Φωτογραφίες από το προσυνέδριο θα βρείτε εδώ
Οννεδίττισσες και Οννεδίτες,
Δαπίτισσες και Δαπίτες,
Σας καλωσορίζω στο προσυνέδριό μας σήμερα στην Πάτρα. Εδώ η καρδιά της οργάνωσης χτυπάει δυνατά. Ξέρω καλά, η Πάτρα περίμενε αυτό το προσυνέδριο για να εκφραστεί,για να μιλήσει, για να ακουστεί, και να ακούσει προτάσεις, για την ΟΝΝΕΔ που αλλάζει.
Εδώ οι Δαπίτισσες και οι Δαπίτες ξέρουν καλά πού πονάει η οργάνωση, ξέρουν, ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε. Το μήνυμα της αλλαγής απλώθηκε και στην Πάτρα, απλώθηκε σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, το μήνυμα της νίκης απλώνεται παντού.
Σας ευχαριστώ όλους όσους είστε εδώ, σήμερα Σάββατο του Λαζάρου. Αναρωτιέμαι, όμως, γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να είμαστε περισσότεροι. Αναρωτιέμαι, γιατί επέμεναν να γίνει αυτό το προσυνέδριο σήμερα, όταν γνώριζαν ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν φύγει. Αναρωτιέμαι, γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να τους ακούσουν.
Φαίνεται ότι δεν πήραν το μήνυμα της αλλαγής. Δεν άκουσαν την βάση. Είναι ακόμη εγκλωβισμένοι σε παλαιοκομματικές πρακτικές. Ακολουθούν τη γνωστή πρακτική των κομματαρχών: «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ακόμα, και αν τραυματίζουν την οργάνωση. Ακόμα, και αν τραυματίζουν άτομα. Ακόμα, και αν τραυματίζουν υπολήψεις. Φαίνεται, ότι η προεδρία έχει γίνει για κάποιους αυτοσκοπός. Έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα φθηνότατου λαϊκισμού.
Κάποιοι μιλάνε για 1300 κάλπες, δεν ήθελαν, όμως, χιλιάδες από εσάς σήμερα εδώ, πασχίζουν για να μην γίνει και άλλο προσυνέδριο στη Θεσσαλία. Γιατί αρνούνται πεισματικά το προσυνέδριο στη Λάρισα και σε χιλιάδες Θεσσαλούς; Γιατί αρνήθηκαν να μεταφέρουμε το προσυνέδριο στην Πάτρα αργότερα; Γιατί κάποιοι προτιμούν τα συνέδρια κεκλεισμένων των θυρών και έχουν αρχίσει από σήμερα; Τι φοβούνται; Τι έχουν να κρύψουν; Έτσι θα κάνουμε άνοιγμα στην κοινωνία; Κάποιοι φαίνεται ότι συνεχίζουν να κάνουν πολιτική, ανάλογα, με το τι τους βολεύει.
Φίλες και Φίλοι,
Πρέπει να εμποδίσουμε αυτές τις πρακτικές. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ, η παράταξη του λαϊκισμού. Ήμασταν πάντα η παράταξη της ευθύνης. Σήμερα, έχουμε μεγάλη ευθύνη. Η ιστορία μας, η τολμηρή απόφαση για ανοιχτές διαδικασίες, οι προκλήσεις για την οργάνωση, για το κόμμα, για τους νέους, δεν επιτρέπουν το παραμικρό λάθος αυτή την ώρα. Είναι ώρα ευθύνης.
Σε αυτή την ιστορική διαδικασία ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή:
Θέλουμε ουσιαστικά δημοκρατικές διαδικασίες στην εκλογή Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς εκλεκτούς. Οι εποχές των χρισμάτων τελείωσαν.
Οι εποχές των παραγόντων ανήκουν στο παρελθόν. Οι προσκολλημένοι στα συστήματα εξουσίας, όσοι απεγνωσμένα αναζητούν κηδεμονία ή κληρονομιά από συστήματα του παρελθόντος, δεν μπορούν να οδηγήσουν την ΟΝΝΕΔ στο αύριο.
