Ανδρέας Παπαμιμίκος

Δε χρειάζεται να είναι κατ΄ ανάγκη πολιτικός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

-Προσκλητήριο με τι διακύβευμα θα απευθύνει η ΝΔ για την επανένωση της κεντροδεξιάς παράταξης με αφορμή τα 40 χρόνια του κόμματος;

Η Νέα Δημοκρατία απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους όσοι πιστεύουν στις ίδιες τις αρχές και στηρίζουν τον αγώνα της για τη νέα Ελλάδα. Τιμά τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τις ιδέες της, αναδεικνύει την προσφορά της στον τόπο και δίνει όραμα για την επόμενη ημέρα. Η 40η επέτειος ίδρυσης είναι η αφετηρία ανασυγκρότησης και διεύρυνσης της Παράταξής μας και απευθύνεται σε όλους, όσοι έχουν σημείο αναφοράς τη Νέα Δημοκρατία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Οπότε, οι εκδηλώσεις μας θα είναι εξ’ ορισμού ανοιχτές σε όλους εκείνους, που έχουν καταγράψει μία μικρή ή μεγάλη διαδρομή στον πολιτικό μας χώρο. Σε εκείνους που σε κάποια στιγμή μπορεί να αποστασιοποιήθηκαν μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, ίσως και εξ’ αιτίας δικών μας λαθών ή να έκαναν άλλες επιλογές. Αλλά είναι ανοιχτές και σε εκείνους, που δεν πιστεύουν στις ταμπέλες του χτες και θέλουν να βάλουν πλάτη στην τεράστια προσπάθεια να ξεκολλήσει η χώρα από το τέλμα.

-Πρόσωπα και μικρά δεξιά κόμματα θα τα καλέσετε ή θα τα αποκλείσετε;

Στις εκδηλώσεις αυτές, δε στέλνουμε προσκλήσεις σε κόμματα. Απευθυνόμαστε στους πολίτες και αποκλείουμε κανέναν. Απευθυνόμαστε σε εκείνους που νιώθουν κομμάτι της ιστορίας του φιλελεύθερου χώρου, των σαράντα χρόνων της Νέας Δημοκρατίας, και βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, δε χρειάζονται καμία ιδιαίτερη πρόσκληση. Είναι όλοι καλεσμένοι.

-Δεξιά “Ελιά” μπορεί να υπάρξει;

Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυση της ήταν μία “κυψέλη” ιδεών, που μέσα από τη ζύμωση υπηρετούσε και υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Είναι “Παράταξη” με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν ήταν και δεν είναι ένα μονοδιάστατο κόμμα. Και αυτή η λογική είναι περασμένη στο dna μας, το οποίο είναι προορισμένο για να εκφράζει συνθετικά όλες τις δυνάμεις από τη παραδοσιακή δεξιά μέχρι το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Με μία όμως επισήμανση: Δεν είναι ζήτημα συσχετισμών ή προσώπων αυτή η σύνθεση. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι ζήτημα διεύρυνσης πολιτικών που αφορούν στην κοινωνία και σ’ αυτές πρέπει να συμφωνήσουμε, γιατί στην πολιτική τα πρόσωπα πρέπει να υπηρετήσουν τις ιδέες.

-Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης επαναφέρει συνεχώς το όνομα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Είναι μέσα στους σχεδιασμούς της Συγγρού και του Μαξίμου ή όχι;

Το είπα μόλις πριν: Η επανασυσπείρωση της Παράταξης είναι ανάγκη να γίνει στη βάση των ιδεών και των στόχων για την Πατρίδα μας. Τα πρόσωπα είναι σεβαστά αλλά λυπάμαι από μόνα τους δε σηματοδοτούν τίποτα. Όσοι πιστεύουν και αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνει ο Α.Σαμαράς και έχουν διάθεση να συστρατευθούν στον κοινό αγώνα για μία διαφορετική Ελλάδα – μέσα από τομές και μεταρρυθμίσεις – είμαι σίγουρος ότι θα σταθούν δίπλα του.

-Ο Χρήστος Ζώης, ο Βύρων Πολύδωρας, θα κληθούν και αν ναι πότε; Ο κ.Χατζημαρκάκης ή ο κ. Σκυλακάκης θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τη ΝΔ;

Επιμένετε στην ονοματολογία! Σημασία έχει η διεύρυνση των πολιτικών μας και στη συνέχεια έρχονται τα πρόσωπα που θα τις εκφράσουν. Δεν κάνουμε παζάρι ονομάτων, θα ήταν άλλωστε προσβλητικό και για μας και για τους πολιτικούς που αναφέρετε, αλλά κυρίως για τον κόσμο, για την κοινωνία. Άλλωστε ζώντας από κοντά, από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, αυτή τη δύσκολη περίοδο, σας διαβεβαιώ ότι οι άνθρωποι ιεραρχούν διαφορετικά τα προβλήματα και έχουν άλλες αγωνίες στις οποίες εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε.

-Αποκλείετε πρόωρες εκλογές ανεξαρτήτως της προεδρικής εκλογής;

Μόνο κομματικός τυχοδιωκτισμός επιδιώκει πρόωρες εκλογές. Η χώρα, αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα και πολιτική ομαλότητα και τυχόν πρόωρες εκλογές θα δυναμιτίσουν και τα δύο. Τη στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διακινδυνεύσει τις θυσίες των Ελλήνων.

-Αν είναι να πέσει η κυβέρνηση, να πέσει μέσα στη βουλή; Με τη διάσπαση της ΔΗΜ.ΑΡ δεν δυσχεραίνεται το εγχείρημα για τη συγκέντρωση των 180 ψήφων που χρειάζονται για την προεδρική εκλογή;

Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε με πιθανότητες. Αν στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να παίξουν παιχνίδια με τους θεσμούς, να αναλάβουν και την ευθύνη. Εμείς με τους θεσμούς δεν παίζουμε. Τους υπηρετούμε και έτσι θα λειτουργήσει και ο Πρωθυπουργός. Τον κατάλληλο χρόνο θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και θα φέρει στη Βουλή τη δική του πρόταση, η οποία θα είναι ευρύτερης αποδοχής. Μπορεί λοιπόν να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή.

-Κεντροδεξιός ή κεντροαριστερός ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας;

Δε νομίζω ότι πρέπει να αποφασίσουμε με βάση αυτό το διαχωρισμό. Πρέπει να επιλεγεί ένα πρόσωπο που να συμβολίζει την ενότητα με διεθνές κύρος, για να εκπροσωπήσει τη χώρα και τους Έλληνες με σοβαρότητα. Και προσωπικά δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να είναι κατ’ ανάγκη πολιτικός. Άλλα πρέπει να είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του.

-Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος όπως προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος; Να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών; Η θα μπορούσε να το παίρνει και ένας συνασπισμός κομμάτων που θα μπορούσαν να κάνουν κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος;

Δε μπαίνουμε σε καμία τέτοια συζήτηση, έχουμε τονίσει πως είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δε λειτουργούμε ευκαιριακά. Μια Δημοκρατία χρειάζεται σταθερό εκλογικό σύστημα και όχι συνεχείς αλλαγές. Γιατί ο εκλογικός νόμος στην πραγματικότητα είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται το πολιτικό σύστημα και δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε βεβιασμένα και δίχως διάλογο. Κάποια στιγμή όμως, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο της συνταγματικής κατοχύρωσης για να ξεμπερδεύουμε μία και καλή με αυτή την πληγή.

* Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή για τη Real News.