Η διασφάλιση της σταθερότητας είναι το διακύβευμα της αναμέτρησης των ευρωεκλογών τονίζει ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Βήμα. Παράλληλα απευθύνει μήνυμα συμμετοχής στις εκλογές, λέγοντας ότι δεν βοηθάει η διάθεση χαλαρής ψήφου. Επιτίθεται με σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο θέμα της Χρυσής Αυγής αναφέρει ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική.
Είμαστε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και του δεύτερου γύρου για την αυτοδιοίκηση. Πολλοί μιλάνε για μια κρίσιμη μάχη. Τι διακυβεύεται την Κυριακή;
ΑΠ: Πρόκειται για μία κρίσιμη και καθοριστική μάχη για την πορεία της χώρας. Διακυβεύεται η σταθερότητα, η πορεία εξόδου από την κρίση, η προοπτική για καλύτερες ημέρες. Η κυβέρνηση έχει πετύχει την απαραίτητη σταθερότητα για να μπορέσει η χώρα να βγει από το αδιέξοδο και αυτό το τόσο κρίσιμο στοιχείο, δεν πρέπει να διαταραχθεί. Την Κυριακή λοιπόν επιλέγουμε αν θα είμαστε με αυτούς που πιστεύουν πως η χώρα μας πρέπει να είναι μέσα στην Ευρώπη ή με αυτούς που παίζουν παιχνίδια εξόδου. Αν θα έχουμε το δικαίωμα να προωθούμε τα εθνικά μας θέματα στα κέντρα αποφάσεων ή θα απομονωθούμε παρέα με κόμματα του ευρωπαϊκού περιθωρίου. Οφείλουμε να στείλουμε στην Ευρώπη εκείνους που μπορούν να υπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τα δίκαια της χώρας μας. Εκείνους που οραματίζονται μια καλύτερη Ευρώπη και όχι αυτούς που θέλουν μια χώρα μακριά από τις διεθνείς εξελίξεις.
Δεν θεωρείτε, όμως, ότι είναι διαφορετική η μάχη των δυο Κυριακών;
Ας μην ξεχνάμε κάτι βασικό, η ανάπτυξη, για την οποία τόσες θυσίες κάναμε, δεν είναι μόνο νούμερα. Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία, η οποία απαιτεί ανθρώπους ρεαλιστές και όχι τζογαδόρους, που θέτουν ξεπερασμένα διλήμματα στην κοινωνία. Από αυτή την άποψη λοιπόν και στις δύο Κυριακές, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην υπευθυνότητα και το συγκεκριμένο σχέδιο και τα πειράματα που διεθνώς έχουν αποτύχει. Βλέπουμε τι γίνεται στην Αργεντινή, τόσα χρόνια μετά…
Ποιος είναι ο στόχος της ΝΔ; Νίκη και με μια ψήφο διαφορά;
Στόχος μας, είναι να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να κυβερνάται αποτελεσματικά. Να έχουμε φωνή και όχι να συγκαταλεγόμαστε από τη Δευτέρα στους παρίες της Ευρώπης. Η πρόκληση λοιπόν είναι μπροστά και είναι ταυτισμένη με τη νίκη στις ευρωεκλογές. Ο πολίτης πρέπει να επιλέξει. Θα είναι με εκείνους που εδώ και τόσα χρόνια υπερασπίζονται πραγματικά τα εθνικά ζητήματα ή με αυτούς που συμπορεύονται με κόμματα του ψευδοκράτους; Είναι μ’ εκείνους που παλεύουν να μειωθεί η λαθρομετανάστευση ή με εκείνους που θέλουν τη χώρα ξέφραγο αμπέλι; Με εμάς που πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα και το ευρώ ή με όσους ονειρεύονται μια Ελλάδα της μιζέριας και της δραχμής; Αυτές τις απαντήσεις πρέπει να δώσουμε την Κυριακή.
Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να είναι πίσω η ΝΔ; Και το ρωτώ διότι και η ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Εκείνο που δεν θα βοηθούσε την Πατρίδα μας, είναι η αντίληψη της χαλαρής ψήφου, όπως συνήθως συνέβαινε στις ευρωεκλογές. Την Κυριακή οι πολίτες αποφασίζουν αν θέλουν να πιάσουν τόπο οι θυσίες τους ή να γίνουμε πειραματόζωα των θεωριών της δραχμής του Λαφαζάνη, του Βαρουφάκη και των λοιπών «προφητών» της χρεοκοπίας; Είναι ανάγκη όλοι να συνειδητοποιήσουμε, πως κάποιοι καραδοκούν για να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, προκειμένου να ικανοποιήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες, επικίνδυνες για τη σταθερότητα του τόπου και την πορεία εξόδου από την κρίση. Γι’ αυτό επιβάλλεται να είμαστε όλοι παρόντες και να στηρίξουμε την υπεύθυνη πολιτική του Αντώνη Σαμαρά, η οποία μας έδωσε ήδη τη δυνατότητα να μπορούμε να προχωρήσουμε σε κινήσεις βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.