Δεν είπα, όμως, ανοιχτές διαδικασίες έτσι αόριστα, πρώτος με δημόσια παρέμβαση και με επιστολή μου προς το κόμμα, ζήτησα και καθαρές διαδικασίες, με ίσους όρους για όλους. Οι διαδικασίες άνοιξαν για να πάψουν να λειτουργούν συστήματα και μηχανισμοί.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, για κανέναν λόγο, και με κανένα μέσο, να μας ακυρώσει επί της ουσίας τις ανοιχτές διαδικασίες. Έχουμε χρέος και υποχρέωση να διαφυλάξουμε το αδιάβλητο των διαδικασιών. Κανένας επόμενος Πρόεδρος, δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, μέσα από θολές διαδικασίες.
Και εδώ θέλω την προσοχή σας. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται απαράδεκτα φαινόμενα στη διαδικασία εγγραφών των νέων 16-18, των Κυπρίων και των ομογενών. Καλώ την εφορευτική επιτροπή να πάρει θέση και να φροντίσει για την εφαρμογή της εγκυκλίου παντού και από όλους. Οι λογικές του χθές, όσοι κοιτούν να εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα, και όχι της οργάνωσης, δεν έχουν καμία θέση στην ιστορία των ανοιχτών διαδικασιών.
Ζήτησα, επίσης, ουσιαστική συμμετοχή, όχι προσχηματικά ανοιχτές διαδικασίες. Ανοιχτές σε όλους, όσους έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν, άνοιγμα στους νέους,
σημαίνει άνοιγμα σε όλους τους νέους, χωρίς περιορισμούς, χωρίς αποκλεισμούς. Για να έρθουν όλες οι νέες και οι νέοι κοντά στη διαδικασία.
Σ’ αυτή τη διαδικασία, κανένας νέος και καμία νέα, κανένα στέλεχος δεν είναι απλώς ένας αριθμός, κανένα στέλεχος δεν είναι απλώς μια υπογραφή, για να άγεται και να φέρεται, να εξυπηρετεί την μία ή την άλλη υποψηφιότητα. Τα στελέχη μας έχουν προσωπικότητα, κρίση, προσδοκίες και παίρνουν αναλόγως με τις επιθυμίες τους στάση. Η υπογραφή τους και η στήριξή τους ανήκουν μόνο σ’ αυτούς, και σε κανέναν άλλο που σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει, όπως τον βολεύει.
Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό για μένα.
Οι διαδικασίες δεν άνοιξαν για να τραυματίσουμε την οργάνωση, ούτε για να τραυματίζονται μέλη της οργάνωσης. Δεν κατανοώ, όσους προσπαθούν να δυναμιτίσουν τις διαδικασίες μας. Καταδικάζω τη βία. Όταν μιλάμε για ουσιαστικά δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, σημαίνει ότι σεβόμαστε την ελευθερία όλων, είτε μας αρέσει η γνώμη τους, είτε όχι. Δεν είναι δυνατόν να απειλούνται άνθρωποι με ψυχολογική ή σωματική βία, να στοχοποιούνται, επειδή επιλέγουν να στηρίξουν κάποια υποψηφιότητα, όποια και αν είναι αυτή. Είναι εντελώς απαράδεκτο. Καλώ τον Βασίλη και τον Κώστα, τον καθένα από εσάς, να αναδείξουμε, μόνη νικήτρια μια Ενωμένη και δυνατή ΟΝΝΕΔ. Μια περήφανη ΟΝΝΕΔ.
