Ανδρέας Παπαμιμίκος

Συμπέρασμα και από τις 13 περιφέρειες

Ανδρέας Παπαμιμικος

*Συνέντευξη μου στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κουνιά για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πιστεύετε ότι θα βγουν πολιτικά συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεδομένου ότι δεν έχετε δώσει χρίσματα;

Αυτό που ενδιαφέρει στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οι λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και οι δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Μ’ αυτό το γνώμονα, σταθήκαμε στο πλευρό ικανών και καταξιωμένων ανθρώπων που κατέθεσαν συγκροτημένο αυτοδιοικητικό σχέδιο. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα που θα βγουν, θα δικαιώσουν τη στρατηγική μας να προτάξουμε την αυτοδιοικητική ατζέντα και άξιοι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν στον τόπο τους.

Ποιο αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρείτε ότι θα σημαίνει νίκη για τη ΝΔ; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πήχης είναι στις 7 περιφέρειες. Ποια είναι η θέση σας.

Πήχη έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ικανοποιήσει τις δικές του κομματικές σκοπιμότητες και σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει είναι και ιδιαίτερα ψηλά. Στις 10-11 περιφέρειες. Δεν έχουν καταλάβει προφανώς ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Εμείς, αντίθετα, προβάλαμε συγκεκριμένη φιλοσοφία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μακριά από στερεότυπα και σταθήκαμε στο πλευρό ικανών ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Η συνολική εικόνα λοιπόν, θα βγει και από τις 13 περιφέρειες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κ.κ. Καμίνης και Μπουτάρης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα θεωρούνται πετυχημένοι. Συμφωνείτε με αυτό; Μπορούν οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Σταύρος Καλαφάτης να κερδίσουν τους δήμους;

Ποιο έργο, έχει να παρουσιάσει ο κ. Μπουτάρης για να είναι πετυχημένος; Τι άλλαξε; Το ίδιο ρωτώ και για τον κ. Καμίνη. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν ένα προβάδισμα. Ακόμη πιο σίγουρο, όμως, είναι πως δεν έχει κριθεί τίποτε. Τόσο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, όσο και ο Σταύρος Καλαφάτης μπορούν να είναι νικητές γιατί έχουν καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των περιοχών τους. Ζητούμε, λοιπόν, από τους πολίτες να τους κρίνουν για αυτό και να σταθούν στο πλευρό τους.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει στις ευρωεκλογές σε ποσοστό τη ΝΔ και την Ελιά θεωρείτε ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην σταθερότητα της κυβέρνησης;

Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτόγνωρο. Ο κ. Τσίπρας ζητά από τους πολίτες στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν για να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Μ’ αυτό τον τρόπο ουσιαστικά, επιθυμεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε μοχλό πολιτικής αποσταθεροποίησης και ανωμαλίας. Επειδή δεν έχει κανένα πολιτικό επιχείρημα και κανένα σχέδιο για το μέλλον επενδύει την πολιτική του παρουσία στη “μπαχαλοποίηση” της πολιτικής μας ζωής αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορούν να προκύψουν για τη Δημοκρατία και την οικονομία μας. Είμαι πεπεισμένος ότι σ’ αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι δε θα βρει δίπλα του τον ελληνικό λαό.

Απευθύνεστε στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ενόψει ευρωεκλογών, δεδομένου ότι εκτιμάτε ότι μεγάλο ποσοστό από αυτούς ψήφιζαν στο παρελθόν Νέα Δημοκρατία;

Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Η αντιμετώπιση όμως ενός μορφώματος σαν τη Χρυσή Αυγή, πρέπει να είναι πολιτική και συνεχής. Οι πολίτες χρησιμοποιούν τη Χρυσή Αυγή για να εκδηλώσουν την οργή τους για όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έγιναν ξαφνικά οι Έλληνες ναζί. Όσο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από τη μία, με την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία σε πρώτο χρόνιο βελτιώθηκε σε μακροοικονομικό επίπεδο, κάτι που σταδιακά θα γίνει ορατό και στην καθημερινότητα του πολίτη. Και από την άλλη, μέσα από την προσπάθεια για ανάκτηση του κύρους του πολιτικού συστήματος με κινήσεις όπως η σχεδιαζόμενη ριζοσπαστική συνταγματική αναθεώρηση, την οποία εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς. Αναθεώρηση που στόχο έχει να απαλλάξει τους θεσμούς από τις παθογένειες που οδήγησαν στην απαξίωση τους.

Συμφωνείτε με το ενδεχόμενο να αλλάξει όνομα η Νέα Δημοκρατία;

Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Πιστεύω όμως, πως είναι μεγαλύτερο ζητούμενο να δώσουμε έμφαση σε φρέσκες πολιτικές αυτή την περίοδο, προκειμένου να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της ΝΔ σε ένα ευρύτερο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα, όπως συζητείται ότι θα δρομολογηθεί, έχουν θέση πολιτικοί της κεντροδεξιάς που έχουν αποχωρήσει από τη ΝΔ και  ανεξάρτητοι Βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ;

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κλείσει την πόρτα σε κανέναν. Πολύ περισσότερο σε αυτούς που προέρχονται από τις τάξεις της. Όσοι ασπάζονται το όραμα μας για μια νέα Ελλάδα και την αποφασιστικότητα μας να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Πατρίδα, μπορούν να στοιχηθούν πλάι μας.

Θα βλέπατε με θετικό μάτι τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές;

Εμείς θέλαμε να είχε παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Έκανε όμως τις δικές της επιλογές. Το ερώτημα συνεπώς αφορά πρωτίστως την ηγεσία της.

Θα μπορούσε η ΝΔ να συνεργαστεί στο μέλλον με το Ποτάμι ακόμα και για τη συγκρότηση κυβέρνησης;

Κατ’ αρχάς δεν είναι ακόμα βέβαιο πως το Ποτάμι θα κατέβει στις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η παρουσία του, ποιες οι θέσεις του και έπειτα να κάνουμε σενάρια. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη που συζητάει με όλους που θέλουν το καλό της Πατρίδας. Και γι’ αυτό δεν πρέπει πλέον να έχει κανείς αμφιβολία.