Έχει περιθώρια η κυβέρνηση να κάνει κοινωνική στροφή στην πολιτική της;
Δε θα έκανα λόγο για στροφή, αλλά ουσιαστικά για την υλοποίηση των πολιτικών μας. Πρώτη επιδίωξη αυτής της κυβέρνησης ήταν να αποτραπούν τα χειρότερα, να μην καταρρεύσει η χώρα και να σταθεί στα πόδια της. Μην ξεχνάμε ότι σε μία τέτοια περίπτωση το μάρμαρο θα έπεφτε πιο βαρύ κυρίως στα κεφάλια των οικονομικά ασθενέστερων. Μετά από δύσκολες αποφάσεις, ο πρώτος στόχος είναι σήμερα πραγματικότητα. Τώρα λοιπόν, διορθώνουμε αδικίες, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και λαμβάνουμε αποφάσεις κοινωνικής στήριξης. Θυμίζω το κοινωνικό μέρισμα, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που αυξάνει έστω και ελάχιστα τους μισθούς, τη σταθεροποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες που σύντομα γίνεται πραγματικότητα.
Μήπως είναι καιρός να αναζητηθεί άλλος δρόμος προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνίας και των ανθρώπων;
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει θέσει ήδη τρία σημεία προς αυτή την κατεύθυνση: Βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα προκειμένου να κοπάσει η ανεργία, περιορίζουμε το ενεργειακό κόστος για να πάρει μπρος η βιομηχανία και σχεδιάζουμε τη μείωση της φορολογίας προκειμένου να πάρουν ανάσα η αγορά και τα νοικοκυριά.
Απελευθέρωση απολύσεων και πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων και περαιτέρω απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που θα έχει συνέπεια στη μείωση των συντάξεων. Έχετε λάβει υπόψη σας το πολιτικό κόστος;
Έχω άλλη άποψη. Από πότε η εξυγίανση του Ασφαλιστικού έγινε απορρύθμιση; Ποιος συμφωνεί με τον πολυκερματισμό του, τη σπατάλη, τη λεηλασία των πόρων του από επιτηδείους;
Πολλοί λένε πως μετά την άνοδο της Χ.Α. σκέφτεστε διεύρυνση προς τα δεξιά…
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στα άκρα και τις ακρότητες. Αυτά αποκλείονται ξεκάθαρα. Εκφράζουμε, με τις πολιτικές μας, τους δημιουργικούς και τους παραγωγικούς Έλληνες. Όλους εκείνους που με την κοινή λογική προσεγγίζουν το παρόν και το μέλλον. Αυτούς που ασπάζονται τις διαχρονικές αξίες τις Παράταξης μας και το ριζοσπαστισμό του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, απέναντι στους λαϊκιστές.
Το αίτημα του νέου υπουργού Παιδείας απορρίφθηκε παρότι είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήμια έχουν προβλήματα στις διοικητικές τους υπηρεσίες για να μην αποτελέσει “κακό προηγούμενο”. Είναι αυτό δείγμα για το τι θα ακολουθήσει;
Ό,τι έχει αναλάβει η χώρα ως δέσμευση θα γίνει. Δεν σταματά τίποτε. Η κυβέρνηση λέει “ναι” στις βελτιώσεις, αλλά δεν δέχεται ανατροπές που θα γύριζαν τη χώρα στην αναξιοπιστία και την αβεβαιότητα του παρελθόντος. Κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα τις θυσίες που όλοι κάναμε τόσο καιρό.
Πάντως και από το εσωτερικό της ΝΔ ακούγονται φωνές ότι αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, ίσως έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ.
Οι φωνές αυτές θα διαψευσθούν. Ξέραμε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα είχαν μεγάλο πολιτικό κόστος. Ξέραμε όμως και κάτι ακόμη. Ότι αυτές οι αποφάσεις θα έφερναν στη συνέχεια χειροπιαστά αποτελέσματα στους πολίτες και θα δικαιώσουν την πολιτική μας.