Φίλες και φίλοι,
Εδώ στην Πάτρα ξέρετε πιο καλά από όλους μας τα προβλήματα. Τα έχετε νιώσει. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται εσωκομματικές εκλογές, όπου και όποτε βολεύει την κεντρική διοίκηση. Κάποιοι μιλούν για κάθαρση. Κάποιοι μιλούν για άνοιγμα της οργάνωσης. Κάποιοι μιλούν για διαφάνεια, αλλά δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για όσα έπραξαν ή δεν έπραξαν, όντας μέλη της κεντρικής διοίκησης. Κάποιοι μιλούν για δημοκρατία, αλλά δεν μας λένε πώς την προστάτεψαν, όταν παρεμπόδιζαν χιλιάδες Δαπίτες να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές. Ας μας πει κάποιος, πόσο καιρό έχουν να γίνουν εσωκομματικές εκλογές εδώ στην Πάτρα και ποιοί ευθύνονται για αυτό.
Ξεκαθαρίζω:
Είναι απολύτως απαράδεκτο, να μην γίνονται εσωκομματικές εκλογές, γιατί κάποιους δεν θα τους βόλευε το αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να μη λειτουργεί η οργάνωση, γιατί υπάρχουν εξαρτήσεις και συμφωνίες. Δεν μπορεί να ακινητοποιείται η βάση μας, να ακυρώνεται η δύναμή της. Δεν μπορεί να κρίνονται με άλλα μέτρα οι φίλοι,και με άλλα σταθμά οι αντίπαλοι. Η οργάνωση δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Αυτές οι πρακτικές του παρελθόντος, είναι απολύτως απαράδεκτες.
Τις καταδικάζουμε. Αλλάζουμε. Φτιάχνουμε όλοι μαζί μια Νέα ΟΝΝΕΔ. Ξεκινάμε νέα πορεία, μια πορεία νίκης, για κάθε Οννεδίτισσα, κάθε Οννεδίτη, για κάθε Δαπίτισσα, καθε Δαπίτη. Μια πορεία, που θα μας οδηγήσει στην ΟΝΝΕΔ των πολλών.
Στη Νέα ΟΝΝΕΔ, φίλες και φίλοι, δεν υπάρχουν φίλοι και αντίπαλοι. Το παιχνίδι πρέπει να παίζεται με ίσους όρους για όλους. Υπάρχουν διαδικασίες, και κανόνες. Για αυτό λέω και επιμένω: Περισσότερη Δημοκρατία, Περισσότερη Διαφάνεια, Μεγαλύτερη συμμετοχικότητα. Και δεν το λέω μόνο στα λόγια. Από την πρώτη μέρα συναισθάνομαι την ευθύνη απέναντί σας, απέναντι στην ιστορία της οργάνωσης, απέναντι στις γενιές που πέρασαν και στις γενιές που θα έρθουν. Για αυτό προσήλθα στον προσυνεδριακό διάλογο με θέσεις, με συγκεκριμένους στόχους, με συνολικό πλαίσιο προτάσεων για τη Νέα ΟΝΝΕΔ. Για αυτό, αγνοώ την παραπολιτική και τη λάσπη. Δεν αναζητώ δύναμη σε προστάτες, και κηδεμόνες. Δεν κρύβομαι πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δεν με νοιάζει να κληρονομήσω τη δύναμη κανενός. Βάζω παν’ απ’ όλα την ΟΝΝΕΔ. Η δύναμη μου είναι οι προτάσεις μου. Η δύναμή μου είναι η δύναμη της αλλαγής που απλώνεται παντού. Η δύναμή μου είστε όλοι εσείς, Δαπίτισσες και Δαπίτες, Οννεδίτισσες και Οννεδίτες που ζητούν την αλλαγή.
Οννεδίτισσες και Οννεδίτες,
Δαπίτισσες και Δαπίτες,
Έχω ζήσει την οργάνωση. Έχω ζήσει την αγωνία να κερδίσουμε με το πλαίσιο μας Γενικές Συνελεύσεις. Έχω νιώσει την αγωνία των εκλογών στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Έχω βιώσει και έχω γιορτάσει νίκες μαζί με Δαπίτες και Δαπίτισες. Έχω, ζήσει τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με πολιτικούς μας αντιπάλους. Έχω όμως βιώσει, όπως και πάρα πολλοί άλλοι σε όλη την Ελλάδα, όπως και πολλοί από εσάς εδώ στην Πάτρα, τον αποκλεισμό από κλειστά συστήματα και παρέες, από όσους ήθελαν να ελέγχουν την οργάνωση. Ξέρω, λοιπόν, τι μας κάνει περήφανους. Ξέρω τι μας πληγώνει. Ξέρω, ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε.
