Ανδρέας Παπαμιμίκος

Ήρθε η ώρα να αναγνωριστούν τάσεις στη ΝΔ

*Συνέντευξη μου στο δημοσιογράφο Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η έντονη και μακρά περίοδος πριν την εκλογή νέου προέδρου ανέδειξε εσωτερικές έχθρες και αντιπάθειες και άφησε ανοικτές πληγές στο κόμμα;

Είναι φυσικό σε μια εσωκομματική διαδικασία να υπάρχουν και εντάσεις. Η Νέα Δημοκρατία όμως έχει νέο Πρόεδρο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και όλα τα υπόλοιπα ανήκουν πια στην ιστορία. Προχωράμε ενωμένοι μπροστά.

Πότε θα γίνει το συνέδριο της ΝΔ;

Η βούληση του νέου Προέδρου είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό. Για να φτάσουμε στο Συνέδριο όμως, προηγούνται ορισμένες διαδικασίες, όπως η εκλογή συνέδρων, προέδρων ΔΗΜΤΟ/ΝΟΔΕ κλπ όπως προβλέπονται στο Καταστατικό. Συνεπώς θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι περίπου στα μέσα Απριλίου. Στόχος είναι μέσα από ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα να είμαστε πλήρως έτοιμοι και οργανωμένοι.

Εσείς θα δρομολογήσετε τις διαδικασίες;

Έχει δημιουργηθεί μια άτυπη οργανωτική ομάδα, στην οποία εργαζόμαστε προκειμένου να δημιουργηθεί άμεσα ένα χρονοδιάγραμμα διαδικασιών εκλογής συνέδρων και να συσταθεί, όπως προβλέπεται καταστατικά, και η Οργανωτική Επιτροπή, που θα οδηγήσει την Παράταξη στο Συνέδριο.

Τί αλλαγές σκοπεύει η νέα ηγεσία να κάνει; Κατ αρχήν στον οργανωτικό τομέα;

Δε μπορώ να προκαταλάβω τις διαθέσεις του Προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά την προεκλογική περίοδο ο ίδιος πρότεινε ορισμένες αλλαγές και είναι στο χέρι του να δημιουργήσει ένα νέο οργανόγραμμα που θα μπορεί να υλοποιεί αποτελεσματικά τους πολιτικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας. Η γενική κατεύθυνση όμως για το Συνέδριο είναι ξεκάθαρη. Θα πάμε σε ένα συνέδριο όπου το κυρίαρχο θέμα θα είναι η αλλαγή του Καταστατικού, με συγκεκριμένες θεματικές, όπως για παράδειγμα: τον προσδιορισμό του ποιος είναι μέλος του κόμματος (δικαιώματα και υποχρεώσεις), η παραγωγή πολιτικής και οι διαδικασίες, τα όργανα, οι θητείες η αξιολόγηση δομών/οργάνων κλπ.

Στο ιδεολογικό-πολιτικό πεδίο ποιά είναι κατεύθυνση που θα δώσει η νέα ηγεσία;

Νομίζω η ιδεολογική τοποθέτηση της Παράταξης προκύπτει από την ιδρυτική της διακήρυξη και δε χωρά αλλαγές. Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, ο νέος Πρόεδρος είναι ένας σύγχρονος κεντροδεξιός πολιτικός, με αντιλήψεις που καλύπτουν την ουσία του φιλελευθερισμού. Αυτή τη φιλοσοφία θεωρώ πως θα εφαρμόσει σε όλο της το εύρος, κάτι που θα διαπνέει όλες τις αποφάσεις του κόμματος.

Η τοποθέτηση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε θέση αντιπροέδρου του κόμματος συνάδει με την κεντρώα φυσιογνωμία;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι είναι ένας καθαρά δεξιός πολιτικός. Δεν έκρυψε τα πιστεύω του, ούτε κάποια από τις θέσεις του. Για αυτή του τη στάση τον επιβραβεύει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βάσης της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθήνας. Γιατί λοιπόν να μη συνάδει η τοποθέτηση του με τη φυσιογνωμία ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος; Η Νέα Δημοκρατία υπάρχει εδώ και 40 χρόνια γιατί δεν είναι ένα μονοθεματικό κόμμα, αλλά είναι στην ουσία της Παράταξη, που καλύπτει όλο το φάσμα του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Δεξιάς.

