Ανδρέας Παπαμιμίκος

Όσοι διακινούν σενάρια αλλαγής του τρόπου εκλογής Προέδρου, θέλουν σχίσμα στη ΝΔ

*Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Λώρα Ιωάννου για την εφημερίδα Real News. 

  • Γιατί δηλώσατε κώλυμα να προεδρεύσετε στην ΚΕΦΕ την Τρίτη και όχι νωρίτερα μετά το φιάσκο της αναβολής των εκλογών; Επιπλέον δηλώσατε κώλυμα και όχι παραίτηση. Γιατί;

Την Κυριακή σύσσωμη η ΚΕΦΕ βγάλαμε ανακοίνωση με την οποία απολογηθήκαμε στους νεοδημοκράτες. Επειδή έχω μάθει να λειτουργώ θεσμικά, δε μπορούσα να εγκαταλείψω το «καράβι» εν μέσω τρικυμίας. Η εύκολη λύση θα ήταν να πάω σπίτι μου και να αφήσω άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Το δύσκολο ήταν να μείνω μέχρι να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, έστω και αν χρειάστηκε να γίνω σάκος του μποξ. Σε ότι αφορά το λεκτικό του θέματος, δήλωσα «κώλυμα» γιατί αυτός είναι ο όρος που προβλέπει το καταστατικό.

  • Είπατε ότι υποψιάζεστε δόλο επειδή η εταιρία δήλωσε αδυναμία λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία. Τι υπονοείτε; Ότι η εταιρία συμμετείχε σε κάποιο σχέδιο; 

Από την πρώτη στιγμή ακολουθήσαμε το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας κατά γράμμα. Η διαδικασία επιλογής της εταιρίας έγινε: α) σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου β) πέρασε από την τεχνική επιτροπή, όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων και γ) από την Επιτροπή Προμηθειών, η οποία επέλεξε την πιο συμφέρουσα. Μέχρι το Σάββατο στις 8 το απόγευμα η ενημέρωση που είχαμε ήταν πως όλα λειτουργούσαν άψογα. Ξαφνικά όλα άλλαξαν και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Πλέον, σε συνεννόηση με τον κ. Πλακιωτάκη ζητήσαμε από τη νομική υπηρεσία να κινήσει όλες τις διαδικασίες για να διαπιστωθεί το αν υπήρχε δόλος ή όχι. Εγώ το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω. Ας αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

  • Ποιος είχε λόγο να τινάξει την εκλογή στον αέρα; Με ποιο στόχο;

Ελπίζω κανένας, αλλά σας είπα δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

  • Και τώρα θα γίνουν εκλογές;

Με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και την ΚΕΦΕ θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές το συντομότερο δυνατό, όπως ορίζει το Καταστατικό. Επειδή όμως ακούω διάφορα σενάρια για κλειστούς καταλόγους ή συνέδρια, καλό είναι να τα ξεχάσουν όσοι τα διακινούν. Διότι, είτε αγνοούν το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπει απευθείας εκλογή από τη βάση, είτε εσκεμμένα θέλουν να το παραβλέψουν για να προκαλέσουν μπάχαλο και εν τέλει σχίσμα. Θα το πω ωμά: Όσοι διακινούν σενάρια αλλαγής του τρόπου εκλογής Προέδρου, ενώ είναι εν εξελίξει η διαδικασία, έχουν στόχο τη διάλυση της Νέας Δημοκρατίας.

  • Τελικά ποια είναι η αλήθεια για την εταιρία info solution; Την γνώριζε ο κ. Σαμαράς και στελέχη του κόμματος δεδομένου ότι είχε συνάψει συμβάσεις με το Μαξίμου; Από πότε συνεργαζόταν με τη Ν.Δ;

Δε θα μπω σε αυτή την κουβέντα. Είναι μικροπρεπές για την ιστορία της Παράταξης. Όλοι οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας υπηρετούν την ενότητα.

  • Πολλοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. ζητούν την παραίτηση σας και για προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Νοιώθετε την πίεση αυτή;

Είναι σίγουρο πως τα 2.5 αυτά χρόνια έχω κάνει και λάθη και έχω αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. Όμως έχω εργαστεί σκληρά και με υπευθυνότητα. Επειδή δεν είμαι άνθρωπος που εξαρτάται από τη Νέα Δημοκρατία και τον νοιάζουν μόνο οι καρέκλες, αντιλαμβάνομαι πολύ καλά το σημείο που αυτός ο κύκλος πρέπει να κλείσει. Βεβαίως, το τελευταίο διάστημα «για όλα φταίει» ο Παπαμιμίκος.

  • Κατά την γνώμη σας έπρεπε να ήσασταν εσείς μεταβατικός Πρόεδρος και όχι ο Γιάννης Πλακιωτάκης, επικαλούμενος το καταστατικό; Εγείρετε θεμα;

Στα 36 μου δεν έχουν πάρει τα μυαλά μου αέρα και πατάω μια χαρά στη γη. Προφανώς και δεν εγείρω κανένα θέμα. Με τον κ. Πλακιωτάκη έχω άριστη σχέση, όπως εκτιμώ και όλους τους Προέδρους που έχω υπηρετήσει.

  • Ο Ευ. Μειμαράκης σας στοχοποίησε ευθύς εξ αρχής υπονοώντας ότι ενεργούσατε κατά της δικής του υποψηφιότητας και υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα. Ποια είναι η αλήθεια για τις σχέσεις σας με τον κ. Μειμαράκη.

Το Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον σέβομαι και τιμώ τα 41 χρόνια που έχει δώσει στην πολιτική. Είναι αλήθεια πως έχω δεχθεί αρκετές επιθέσεις, τις οποίες θεωρώ απόλυτα άδικες. Από τη στιγμή που είναι υποψήφιος Πρόεδρος όμως, δε θέλω να δώσω συνέχεια. Υπάρχουν αυτά στην πολιτική άλλωστε. Σήμερα δε μιλάμε, αύριο μπορεί να μιλάμε ξανά.

  • Τον Απόστολο Τζιτζικώστα τον στηρίζετε όπως υποστηρίζει και ο Άδωνης Γεωργιάδης;

Το τελευταίο διάστημα έχω κουραστεί να σχολιάζω φήμες. Και τελικά ποιος είμαι εγώ που βρίσκομαι πίσω από όλους και από όλα; Ας σοβαρευτούμε. Αν κάποιος έχει έστω και μία απόδειξη ότι ως Γραμματέας ή ως μέλος της ΚΕΦΕ μερολήπτησα υπέρ κάποιου υποψηφίου ας βγει να το αποδείξει. Και μην ξεχνάτε πως με τον κ. Τζιτζικώστα εγώ συγκρούστηκα δημόσια πριν 1.5 χρόνo. Τότε ήμουν αρεστός και τώρα δεν είμαι; Τώρα ξαφνικά μεροληπτώ; Άλλοι ήταν εκείνοι που τότε δεν ακολουθούσαν την κεντρική κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας. Όχι, εγώ.

  • Νιώθετε στοχοποιημένος;

Από την πρώτη στιγμή έχω δεχθεί απίστευτες επιθέσεις και τόνους λάσπης. Σε κάποιους δεν άρεσε ότι το 2010 κόντρα στα συστήματα βγήκα πρόεδρος στην ΟΝΝΕΔ και ότι το 2013 έγινα ο νεότερος Γραμματέας. Διακρίνω έναν ηλικιακό ρατσισμό απέναντι σε όποιο νέο προσπαθήσει να ασχοληθεί με το κόμμα και να πάει κόντρα στη λογική της επετηρίδας, από ανθρώπους που έμαθαν να θεωρούν τη Νέα Δημοκρατία φέουδο τους. Το βασικό και μόνιμο τους πρόβλημα είναι πως δεν είμαι ελεγχόμενος και εξαρτώμενος.