Δεσμεύτηκα ότι τα ζητήματα κάθε Δαπίτισας και κάθε Δαπίτη θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Νέας ΟΝΝΕΔ. Η ηγεσία θ’ αποδίδει λογαριασμό στη βάση. Από εδώ, από την Πάτρα, θέλω να επαναλάβω τις προτάσεις μου. Να δεσμευτώ και απέναντι σε εσάς.
Προτείνω:
Πρώτον, Οι εκλογές στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για Υπεύθυνο πόλης, για Γραμματεία πόλης, για Συμβούλιο Σχολής και Υπεύθυνο Σχολής, να γίνονται με ανοιχτές διαδικασίες από όλα τα μέλη κάθε πόλης, κάθε τμήματος, και κάθε σχολής αντίστοιχα. Τώρα η δύναμη είναι στα χέρια κάθε Δαπίτισσας, κάθε Δαπίτη. Εσείς αποφασίζετε για το μέλλον των οργανώσεων σας, με ουσιαστικά ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες.
Δεύτερον, προτείνω να μπουν όρια στις θητείες των μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα όργανα της παράταξης και στα όργανα συνδιοίκησης, και να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή στα όργανα των εκπροσώπων των νέων Α.Ε.Ι. Πρέπει να χτυπήσουμε τις καθεστωτικές αντιλήψεις και τις εστίες διαπλοκής.
Τρίτον, πρέπει να λειτουργεί ελεγκτική επιτροπή για τα οικονομικά της παράταξης σε κάθε πόλη.
Τέταρτον, πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή πολιτικής στην οργάνωση μέσω πανελλαδικής Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού,
και συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση της Πρότασης Παιδείας της παράταξης. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε μέλος της οργάνωσης, να συμμετέχει, ν’ αποφασίζει, να προσφέρει, να δημιουργεί.
Από την ιστορία μας, από την προσφορά μας, από τη συμβολή μας στο φοιτητικό κίνημα, από τις πρωτιές και τις νίκες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, απορρέουν πολλές ευθύνες.
Ευθύνες απέναντι στην πρωτοπόρα και μαζική ΔΑΠ ΝΔΦΚ, ευθύνες απέναντι σας, Δαπιτισσες και Δαπίτες, που θα μας δώσετε φέτος ακόμη μια νίκη.
Αυτές τις ευθύνες αναλαμβάνω με τις προτάσεις μου σήμερα, και με όσα θα πράξω αύριο.
Στο σημείο αυτό, μιλώντας για ευθύνη απέναντι στα μέλη της οργάνωσης, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πρόταση, που κατέθεσε ο Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο Γιώργος ο Παπαδομιχελάκης, στο Ηράκλειο. Πρότεινε να υιοθετήσουμε το θεσμό του Συνηγόρου του Μέλους, κατά τα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να προστατεύουμε τα μέλη μας από αυθαίρετες αποφάσεις, που παραβιάζουν το καταστατικό, όπως αυτές που συμβαίνουν δυο χρόνια εδώ στην Πάτρα. Υιοθετώ την πρόταση του Γιώργου του Παπαδομιχελάκη, γιατί πιστεύω ότι συμβάλει στην προσπάθεια, για μια Νέα ΟΝΝΕΔ, με περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη Διαφάνεια,
μεγαλύτερη Συμμετοχικότητα. Δεν μπορούμε να είμαστε και ελεγκτές και ελεγχόμενοι. Ο Συνήγορος του Μέλους θα εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή. Θα δέχεται καταγγελίες ή μπορεί να ενεργεί και αυτεπάγγελτα και θα έχει μόνο γνωμοδοτικές αρμοδιότητες.
