Ανδρέας Παπαμιμίκος

Οι επικοινωνιακές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ να μην υπονομεύουν τη χώρα

Κύριε Παπαμιμίκο πιστεύετε ότι ο ανασχηματισμός ανταποκρίθηκε στο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις 25 Μαΐου;

Η κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι σταθερή. Είναι η κατεύθυνση που απομάκρυνε τη χώρα από τη χρεοκοπία, την έβγαλε ξανά στις αγορές, έφερε το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα και της επιτρέπει τώρα να κάνει το τελευταίο βήμα για την έξοδο από την κρίση, με τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους. Προχωρώντας στην ίδια κατεύθυνση – και το είπε πολύ πριν τις εκλογές ο Πρωθυπουργός– θα μπορέσουμε να διορθώσουμε αδικίες του χτες και να χτίσουμε σε γερές βάσεις ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Να μειωθεί η ανεργία και να ανακουφιστούν οι πολίτες. Ήδη μοιράζεται στους πιο αδύναμους το κοινωνικό μέρισμα, σταθεροποιήθηκε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μειώνεται η τιμή των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες και από το φθινόπωρο εξαγγέλλεται χρονοδιάγραμμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη να αποκτήσει η κυβέρνηση πιο γρήγορο ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος προήλθε η πρώτη ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ του κ. Λοβέρδου και του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Πριν λίγες μέρες εσείς επιτεθήκατε στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Οι ενδοκυβερνητικές σχέσεις ανάμεσα στα δυο κόμματα έχουν αλλάξει;

Αντιλαμβάνομαι μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στην εικόνα του. Ελπίζω οι επικοινωνιακές σκοπιμότητες να μην υπονομεύουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο πως συνεργαζόμαστε, αλλά δεν ταυτιζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ποιο μήνυμα έστειλαν στην ΝΔ;

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές πιστεύω ότι δικαιώθηκε η νέα φιλοσοφία που αναπτύξαμε με βασικό στόχο να απαλλαγούν οι οργανισμοί της Αυτοδιοίκησης από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό. Έγινε, έστω και με κάποιες αδυναμίες, μια νέα αρχή που κανένας δεν θα μπορέσει να την αγνοήσει στο μέλλον.

Πολλά σενάρια ακούγονται το τελευταίο καιρό για προσέγγιση της ΝΔ με ανεξάρτητους βουλευτές. Θα επιχειρήσει η ηγεσία του κόμματος κάποιο άνοιγμα προς τους ανεξάρτητους βουλευτές το προσεχές διάστημα, προκειμένου να αυξήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία, αλλά και προς τους άλλους κομματικούς σχηματισμούς που βρίσκονται δεξιά της;

Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Επιδιώκουμε πολύπλευρη διεύρυνση που δεν βασίζεται απλά και μόνο σε πρόσωπα, αλλά σε πολιτικές που είναι αναγκαίες για να σταθεί η χώρα μας στα πόδια της, να αποφύγει τους κινδύνους αστάθειας και αβεβαιότητας, να μην χαθούν οι θυσίες που όλοι κάναμε την ώρα που άρχισαν να πιάνουν τόπο. Οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοικτές σε όλους εκείνους που ασπάζονται το όραμα μας για περισσότερες μεταρρυθμίσεις αλλά με κανέναν τρόπο δε μπορεί αυτό να έχει τα στοιχεία ευκαιριακής συναλλαγής. Θέλω όμως να πιστεύω ότι η σταθερότητα, και η αποτροπή των κινδύνων μιας εθνικής περιπέτειας, είναι υπόθεση που αφορά όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.

Αυτή η Bουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή βλέπετε εκλογές;

Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων θα δει την ανάγκη σταθερότητας και δεν θα τινάξει στον αέρα τις θυσίες που όλοι κάναμε. Τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά ξεφεύγουν από τα όρια του Συντάγματος και συνιστούν συνταγματική παραβίαση, δεν μπορεί να γίνουν δεκτά. Πολύ περισσότερο όταν επιφυλάσσουν επικίνδυνες επιπτώσεις.