Θα υπάρξει αναγνώριση τάσεων όπως είχε ακουστεί πριν από την ανάδειξη του νέου προέδρου;

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να φοβάται το διάλογο. Από την ίδρυση της είναι ένας πλουραλιστικός πολιτικός οργανισμός, που πάντοτε χωρούσε όλες τις τάσεις του φιλελεύθερου και κεντροδεξιού φάσματος. Είχε πάντοτε στις τάξεις της Κεντρώους, Συντηρητικούς, Φιλελεύθερους, Κοινωνικά Φιλελεύθερους, Δεξιούς κοκ. Ήρθε η ώρα, όλες αυτές οι τάσεις να αναγνωριστούν, να προβάλει καθεμία τα πολιτικά της χαρακτηριστικά και τις προτάσεις της και μέσα από τον εσωκομματικό διάλογο να βρεθεί η κοινή συνισταμένη που θα δώσει στους πολίτες μια σύγχρονη, αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Όσοι ανήκουμε στο κόμμα, δε μας χωρίζει προφανώς πολιτική άβυσσος, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές απόψεις, που αξίζει επιτέλους να συζητηθούν. Έχω, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μιλήσει για μια τέτοια προοπτική, καθώς πιστεύω πως μια τέτοια κατεύθυνση, θα λειτουργούσε καταλυτικά για την εξέλιξη της Παράταξης σε ένα σύγχρονο πολιτικό οργανισμό, ο οποίος συνομιλεί και συμπορεύεται με τα σύγχρονα κινήματα της εποχής.

Πρέπει να γίνει διεύρυνση της ΝΔ;

Πρέπει κατ’ αρχήν οι πόρτες της Παράταξης να είναι μόνιμα ανοιχτές σε όποιον ασπάζεται τις βασικές της πολιτικές ιδέες. Ο Φιλελευθερισμός έχει αρκετές εκφάνσεις, συνεπώς τα περιθώρια συμμαχιών είναι μεγάλα. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν σε ένα μεγάλο πολιτικό οργανισμό και αυτοί βρίσκονται εκατέρωθεν της Νέας Δημοκρατίας. Η διεύρυνση λοιπόν, μπορεί και πρέπει να είναι αμφίπλευρη. Είναι βασικό όμως, πέρα από τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα, εμείς να απευθυνθούμε απευθείας στους πολίτες και να διευρύνουμε τον πολιτικό μας λόγο, ώστε να εκφράζει περισσότερους.

Τις τελευταίες ακούγονται διάφορα πρόσωπα, όπως αυτά της Α. Διαμαντοπούλου ή των Γ.Αμυρά και Ι.Φωτήλα. Θα μπορούσατε να τους φανταστείτε μια μέρα στη ΝΔ;

Σας είπα ότι πρωτίστως πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες. Να υπάρξει αδιαμεσολάβητη επικοινωνία και ζύμωση. Από εκεί και πέρα, η κα. Διαμαντοπούλου έχει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο μεταρρυθμιστικό παρελθόν, ωστόσο δε γνωρίζω τις διαθέσεις της για επιστροφή στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του Ποταμιού που αναφέρατε, αξίζει προσωπικά να σταθώ στην περίπτωση του Γ. Αμυρά. Μάλιστα, οφείλω να σας αποκαλύψω πως είχα εισηγηθεί προκειμένου ο κ. Αμυράς να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Συνεπώς, πίστευα και πιστεύω στις ανοιχτές πόρτες για τους ανθρώπους των μεταρρυθμίσεων, του μέτρου και της λογικής.

Η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία;

Η Κυβέρνηση έχει λάβει δύο φορές τον τελευταίο χρόνο εντολή, προκειμένου να κυβερνήσει και πρέπει επιτέλους να το κάνει. Να προχωρήσει στις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να βγούμε από τη δίνη της κρίσης. Δεν είναι δυνατόν η ατολμία τους να μας βουλιάζει καθημερινά περισσότερο και να οδηγεί σε μεγαλύτερα βάρη για τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, αν δε μπορούν, ας βγουν να το πουν δημόσια και τότε μπορούμε να συζητήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Η χώρα όμως δε μπορεί να καταστρέφεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τα έχει χαμένα.