Φίλες και Φίλοι,
Ο προσυνεδριακός διάλογος έχει αποδώσει. Ανταλλάσουμε απόψεις. Συνδιαμορφώνουμε τις προτάσεις μας. Ξεκινάμε της αλλαγή της οργάνωσης μας μαζί. Μόνο μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την ΟΝΝΕΔ. Όχι με βάση συμφωνίες, αλλά με βάση προτάσεις. Η οργανωτική ανασύνταξη θα πρέπει να είναι προτεραιότητα μας. Έχω πει, ότι αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας. Η συζήτηση, όμως, των προσυνεδρίων δεν περιορίζεται στα οργανωτικά ζητήματα. Έχω μιλήσει για μια ανοιχτή ΟΝΝΕΔ, προς τα μέσα, και προς τα έξω. Ήρθε η ώρα να δούμε και την ΟΝΝΕΔ, εκτός συνόρων, την ευρωπαϊκή ΟΝΝΕΔ. Ζητάμε, μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια και εξωστρέφεια, δυναμική και συνεπή στην ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό εξαρτάται και από εμάς.
Για μένα, είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας, η παρουσία και η δραστηριότητά μας, στο πλαίσιο της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, του YEPP. Τα τριτοκοσμικά ευρωφοβικά σύνδρομα, τα είχαν ή τα έχουν άλλες νεολαίες, όχι η ΟΝΝΕΔ. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, από τη Νέα Δημοκρατία και την ΟΝΝΕΔ, ξεκίνησε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.Ο ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός είναι αδιαπραγμάτευτος. Είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη του YEPP. Ήμασταν για πολλά χρόνια πρωταγωνιστές σ᾽ αυτό. Ένας απο εμάς, ο Γιάννης ο Σμυρλής, διετέλεσε πρόεδρός του. Αυτή την πολιτική κληρονομιά πρέπει να την αξιοποιήσουμε, προς όφελος της ΟΝΝΕΔ, της Νέας Δημοκρατίας, της Ελλάδας.
Μέσα από το YEPP μπορούμε:
Πρώτον, να ισχυροποιήσουμε τη θέση της Ελλάδας,
και της Νέας Δημοκρατίας,
στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Δεύτερον, να προωθήσουμε θέσεις μας,
και στα εθνικά ζητήματα και
στα ζητήματα νεολαίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο,
και την ευρωπαϊκή επιτροπή.
Τρίτον, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας μαζί με την Κυπριακή αντιπροσωπεία
για το κυπριακό και τη στάση μας απέναντι στην Τουρκία,
Τέταρτον, να αναπτύξουμε διμερείς σχέσεις, με τις βαλκανικές νεολαίες και να προωθήσουμε μια κοινή στρατηγική για τα ζητήματα των Βαλκανίων.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεσμεύομαι:
πρώτον: για δυναμική εκπροσώπηση μας στο YEPP, αλλά και σε κάθε άλλο διεθνή οργανισμό.
Η θέση του υπευθύνου Οργανώσεων Εξωτερικού και Διεθνών Σχέσεων,
όπως και κάθε άλλη θέση στο εκτελεστικό γραφείο, θα στελεχώνεται βάσει προσόντων. Πρέπει να βάλουμε τέρμα στις επιλογές των κολλητών και των φίλων. Η νέα ΟΝΝΕΔ είναι η ΟΝΝΕΔ των άξιων. Ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον τομέα πολιτικής ευθύνης για τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα, ώστε να υπάρχει συντονισμένη και διαρκής δράση.
