* Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Αλίκη Μάτση για την Εφημερίδα των Συντακτών
Μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή;
Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα προκειμένου να ολοκληρώσει το τελευταίο βήμα εξόδου από την κρίση. Δε χρειάζεται εκλογές και πολιτική ανωμαλία. Αυτή την ανάγκη θεωρώ πως θα την αναγνωρίσει η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και δε θα αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες που όλοι κάναμε. Όσο λοιπόν και αν ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το θεσμό, προκειμένου να ικανοποιήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Για το σκοπό αυτό άλλωστε δε διστάζουν να λειτουργήσουν απαξιωτικά προς τους θεσμούς και εκτός του πνεύματος του Συντάγματος. Παρ’ όλα αυτά προσωπικά ναι πιστεύω πως ναι, υπάρχουν μέσα στο κοινοβούλιο και λογικές φωνές που θα συμβάλλουν στο να εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα Βουλή.
Η υποψηφιότητα Κουβέλη συναντά αντιδράσεις και στη ΝΔ…
Η ονοματολογία και τα σενάρια δεν κάνουν καλό στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν πρόκειται να μπω σε μία τέτοια διαδικασία. Από όσο γνωρίζω δεν έχει γίνει καμία επίσημη πρόταση και ούτε ο Φώτης Κουβέλης έχει διατυπώσει ενδιαφέρον για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Συνεπώς, δεν έχει κανένα νόημα να ρίχνουμε ονόματα στο τραπέζι. Σημασία έχει να βρεθεί το πρόσωπο που θα καταφέρει να συσπειρώσει δίπλα του όσο το δυνατόν ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις. Στη Νέα Δημοκρατία άλλωστε, κάνουμε διαχρονικά επιλογές που υπηρετούν τους θεσμούς, το εθνικό συμφέρον και έχουν στόχο την ευρύτερη ενότητα. Αυτό άλλωστε, αναφέρεται και στην ιδρυτική μας διακήρυξη.
Πολλοί στο κόμμα σας τάσσονται υπέρ των ανοιγμάτων προς τα δεξιά. Εσείς;
Η Νέα Δημοκρατία δημιουργήθηκε για να ενώνει. Με τα άκρα δεν έχουμε καμία σχέση. Σημασία όμως για μένα δεν έχουν πρωτίστως τα πρόσωπα. Αυτά δε σηματοδοτούν τίποτα από μόνα τους. Σημασία έχει να εκφράσουμε με τις πολιτικές μας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες στη μάχη απέναντι στο λαϊκισμό. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τους παραγωγικούς Έλληνες. Αυτούς που πορεύονται με τον ορθολογισμό, τη μετριοπάθεια και με ριζοσπαστική διάθεση απέναντι στα στερεότυπα του παρελθόντος. Πιστεύω λοιπόν, κυρίως σε μία διεύρυνση πολιτικών που θα μας φέρει ξανά κοντά με τη μεσαία τάξη, που τόσο πολύ δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια.
Για παράδειγμα η «πρόσκληση» Βορίδη και Α. Γεωργιάδη προς τον Γ. Καρατζαφέρη είναι εν γνώσει του Πρωθυπουργού;
Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό και ούτε θα επιχειρήσω να δώσω τις δικές μου ερμηνείες. Γνωρίζω όμως πως ο Πρωθυπουργός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτή τη συζήτηση και φαντάζομαι πως όταν και εάν το κρίνει σκόπιμο θα τοποθετηθεί ο ίδιος.
Κατά πόσο μπορεί πλέον η ΝΔ να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή;
Δεν πιστεύω στις ταμπέλες. Οι πολίτες δεν είναι πρόβατα, ούτε κτήμα κανενός κόμματος επειδή κάποια στιγμή μπορεί να το ψήφισαν προκειμένου να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα. Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ξεχωριστά. Σε όλους αυτούς που θέλουν μια Ελλάδα που να παράγει. Σε όσους ασπάζονται το όραμα μας για τη νέα Ελλάδα που χτίζεται και δε φοβούνται τις μεταρρυθμίσεις.
Αντιρατσιστικό : ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προτείνουν τη διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Υπάρχει και η τροπολογία των 38 της ΝΔ. Οδηγούμαστε σε κυβερνητική κρίση;
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή στην τελική του μορφή. Έχουν γίνει βελτιώσεις έπειτα από τις παρατηρήσεις των βουλευτών και θεωρώ πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε ότι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης αξίζει να τονίσουμε πως ισχύει στην Ελλάδα για τα ετερόφυλα ζευγάρια από το 2007, όταν το πρότεινε η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αποτελεί μία συμβολαιογραφική πράξη, η οποία διευθετεί ζητήματα φορολογίας, κληρονομιάς και αντιμετώπισης του κράτους απέναντι στα ζευγάρια. Τίποτα περισσότερο από τέτοιες υποθέσεις. Έχω καταθέσει την άποψη μου για το γεγονός ότι πρέπει να επεκταθεί, ωστόσο οι όροι με τους οποίους γίνεται σήμερα η δημόσια συζήτηση δε νομίζω πως λειτουργούν υπέρ μίας λύσης στο θέμα. Οι κραυγές οξύνουν τα πάθη και δημιουργούν αντίπαλα στρατόπεδα. Όταν πρόκειται όμως για ατομικά δικαιώματα, δε μπορούμε να μιλάμε για νικητές και ηττημένους. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και ψυχραιμία και όχι πάνω βιασύνη ικανοποίησης μικροπολιτικών και ψηφοθηρικών συμφερόντων.
Αν γίνουν εκλογές, θα είστε υποψήφιος;
Δε σκέφτομαι ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε η θέση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας έχει αρκετές ευθύνες. Αυτό που με απασχολεί είναι να εκπληρώσω την αποστολή που μου ανέθεσε η Πολιτική Επιτροπή αλλά και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε ο Αντώνης Σαμαρας πριν ένα χρόνο.