Ανδρέας Παπαμιμίκος

Η ανάπτυξη είναι σημαντική όταν κατανέμεται όσο το δυνατόν δικαιότερα προς όλους

Συνέντευξή μου στο newsbomb.gr

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει το επιχειρηματικό, μητροπολιτικό των Βαλκανίων όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, τονίζει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο δικηγόρος και πολιτικός Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Παράλληλα, αναφέρει πως μείζον ζήτημα για την οικονομία είναι να πέσει γρήγορα και άμεσα- όχι έμμεσα- ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα. Προσθέτει μάλιστα ότι οφείλουμε να θυμόμαστε πως η ανάπτυξη είναι σημαντική για μια κοινωνία όταν κατανέμεται όσο το δυνατόν δικαιότερα προς όλους. Όσο για τη δική του ενασχόληση για την πολιτική, αναφέρει πως ποτέ δεν έλειψε από αυτή, ενώ τονίζει ότι πιο ώριμος σε εμπειρίες και γνώσεις, θα προσφέρει ό,τι και όσο μπορεί στη χώρα και την πόλη του, τη Θεσσαλονίκη.

Βιώνουμε μια πρωτοφανή άνοδο στις τιμές ενέργειας και αντίστοιχα ένα εντονότατο κύμα ακρίβειας. Συμφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης; Θεωρείτε ότι αρκεί και θα φέρει αποτέλεσμα;

Η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε άμεσα τα πρώτα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της σύστασης Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να επιδοτηθούν οι βασικές καταναλώσεις στους λογαριασμούς τους. Αυτό είναι μέτρο άμεσης ανακούφισης και πρώτης έγκαιρης αντίδρασης με σωστό προσανατολισμό. Η επάρκεια του μέτρου εκτιμάται καθημερινά αφού η κρίση συνεχίζει σε ένταση διαμορφώνοντας δυναμικές συνθήκες σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και της Ε.Ε. Ήδη ενισχύεται το Ταμείο με πρόσθετα κονδύλια για την αύξηση της επιδότησης και την επιμήκυνσή της διάρκειας της. Η στόχευση των μέτρων παραμένει στις βασικές καταναλώσεις των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων και σε αυτό το σημείο χρειάζεται η εξέταση διεύρυνσης των ενισχύσεων στις παραγωγικές μονάδες της χώρας και όλους τους φορείς του κλάδου ενέργειας που επηρεάζονται άμεσα από την ενεργειακή κρίση.

Η πράσινη μετάβαση που πρέπει να γίνει με ένα δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο για όλους αλλά και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ξεπερνούν τα όρια ενός κράτους και για αυτό η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα πλαίσιο άμεσων και μεσοπρόθεσμών μέτρων, όπως και την σύσταση ομάδας συντονισμού ενεργειακής φτώχειας και ευάλωτων καταναλωτών. Εκτιμώ πάντως πως η διαχείριση αυτής της κρίσης θα πρέπει να είναι συνεχής κατά την διάρκεια του προσεχούς χειμώνα.

Αντίστοιχα, συμμερίζεστε την εκτίμηση για αλματώδη ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να την επιβραδύνει;

Το θέμα δεν είναι τι λέω εγώ αλλά τι λένε τα στοιχεία που διαθέτουμε και ποιο είναι το κλίμα στην αγορά. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε λοιπόν, το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 6% και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας λαμβάνουν υπόψη τους το θέμα του πληθωρισμού.

Όλοι σχεδόν οι δείκτες αποτυπώνουν την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως το αποτυπώνουν οι άνθρωποι της αγοράς και των επιχειρήσεων. Αυτή η ανάκαμψη έρχεται μάλιστα μετά από μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση και ύφεση χρόνων, και το χτύπημα της πανδημίας στην παγκόσμια και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία. Το θετικό αποτέλεσμα φέρει πρωτίστως τη σφραγίδα των θυσιών και προσπαθειών όλης της κοινωνίας. Το μείζον τώρα είναι να φθάσει το αποτύπωμα της πορείας αυτής σε όλους τους πολίτες, στους επενδυτές, στους επαγγελματίες.

Πιστεύω πως χρειάζονται δύο σημαντικά βήματα: Το πρώτο είναι να πέσει γρήγορα και άμεσα- όχι έμμεσα- ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα. Να θυμόμαστε πως η ανάπτυξη είναι σημαντική για μια κοινωνία όταν κατανέμεται όσο δυνατόν δικαιότερα προς όλους. Να θυμόμαστε πως έχουμε μέλημα και ευθύνη ως παράταξη που νοιάζεται για όλους τους Έλληνες να μην μείνει κανείς πίσω, να μην μείνει κανείς μόνος κι αβοήθητος. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μια βαθιά αξία για τους ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας που και σε αυτό το θέμα έχουν ως παρακαταθήκη τα διδάγματα του ιδρυτή της, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την απλοποίηση των διαδικασιών όσον αφορά τις επενδύσεις. Εδώ χρειάζεται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Να μην χρειάζεται ο επιχειρηματίας να χάνεται μέσα στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, στην πολυπλοκότητα και πολλές φορές στην επικάλυψη των νόμων. Να γνωρίζει εξαρχής τους κανόνες οι οποίοι δεν θα μεταβάλλονται στην πορεία. Είμαι σίγουρος πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ολοκληρώσει γρήγορα τα ήδη σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και θα ολοκληρώσει μια πραγματική επανάσταση σε αυτόν τον τομέα.