Δεύτερον: Θα πρέπει να ζητήσουμε στενότερη συνεργασία των ευρωβουλευτών μας με την ΟΝΝΕΔ, ειδικά στα ζητήματα νεολαίας, και ειδικά τώρα, που ένας απο εμάς, ο Γιώργος ο Παπανικολάου, είναι και Ευρωβουλευτής. Προτείνω να εφαρμόσουμε την ώρα του Ευρωβουλευτή, κατά την οποία το Πολιτικό Συμβούλιο της ΟΝΝΕΔ θα συνεργάζεται ανά τακτά διαστήματα με κάθε ευρωβουλευτή μας, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση, επικοινωνία και συντονισμένη δράση.
Τρίτον: στο πλαίσιο της πολιτικής ακαδημίας και της σχολής στελεχών θα πρέπει να διερευνήσουμε από κοινού δράσεις με τις γειτονικές νεολαίες, με τους ηγέτες του σήμερα και του αύριο στα Βαλκάνια.
Επίσης, φίλες και φίλοι,
αναφερόμενος στις οργανώσεις του εξωτερικού και τις Διεθνείς Σχέσεις της ΟΝΝΕΔ, θα ήθελα να τονίσω ότι οι οργανώσεις μας στο εξωτερικό δεν είναι ξεχασμένοι συγγενείς, να τους θυμόμαστε μόνο όποτε μας βολεύει, για να τους κινητοποιούμε μόνο στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Είμαστε η παράταξη που είχε σταθερή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της ψήφου των αποδήμων. Ο πρόεδρός μας, τόνισε τη σημασία της Ψήφου των αποδήμων, και της εκπροσώπησης τους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πρότεινε ακόμη και την απόδοση αριθμού βουλευτικών εδρών σε απόδημους. Πρέπει να στηρίξουμε τους νέους Έλληνες του εξωτερικού, είτε διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, είτε σπουδάζουν εκεί. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τις οργανώσεις μας, να δημιουργήσουμε νέες, όπου υπάρχει δυναμική, προσαρμοσμένες στην περιφερειακή δομή των χωρών αντίστοιχα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των νέων, που ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον, να τους δώσουμε βήμα να ακουστούν, να συμμετέχουν, να βρουν βοήθεια στα προβλήματά τους. Ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας μας, όσο και εμείς, δεν μπορούμε να τους αφήνουμε στο περιθώριο. Πέρα, όμως, από τη στήριξη, που είναι δεδομένο ότι πρέπει να παρέχουμε. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μέσα από τις οργανώσεις του εξωτερικού, μπορούμε να προωθούμε τις ιδέες και τις θέσεις μας, σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού. Θα πρέπει να κάνουμε το παν, ώστε να είναι ζωντανοί πυρήνες δράσης και παραγωγής πολιτικής. Αποτελούν το δίαυλο μας, με ένα σημαντικό καιδυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού. Δεν τις αφήνουμε στο περιθώριο. Τις φέρνουμε στο προσκήνιο.
Οννεδίτισσες και Οννεδίτες,
Σ’ αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, και απέναντι στους νέους 16-18 που καλούμε να προσέλθουν στις κάλπες. Δεν επιδιώκουμε την κομματική στρατολόγηση. Αυτές είναι τακτικές άλλων παρατάξεων, άλλων εποχών. Πρέπει να σταθούμε με συνέπεια και ευθύνη απέναντι στους μαθητές.
Το άνοιγμα μας, είναι άνοιγμα, για να αντιμετωπίσουμε μαζί τα προβλήματά τους, και τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Για να διεκδικήσουμε, μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα,
Αλλά, προωθεί την αποσύνδεση του Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βάζει την ελληνικότητα στο επίκεντρο του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Δίνει έμφαση, όχι στην παπαγαλία, αλλά στην ανάπτυξη των κριτικών και αναλυτικών ικανοτήτων των μαθητών, στα ταλέντα και τις δεξιότητες τους. Το άνοιγμά μας, όμως, είναι άνοιγμα που επιδιώκει την υγιή πολιτικοποίηση. Θα πρέπει να αποδεικνύουμε με πράξεις σε κάθε νέο, και ειδικά στους μαθητές, ότι είμαστε εδώ, για να προωθούμε και να στηρίζουμε την υγιή πολιτικοποίηση και συμμετοχή στα κοινά, για να καλλιεργούμε πνεύμα Δημοκρατίας, συνεργασίας, συλλογικότητας και ευθύνης, απέναντι στον συμπολίτη, τους θεσμούς, το Κράτος και τις αξίες του. Εμείς, και η οργάνωση μας, θα πρέπει να αποτελούμε το παράδειγμα.