Ποια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ -το λέει άλλωστε- σκοπεύει να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα, να επιδιώξει εξεγερσεις ακόμα και με την παραμικρή διαφορά. Το προσπάθησε, άλλωστε, πολλές φορές ως τώρα. Στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια στο Δημόσιο και αλλού. Δεν πρέπει, όμως, να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και μόνο η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να την εγγυηθεί.. Μην ξεχνάμε πως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν ήδη βγει από τα δικά τους μνημόνια. Τώρα είναι η ώρα να βγει και η Ελλάδα. Μην αφήσουμε στους καιροσκόπους της πολιτικής να τινάξουν στον αέρα τις θυσίες που κάναμε.
Η κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών συνεχίζει κανονικά ή πιστεύετε πως πρέπει να έχουμε ριζικές αλλαγές;
Η κυβέρνηση, όπως το δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος Α. Σαμαράς, θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, τόσο στην οικονομία, όσο και στο Δημόσιο Τομέα, αλλά και στους θεσμούς. Κυρίως όμως στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του κάθε πολίτη, που με τις θυσίες του περάσαμε τα δύσκολα.
Που μπαίνει ο πήχης της ΝΔ στις περιφέρειες; Είναι εφικτό να κερδίσετε και τις 11 στις οποίες δίνετε τη μάχη;
Εμείς ποτέ δεν βάλαμε πήχη. Άλλοι προσπάθησαν να το κάνουν και, όπως είδατε, απέτυχαν παταγωδώς. Στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί που μιλούσαν για 11 περιφέρειες και τελικά κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο μόλις σε 4. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα μείνουμε πιστοί στη στρατηγική που έχουμε από το Νοέμβριο θέσει. Την προηγούμενη Κυριακή πήραμε και εμείς τα μηνύματα και στόχος είναι να αναδειχθούν σε όλη τη χώρα άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να δώσουν συγκεκριμένες και βιώσιμες λύσεις στα αυτοδιοικητικά προβλήματα. Είμαι σίγουρος πως αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά.
Ήταν πετυχημένη η συνταγή να μην δώσετε χρίσματα; Νομίζω ήταν δική σας εισήγηση και αρχικά επικριθήκατε από ορισμένους.
Σας θυμίζω ότι εδώ και πολύ καιρό ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς πρότεινε την αλλαγή του νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο σύστημα που θα διευκολύνει τον απεγκλωβισμό της Αυτοδιοίκησης από το σφιχτό κομματικό εναγκαλισμό. Σε αυτή τη λογική χτίσαμε τη στρατηγική μας. Για πρώτη φορά, δεν ανακοινώσαμε χρίσματα και προτάξαμε την ανάγκη αυτοδιοικητικής ατζέντας. Επειδή κάθε αρχή είναι και δύσκολη, σ’ αυτή την προσπάθεια έγιναν και λάθη ή δεν ήταν απόλυτα κατανοητή η λογική μας από την αρχή. Σε γενικές γραμμές όμως αυτή η στρατηγική επιβραβεύθηκε από τους πολίτες, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πιο τολμηρά βήματα στο μέλλον.
Δώσατε γραμμή για ψήφο σε Σγουρό και Καμίνη στο δεύτερο γύρο. Μήπως θα ήταν καλύτερο εξ αρχής να είχατε στηρίξει και τους δυο αλλά και τον Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, ώστε να φανεί ότι η αυτοδιοίκηση είναι ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη και είναι πεδίο συναινέσεων και συνθέσεων; Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις και οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στις μάχες που έχουμε μπροστά μας και που όπως σας είπα βασίζονται στη λογική να επιβραβευθούν άξια και ικανά πρόσωπα. Είμαστε, ταυτόχρονα, μετωπικά αντίθετοι στις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν νοιάζονταν παρά μόνο για κομματικές σκοπιμότητες.