Ζείτε και δραστηριοποιείστε κατά βάση στη Θεσσαλονίκη; Ποιες είναι οι προοπτικές της πόλης και τι πρέπει να γίνει προκειμένου να βελτιωθούν;

Η Θεσσαλονίκη είναι το παράδειγμα που μας λέει πως έγιναν σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, καθώς υλοποιείται ένα πρόγραμμα υποδομών και επενδύσεων που αποτελεί βάση για την ανάπτυξη της, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει το επιχειρηματικό, μητροπολιτικό των Βαλκανίων όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Να προσελκύσει πολίτες από τις γειτονικές χώρες ακόμα και για να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν εδώ. Αυτό σημαίνει πως πρέπει τα έργα και οι επενδύσεις να ενταχθούν σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό. Προϋπόθεση για αυτό είναι η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει στρατηγικό στόχο και ταυτότητα.

Κατά την άποψή μου έχει όλες τις προϋποθέσεις και δυνατότητες να γίνει ένα διαμετακομιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, πόλος έρευνας και καινοτομίας, εκπαιδευτικό hub, δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός. Είναι ένας ρόλος που ούτε της χαρίζεται, ούτε τον διεκδικεί με ετεροπροσδιορισμούς. Μπορεί με τους επιχειρηματίες της, το επιστημονικό και εξιδεικευμένο νεανικό δυναμικό της, που σύμφωνα με τα λεγόμενα αναλυτών είναι από τα καλύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη , και τις υποδομές που δημιουργούνται να τον διαδραματίσει. Αρκεί να υπάρχει το αφήγημα και να πραγματοποιηθούν συνέργειες για την υλοποίηση του.

Είδαμε πρόσφατα τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Συμφωνείτε με την εξέλιξη αυτή;

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και τα κόμματα εξουσίας είναι πολυσυλλεκτικά. Η ΝΔ εκφράζει το χώρο από το κέντρο ως τα δεξιά και μέσα στις τάξεις της υπάρχουν στελέχη διαφόρων τάσεων που βεβαίως οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της παράταξης και του ιδεολογικού άξονα που η παράταξή μας εκφράζει διαχρονικά από την εποχή του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στην περίπτωση του κ. Μπογδάνου κρίθηκε πως οι αναφορές, ιδιαίτερα μάλιστα στο χρόνο, τον τόπο και την πολιτική συγκυρία που αυτές έγιναν, ήταν άστοχες.
Χρειάζεται όμως να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο: λένε πως για να χορέψεις τανγκό χρειάζονται δύο. Αν θέλουμε λοιπόν σαν πολιτικό σύστημα και σαν κοινωνία, πραγματικά να κλείσουμε τις πληγές του διχαστικού και τραυματικού μας παρελθόντος, πρέπει να συμβάλουμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση: και οι Δεξιοί βεβαίως αλλά δεν εξαιρούνται και οι Αριστεροί. Νομίζω πως καταλαβαινόμαστε.

Πώς κρίνετε την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία αλλά και τις πολιτικές επιλογές της αντιπολίτευσης στο θέμα;

Αναμφίβολα πρόκειται για μια εθνική επιτυχία, μια πολύ καλή συμφωνία με τη φίλη και σύμμαχο χώρα Γαλλία που ενισχύει την εθνική ασφάλεια και τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή. Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα κερδίζει σημαντικούς πόντους στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, την ειρήνη και τα συμφέροντα της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Νομίζω κάθε Έλληνας πολίτης επίσης. Θα θεωρήσω ως μια άτυχη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του στο θέμα, και θα ευχηθώ στο μέλλον τέτοια ζητήματα εθνικής σημασίας να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης και μικρότερη δόση μικροκομματισμού από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχεδιάζετε να επιστρέψετε ενεργά στην πολιτική σκηνή; Αν ναι με ποιον τρόπο;

Από την πολιτική δεν έλειψα ποτέ. Δεν χρειάζεται να κατέχεις κάποιο πολιτικό ή κομματικό αξίωμα ώστε να ασχολείσαι ενεργά με την πολιτική. Σε ανύποπτο χρόνο, όταν ακόμη ήμουν γραμματέας της ΝΔ, είχα πει πως μετά τη θητεία μου θα επικεντρωνόμουν στην εργασία και την οικογένεια μου. Αυτά τα χρόνια δημιούργησα την δικηγορική μου εταιρεία και τη δική μου οικογένεια. Δεν έλειψα όμως από την πολιτική ως ενεργός πολίτης. Με δημόσιες παρεμβάσεις τοποθετήθηκα για μια σειρά θέματα για τα οποία έχω είτε ευαισθησία είτε έχω επιστημονικές γνώσεις που μου επιτρέπουν να μιλήσω δημόσια.

Πιστεύω πως πιο ώριμος σε εμπειρίες και γνώσεις, θα προσφέρω ότι και όσο μπορώ στη χώρα και την πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη,.