Ανδρέας Παπαμιμίκος

Δε θα γίνεται ό,τι βολεύει το ΠΑΣΟΚ

δεν θα γινετε οτι βολευει το πασοκ, παπαμιμικος

* Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή για την εφημερίδα REAL NEWS

Ποιο μήνυμα πρέπει να στείλει ο ανασχηματισμός;

Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι να αποκαταστήσουμε τις αδικίες και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση. Συνεπώς, χρειάζεται μήνυμα σκληρής δουλειάς, ανανέωσης και αποφασιστικότητας για περισσότερες μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό.

 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει τη μείωση των φόρων, την αύξηση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ακόμη και αν έχει το «μπλόκο» από την τρόικα;

Είναι αυτονόητο. Το έχει προαναγγείλει ήδη ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός ότι θα προχωρήσουμε. Και μέχρι σήμερα ό,τι έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς το έκανε.

 

Πρόσφατα εξαπολύσατε επίθεση στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Αλλάζει κάτι στις σχέσεις σας με ένα κόμμα που συγκυβερνάτε;  

Έχω πει ότι με το ΠΑΣΟΚ συνεργαζόμαστε, αλλά δεν ταυτιζόμαστε. Αντιθέτως, μας χωρίζουν πολλά. Και εκείνο που θύμισα στο Γραμματέα του, είναι ότι στελέχη του κόμματός του, προτάσσοντας μικροκομματικές σκοπιμότητες, μπλόκαραν σημαντικές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ως εδώ όμως. Οφείλει να καταλάβει επιτέλους το ΠΑΣΟΚ πως δεν θα γίνεται ό,τι το βολεύει, αλλά ό,τι έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Θα ζητήσετε συνεργασία με άλλα κόμματα; Τι θα κάνετε με το Βύρων Πολύδωρα, το Χρήστο Ζώη, το Γιώργο Καρατζαφέρη; Θα προσεγγίσετε στελέχη των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.;

Η Νέα Δημοκρατία και η κοινοβουλευτική της ομάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πάρει δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας. Σ’ αυτή την πορεία κάποιοι πίστεψαν, ότι υπήρχε και άλλος δρόμος. Δυστυχώς δεν υπήρχε και φάνηκε. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι το αντιλαμβάνονται αυτό και αποκηρύσσουν το λαϊκισμό. Στο χτίσιμο της νέας Ελλάδας λοιπόν, όσοι ασπάζονται το όραμα του Αντώνη Σαμαρά έχουν θέση. Η χώρα, μας χρειάζεται όλους για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Είμαι σίγουρος συνεπώς, πως όλοι όσοι αναφέρετε αλλά κυρίως οι πολίτες που τους ψήφισαν, θα αντιληφθούν μέσα από τις ουσιαστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, το καινούργιο που ξεκινάει και θα στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για μια ισχυρή Ελλάδα.

 

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκτιμάτε ότι είναι μία πιο προσεγγίσιμη ομάδα για αύξηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης και της ΝΔ;

Σας απάντησα και παραπάνω. Όλοι όσοι μπορούν να αντέξουν το βηματισμό μας για μια ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα μακριά από συμπλέγματα του χθες, έχουν θέση στην κοινή πορεία.

 

Αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Ασφαλώς μπορεί. Άλλωστε, η σύνδεση μιας κομματικής σκοπιμότητας για πρόωρες εκλογές με μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Και αυτό δεν το λέω εγώ. Το έχει πει από τον Ιούλιο του 2009 ο συνταγματολόγος κ. Κασσιμάτης.

 

Να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση για τις καθαρίστριες;

Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση είτε μας αρέσουν είτε δεν μας αρέσουν.  Από εκεί και πέρα, θα έχει ενδιαφέρον να αναμένουμε και την τελική απόφαση του Αρείου Πάγου για το θέμα.

 

Υπήρχαν γέφυρες κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή κύριε Παπαμιμίκο;

Όχι, δεν υπήρχαν. Δεν μπορεί να υιοθετούνται από κανέναν αναπόδεικτοι ισχυρισμοί και άθλια ψεύδη υπόδικων στελεχών της Χ.Α.

 

Τους ψηφοφόρους της ΧΑ τους θέλετε; Είναι ή δεν είναι παραπλανημένοι;

Όποιοι αντιλαμβάνονται τους πολίτες σαν κουκιά στην κάλπη  κάνουν τεράστιο λάθος. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες, σε ολόκληρη την κοινωνία. Βεβαίως, σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, σαφώς και δεν είναι όλοι ναζί. Έχουν όμως ευθύνη αν με την ψήφο τους φουσκώνουν ένα τόσο επικίνδυνο μόρφωμα. Έχουμε και εμείς επίσης, την ευθύνη να προχωρήσουμε στις πολιτικές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή. Και η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, με εξαίρεση το πονικό κομμάτι που αφορά τη Δικαιοσύνη, πρέπει να είναι πολιτική και να βασίζεται σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών, βασικός μοχλός της οποίας μπορεί να είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Και δεύτερον  με πολιτικές που –ήδη δρομολογούμε – για τη διόρθωση των αδικιών που έγιναν, την ανάκαμψη της οικονομίας, την τόνωση της απασχόλησης, τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

 

Θα καλέσει η κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ να χαράξουν μαζί την εθνική διαπραγματευτική γραμμή της χώρας για το χρέος που θα δεσμεύσει και τις επόμενες γενιές;

Πιστεύω ότι στα μεγάλα εθνικά ζητήματα είναι ανάγκη να υπάρχει εθνική γραμμή. Άλλοι όμως είναι που αρνούνται την ανάγκη αυτή και επενδύουν στη σύγκρουση. Να σας θυμίσω ότι, πολλές φορές στο παρελθόν, ο κ. Στουρνάρας είχε καλέσει το ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις και ποτέ δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Ειδικά για το χρέος όμως, άλλα λέει ο κ. Τσίπρας, άλλα ο κ. Σταθάκης, άλλα ο κ. Δραγασάκης. Όταν δεν μπορούν να χαράξουν κοινή κομματική γραμμή, όταν η μόνιμη απάντησή τους είναι το «όχι σε όλα», πως να συμβάλουν στη χάραξη εθνικής γραμμής; Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει εθνική συνεννόηση, χρειάζεται να το επιθυμούν όλες οι πλευρές. Εμείς έχουμε αποδείξει πως θέλουμε όλες τις υπεύθυνες δυνάμεις μαζί μας.