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ανακάμψει διεκδικώντας την κοινωνική ατζέντα. Δημιουργεί αυτό πρόβλημα στην κυβερνητική πολιτική;
Είναι δικαίωμά του να επιδιώκει ένα δικό του στίγμα. Φτάνει να μην ξεχνά ότι άλλο κοινωνική πολιτική και άλλο ανεύθυνος λαϊκισμός. Επαναστάτες του τίποτα δεν προσθέτουν, αντίθετα αφαιρούν.
Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος. Ωστόσο υπάρχουν από πολλές πλευρές επιφυλάξεις ότι δίχως κούρεμα το ελληνικό χρέος απλά δεν θα είναι βιώσιμο.
Υπάρχουν αρκετές τεχνικές προσεγγίσεις για αυτό το θέμα και η κυβέρνηση εργάζεται για την πιο αποτελεσματική. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι ως τότε, οφείλουμε να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις δίχως ολιγωρίες. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις της χώρας, για να απαιτήσουμε από τους δανειστές μας να είναι και εκείνοι συνεπείς με τις δικές τους. Κι’ αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι στην Κυβέρνηση.
Νομίζετε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
Ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μαζέψει 121 ψήφους για να μπλοκάρει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και να προκαλέσει εκλογές. Αυτό άλλωστε το προσπάθησε πολλές φορές μέχρι σήμερα και απέτυχε. Τώρα παίζουν ανεύθυνα με το Σύνταγμα και επιδιώκουν πολιτική ανωμαλία στη χώρα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει μυαλά, θα έχει τεράστιες ευθύνες.
Στο θέμα της προεδρικής εκλογής ήδη ο κ. Καμμένος κάνει λόγω για “εξαγορές βουλευτών” και ο ΣΥΡΙΖΑ για αποστασίες. Μέσα σε αυτό το κλίμα θα βρεθούν βουλευτές από τους ΑΝΕΛ και την ΔΗΜΑΡ που θα ψηφίσουν αντίθετα από τα κόμματά τους;
Πρώτον, ας μην προεξοφλούμε από τώρα τη στάση κανενός κόμματος. Δεύτερον, η ψήφος είναι προσωπική και οι βουλευτές αποφασίζουν κατά συνείδηση και τρίτον, μου φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας μιλά στον καθρέφτη. Ενώ πριν μια βδομάδα καλούσε τους βουλευτές σε αποστασία, κατηγορεί άλλους για αυτό που ο ίδιος θέλει να κανει.
Βλέπετε τη δημιουργία ενός νέου πόλου που στο εγγύς μέλλον μπορεί να συνεργαστεί σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Δε βλέπω κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος άλλωστε να συνεργαστεί μαζί τους, όταν δεν μπορούν να συνεργαστούν οι συνιστώσες του;
Βλέπετε να έχει μέλλον το Ποτάμι εν αντιθέσει με τη ΔΗΜΑΡ;
Είναι μία προσπάθεια που στην πρώτη της καταγραφή άφησε ένα ευδιάκριτο αποτύπωμα. Το κατά πόσο τελικά θα καταφέρει να αποκτήσει συνεκτικό πολιτικό λόγο και να σταθεί στο πολιτικό σκηνικό, εξαρτάται από τους ίδιους.
Το κόμμα σας θα προχωρήσει στην πώληση αιγιαλών, ακτών κλπ. Νομίζετε ότι είναι σύμφωνο με το κοινό αίσθημα;
Προφανώς αναφέρεστε στο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να βάλει σε τάξη σωρευμένα προβλήματα και εκκρεμότητες πολλών ετών. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε «πωλητήρια» όπως ισχυρίζονται οι λαϊκιστές.
Φημολογείται πως στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είστε υποψήφιος είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στη Λάρισα. Αληθεύει;
Δε σκέφτομαι καν, ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Έχω σημαντική ευθύνη ως Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και οφείλω να είμαι αφοσιωμένος στο έργο που μου ανέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.
* Συνέντευξη μου στο δημοσιογράφο Σπύρο Γκουτζάνη για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα