Ανδρέας Παπαμιμίκος

Η γενιά μας και οι γενιές που έρχονται εκπέμπουν SOS

Ο πλανήτης Γη εκπέμπει σήμα κινδύνου και ίσως αυτό να είναι το τελευταίο μήνυμα που μας στέλνει. Η ανθρωπότητα κινδυνεύει. Το περιβάλλον, μας καλεί να διορθώσουμε τα λάθη που το πλήγωσαν. Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, είναι ορισμένα μόνο από τα σημάδια που μας δείχνει, τα οποία όμως προμηνύουν ανεπανόρθωτες βλάβες για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, είναι σήμερα περισσότερα από ποτέ. Ο πληθυσμός της Γής αυξάνεται με τρομερά γρήγορους ρυθμούς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα προλαβαίνει να παράγει η φύση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφονται σταδιακά τα οικοσυστήματα.

Τα πρώτα μηνύματα έρχονται και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Στις πολικές περιοχές η αύξηση της θερμοκρασίας του Πλανήτη οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων. Στην Ευρώπη, η ποιότητα του αέρα καθημερινά γίνεται και πιο επικίνδυνη για τον άνθρωπο, η ασέλγεια στο έδαφος και στο φυσικό πλούτο οδηγούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας ενώ η ανεξέλεγκτη λειτουργία ορισμένων βιομηχανιών δηλητηριάζει το βασικό συστατικό της ζωής, το νερό. Στη Λατινική και Βόρεια Αμερική, η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη κατανάλωση τροφής με αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων ασθενειών και την έξαρση επιδημιών, ενώ τα δάση καταστρέφονται καθημερινά διαταράσσοντας την οικολογική αλυσίδα.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι κατά πόσο θα πρέπει να λέμε ότι ο πλανήτης εκπέμπει SOS ή «η γενιά μας και οι γενιές που ακολουθούν εκπέμπουν το δικό τους σήμα κινδύνου». Οι δικές μας ενέργειες καθορίζουν τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και την προστασία των οικοσυστημάτων. Θα πρέπει να κατανοήσουμε, όλοι μας, έστω και τώρα ότι ο πλανήτης Γή είναι το σπίτι μας και εμείς είμαστε εκείνοι που θα το προστατέψουμε και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να το αναστηλώσουμε και να αντέξει.

Η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος είναι φέτος ημέρα βιοποικιλότητας. Η ΟΝΝΕΔ, προωθεί μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη καμπάνια μέσω του διαδικτύου που βασίζεται στα στοιχεία της ζωής. Συμβολίζουμε με χρώματα τα φυτά, τα ζώα, τον ουρανό και τη θάλασσα και ευελπιστούμε στην ουσιαστική ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων μέσα από την υιοθέτηση σύγχρονων προτάσεων που κατατίθενται στο www.onned.gr/perivalon, blog που δημιουργήσαμε ειδικά για το περιβάλλον.

Παράλληλα, μια πρωτοποριακή ιδέα  οπτικοποίησης της προστασίας των ειδών και της βιοποικιλότητας “Θέλετε όλα τα ψάρια να είναι χρυσόψαρα;” θα πραγματοποιείται ζωντανά μέσω από το blog μας www.onned.gr/perivalon . Στόχος μας είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι μόνοι μας, καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε παράγοντας θετική ενέργεια για την προστασία της ίδιας της ζωής στον Πλανήτη.