Οννεδίτισσες και Οννεδίτες,
Δαπίτισσες και Δαπίτες,
Φίλες και Φίλοι,
Επέλεξα σήμερα από εδώ από την Πάτρα, ανάμεσα σε μέλη μιας οργάνωσης που πονάει, να μιλήσω για τις ευθύνες όλων μας. Ξέρω ότι οι προτάσεις μου είναι τολμηρές. Ξέρω ότι ενοχλούν κάποιους. Χτυπούν κατεστημένα και συμφέροντα. Ενοχλούν όσους επιθυμούν μια κλειστή ΟΝΝΕΔ, μια ελεγχόμενη ΟΝΝΕΔ. Αυτούς, που δεν θέλουν να πάρετε τη δύναμη όλοι εσείς στα χέρια σας. Αναλαμβάνω, όμως, τις ευθύνες μου. Η αλλαγή έχει δημιουργήσει Ελπίδα. Εγώ δεν θα απογοητεύσω την ελπίδα κανενός για μια Νέα ΟΝΝΕΔ.
Όσοι παρασύρονται από τον ανεύθυνο λαϊκισμό, τη ζάλη της εξουσίας, την παραπολιτική, όσοι υιοθετούν βία, δολοπλοκίες και αυθαιρεσίες της εξουσίας, θα με βρίσκουν απέναντί τους.
Η Νέα ΟΝΝΕΔ είναι η ΟΝΝΕΔ της ευθύνης. Διαφυλάσσουμε τις διαδικασίες, την ενότητα, την ιστορία και το μέλλον της οργάνωσής μας.
Συνθημά μας είναι η αλλαγή.
Εσείς, στηρίζετε την οργάνωση. Εσείς προσφέρετε κάθε μέρα στις σχολές σας και σε κάθε μάχη της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Εσείς έχετε τη δύναμη. Εσείς έχετε την αξία. Εσείς αξίζετε περισσότερα. Εσείς κάνετε τη διαφορά. Εσείς, θέλετε την Αλλαγή. Μαζί,αλλάζουμε την ΟΝΝΕΔ. Το σύνθημα της αλλαγής απλώνεται παντού Το μήνυμα της νίκης ξεκίνησε απο τα Γιάννενα, ταξίδεψε από τον Έβρο μέχρι τη Ρόδο, και απο την Άρτα μέχρι την Κρήτη. Σήμερα έφτασε και στην Πάτρα.
Καλώ τον καθένα από εσάς, σήμερα εδώ, να δώσουμε τα χέρια, να ξεκινήσουμε μαζί, τη νέα πορεία, την πορεία της νίκης, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια Νέα ΟΝΝΕΔ.Την ΟΝΝΕΔ της Νέας Νέας Δημοκρατίας. Την ΟΝΝΕΔ της Νέας Μεταπολίτευσης, του Αντώνη Σαμαρά. Την ΟΝΝΕΔ της Ελπίδας,
Πα’ν απ όλα, τη δική σας ΟΝΝΕΔ. Την ΟΝΝΕΔ όλων σας. Γιατί η νίκη είναι εδώ και είναι δική σας.
Φίλες και φίλοι,
Πάρτε την οργάνωση στα χέρια σας. Πάρτε τη δύναμη στα χέρια σας. Τολμήστε για μια ισχυρή ΟΝΝΕΔ.
Πάμε μαζί. Στις 18 Απριλίου όλοι μαζί, γυρνάμε σελίδα. Ψηφίζουμε για μια Νέα ΟΝΝΕΔ.