Η Χ.Α παρότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν όλες αυτές οι εξελίξεις, είδαμε στις ευρωεκλογές να αυξάνει τα ποσοστά της σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012. Η κυβέρνηση προέβη σε λάθους χειρισμούς;

Η Δικαιοσύνη, κάνει τη δουλειά της και εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις και το ρόλο της. Σε ότι αφορά το πολιτικό σύστημα, έχει και αυτό την ευθύνη να προχωρήσει, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στις πολιτικές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί το επικίνδυνο αυτό μόρφωμα. Και η αντιμετώπισή του δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Να αφορά πρώτον την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών, βασικός μοχλός της οποίας μπορεί να είναι η συνταγματική αναθεώρηση που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Και δεύτερον  τις πολιτικές που –ήδη δρομολογούμε – για τη διόρθωση των αδικιών που έγιναν, την ανάκαμψη της οικονομίας, την τόνωση της απασχόλησης, τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Μετά τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εθνική συνεννόηση για μια σειρά από ζητήματα όπως το χρέος, ο ορισμός του Διοικητή της ΤτΕ κλπ. Μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Εδώ και δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφώνησε ποτέ σε καμία προσπάθεια, κανένα νόμο, καμία μεταρρύθμιση.  Μετά τις ευρωεκλογές όχι μόνον δεν ζήτησε εθνική συνεννόηση, αλλά προσπάθησε να πολώσει ακόμη περισσότερο. Προσπάθησε να αμφισβητήσει ακόμη το δικαίωμα της κυβέρνησης να κυβερνά. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν έγινε κάτι τέτοιο. Και επιτέλους: Συνεννόηση με κραυγές και ύβρεις δεν γίνεται.

Ο χειρισμός στο ζήτημα των καθαριστριών του υπ. Οικονομικών νομίζετε πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης; Σκέπτεστε το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε σύμβολο «αντίστασης» δημιουργώντας προβλήματα σε μελλοντικές αποφάσεις της κυβέρνησης;

Ασφαλώς δεν βοηθούν την εικόνα της κυβέρνησης τέτοιες καταστάσεις. Ακόμη πιο σίγουρο όμως είναι ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να παίρνει δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της. Καταλαβαίνω τις ίδιες, αλλά όχι εκείνους που επιχειρούν να καπηλευτούν τις προσπάθειές τους.  Σε κάθε περίπτωση όμως, η Δικαιοσύνη έχει τον τελευταίο λόγο και θα πρέπει να περιμένουμε την τελική της απόφαση.

Είστε στη θέση του γραμματέα της ΝΔ σχεδόν ένα χρόνο. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε; Με την εικόνα που έχετε αποκτήσει τι θα θέλατε να αλλάξετε από εδώ και πέρα.

Έχω σίγουρα μεγαλύτερη εμπειρία, απ’ όση είχα πριν ένα χρόνο. Δε φοβάμαι να πω την αλήθεια. ‘Εχουν γίνει και λάθη, αλλά να μην ξεχνάμε πως σ’ αυτό το διάστημα κάναμε ευρείες οργανωτικές εκλογές και ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των τριπλών εκλογών. Σ’ ό,τι αφορά τον «μηχανισμό», μετά από 11 μήνες έχω εντοπίσει τις αδυναμίες και στον κατάλληλο χρόνο θα γίνουν όσες διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως είναι να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να λειτουργήσει οργανωτικά με μία διαφορετική, πιο σύγχρονη φιλοσοφία. Οι δομές μας προσαρμόζονται σταδιακά και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Ο αγώνας άλλωστε για να αλλάξουμε συνολικά νοοτροπία, είναι κάτι συνεχές.

* Συνέντευξη μου στο δημοσιογράφο Θοδωρή Δαφέρμο για την εφημερίδα Παρασκήνιο