Θα περίμενε κανείς από μία μετριοπαθή κεντροδεξιά μεγαλύτερη διάθεση συζήτησης με την κυβέρνηση. Βλέπουμε μία κάθετη άρνηση κάθε συναίνεσης. Δεν υπάρχουν πεδία που θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση;

Δεν υπάρχει άρνηση συναίνεσης. Άρνηση σε λευκή επιταγή υπάρχει. Εμείς πιστεύουμε στον πολιτικό διάλογο. Θέλουμε -και το είπε ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης- το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου να αναβαθμιστεί, ωστόσο κάποια στιγμή πρέπει ο κ. Τσίπρας να πάψει να θυμάται την αντιπολίτευση μόνο όταν βλέπει πως η Κοινοβουλευτική του Ομάδα είναι αδύναμη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει δεσμευθεί. Εμείς λειτουργούμε υπεύθυνα, σεβόμαστε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά α λα καρτ ψήφο εμπιστοσύνης στην καταστροφική πορεία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να δώσουμε.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι συμβαδίζετε με τη διαπλοκή γι αυτό προβάλλετε προσκόμματα στην αδειοδότηση των καναλιών.

Από πότε το να υπερασπίζεται κανείς αυτό που πράγματι πρέπει να είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές, δηλαδή την ανεξαρτησία τους, είναι συμπόρευση με τη διαπλοκή; Η επίλυση πάντως για να αρθεί το αδιέξοδο είναι στο χέρι της κυβέρνησης.

Οι θεσμοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το ασφαλιστικό, καθυστερούν την αξιολόγηση και βάζουν θέμα δημοσιονομικών μέτρων για το μεσοπρόθεσμο 2016-2018. Νομίζετε ότι θα αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία;

Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα εξαρτάται από τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή των ΑΝΕΛ έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το μέλλον της χώρας. Και αυτό το κόστος είναι δικό τους.

Έχετε σκεφθεί το ενδεχόμενο να βρεθεί η ΝΔ σε παρόμοια θέση με τον Ιούλιο του 2015, δηλαδή ή να ψηφίσει ένα επόμενο πακέτο μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση ή να βρεθεί η χώρα ξανά μπροστά στο grexit; Και τί θα πράξει;

Δε θέλω σε καμία περίπτωση να σκεφτώ το ενδεχόμενο η χώρα μας να βρεθεί ξανά μπροστά στο χείλος της καταστροφής. Συνεπώς, δε θα απαντήσω τι θα μας συμβεί σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο φοβάμαι ότι θα είναι καταστροφικό. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει και στο παρελθόν, ότι πάνω από όλα βάζει το καλό της χώρας. Ωστόσο, αν η χώρα οδηγηθεί ξανά στο διεθνή διασυρμό, κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Στο προσφυγικό συμφωνείτε ότι η πολιτική της κυβέρνησης μεγέθυνε το πρόβλημα; Θα έπρεπε να ακολουθήσει πολιτική αναχαίτισης;

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων μετέτρεψε τη χώρα σε αποθήκη ψυχών και διάδρομο θανάτου ανθρώπων, που έψαχναν μια καλύτερη ζωή. Μέσα σε λίγες μέρες, με τους απίθανους χειρισμούς τους, έκαναν τη χώρα – μαγνήτη των μεταναστευτικών ροών, με τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε όλοι στο Αιγαίο. Μην ξεχνάμε ότι το πρώτο που έκαναν ήταν να κλείσουν τα κέντρα κράτησης. Σήμερα, αναδιπλώνονται, αλλά είναι πια αργά. Η χώρα πληρώνει την εγκληματική πολιτική τους. Είναι λογικό να δεχόμαστε πιέσεις λόγω της κατάστασης στη Μ. Ανατολή, αλλά είναι εντελώς ταπεινωτικό για μια χώρα του δυτικού κόσμου, ένας Μαροκινός να επιλέγει να κάνει ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων για να περάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, καθώς έμαθε ότι εδώ γίναμε ξέφραγο αμπέλι. Σεβασμό στους πρόσφυγες, αλλά οι παράνομες μεταναστευτικές ροές πρέπει να αναχαιτιστούν.

Το 2004 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ είχε αρνηθεί το σχέδιο Ανάν. Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο σχέδιο τί θα πράξει;

Η Ελλάδα, όπως τότε και τώρα θέλει μια λειτουργική και άρα βιώσιμη επίλυση του κυπριακού ζητήματος που να σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτή είναι η θέση και τώρα. Επιθυμούμε και θα εργαστούμε για λύση, όχι όμως για μία οποιαδήποτε λύση.