Τελικά για τη ΝΔ είναι ευπρόσδεκτοι οι ψηφοφόροι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή ή όχι;
Έχω πει πολλές φορές πως οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν είναι ούτε ναζί, ούτε φασίστες. Είναι οργισμένοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Εμείς επιμένουμε πως η λύση πρέπει να είναι πολιτική και να βασίζεται σε δύο πράγματα: Στη βελτίωση της οικονομίας, η οποία βελτιώθηκε σημαντικά με βάση τους μακροοικονομικούς δείκτες, κάτι που δουλεύουμε για να φανεί και στην καθημερινότητα του πολίτη. Και δεύτερον, στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, κάτι που ξεκίνησε ήδη με την πρόταση μας για μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος.
Γιατί χάθηκε η μάχη στην Α΄ Αθηνών; Δεν θεωρείτε ότι είναι υπερβολικό να λέγετε πως ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος έχασε επειδή ήταν η αντάρτικη υποψηφιότητα του Ν. Κακλαμάνη;
Υπάρχει έστω και ένας που να μην καταλαβαίνει ότι, αν έλειπε η υποψηφιότητα Κακλαμάνη, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος θα ήταν στο δεύτερο γύρο;
εν συνιστά ήττα η μη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο υποψηφίου της κεντροδεξιάς για πρώτη φορά εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες στην πρωτεύουσα;
Αναμφισβήτητα δεν είναι ό,τι καλύτερο, όμως τόσο ο κ. Σπηλιωτόπουλος στην Αθήνα, όσο και ο κ. Κουμουτσάκος στην Περιφέρεια Αττικής, έδωσαν έναν τίμιο αγώνα, μια αξιοπρεπή μάχη, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλους. Το συμπέρασμα δεν βγαίνει όμως μόνο από την Αθήνα, αλλά από όλη τη χώρα. Και η Ελλάδα έχει 13 περιφέρειες και 52 πρωτεύουσες νομών, όπου ξέρετε ποια είναι τα αποτέσματα.
Στην περιφέρεια Αττικής η ΝΔ δεν μπήκε στο δεύτερο γύρο και απώλεσε περίπου 275.000 ψηφοφόρους από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Που οφείλεται αυτό;
Μην μετράμε έτσι μπακαλίστικα. Γιατί αν έτσι λογαριάζαμε τα πράγματα, θα σας έλεγα ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε 1,5 εκατομμύριο ψήφους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 900.000. Εγώ δεν ασπάζομαι τέτοιες λογικές. Ο κόσμος απλά στήριξε τη στρατηγική μας και την τόλμη μας για μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοιίκηση. Την Κυριακή θα ψηφίσει ξανά με βάση το πρόγραμμα, τη δουλειά που έχουμε κάνει και τη σταθερότητα που εγγυάται το όραμα του Αντώνη Σαμαρά.
Νομίζω ότι οι εκλογές έδειξαν ότι οι κομματικοί μηχανισμοί όπως τους ξέραμε έχουν τελειώσει και πρέπει να γίνει ανανέωση και βαθιές τομές. Ισχύει αυτό για τη ΝΔ και εάν ναι τι πρέπει να γίνει;
Πράγματι, οι σκληροί κομματικοί μηχανισμοί όπως τους ξέραμε στο παρελθόν δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν σήμερα. Γι’ αυτό ακριβώς εμείς, εδώ και ένα χρόνο, έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ριζικής αναθεώρησης των δομών και των λειτουργιών, τόσο στην κεντρική διοίκηση, όσο και στις περιφερειακές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Αρκεί να αλλάξει ένα όνομα, π.χ. από ΝΔ να γίνει «Νέα Ελλάδα» και να λύσει τα όποια προβλήματά της;
Να το ξεκαθαρίσω άλλη μια φορά: Νέα Ελλάδα είναι το όραμά μας, είναι η Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε στα επόμενα χρόνια.
Δεν πιστεύετε ότι είναι βαθιά πολιτικό το ζήτημα;
Ασφαλώς! Είναι ζήτημα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων παντού.
Ποιο θα είναι το δίπολο της νέας περιόδου;
Το δίπολο διαμορφώνεται από τη θέση που παίρνει ο καθένας απέναντι στα προβλήματα της χώρας. Από τη μια είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα, τα στέρεα βήματα για την έξοδο από την κρίση, την οικονομική ανάταξη, τη δημιουργία νέων θέσεων δουλειάς. Και από την άλλη είναι η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η απόπειρα κάποιων να τινάξουν στον αέρα τις τεράστιες θυσίες που κάναμε και να παίξουν τη μοίρα της χώρας μας στα ζάρια.