Ανδρέας Παπαμιμίκος

Ανοιχτή ΟΝΝΕΔ με τις νέες τεχνολογίες

 

Όταν αποφάσισα να μπω στην πρώτη γραμμή της αλλαγής για μια Νέα ΟΝΝΕΔ, θέλησα απο την αρχή να αναζητήσω λύσεις σε προβλήματα που μας προβλημάτιζαν στο παρελθόν.

 

Λύσεις που θέλουμε να αποτελέσουν προϋπόθεση της επόμενης μέρας της οργάνωσης.

 

Όσοι περάσαμε απο την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ γνωρίζουμε καλά ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις οργανώσεις ήταν πάντα το κόστος προβολής των ιδεών και των πρωτοβουλιών μας. Ξέρω καλά ότι ποτέ δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τη δημιουργικότητα του Δαπίτη και της Δαπίτισσας, για να κάνουμε όσα θέλουμε στις οργανώσεις μας. Πολλές ιδέες μας και πρωτοβουλίες δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν λόγω του υψηλού κόστους. Επέμενα ότι η λύση θα έρθει μέσα απο τις νέες τεχνολογίες, ότι το διαδίκτυο θα πρέπει να γίνει βάση για τα μηνύματα μας, για την επικοινωνία μας και την προβολή των θέσεων μας.

 

Πλέον, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι προτάσεις μας μπορούν να προβάλλονται χωρίς οικονομικά εμπόδια, με χαμηλό ή και καθόλου κόστος. Μέσα απο το blog μου μπορώ να επικοινωνώ καθημερινά με χιλιάδες νέους χωρίς κανένα κόστος. Και όχι μόνο αυτό αλλά τα νέα μέσα δίνουν δυνατότητες για συμμετοχή και συνδιαμόρφωση, με ίσες ευκαιρίες για όλους, με διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς. Ενισχύοντας, λοιπόν, αυτή τη λογική, μας δίνεται η δυνατότητα για μια πραγματικά ανοιχτή ΟΝΝΕΔ. Ανοιχτή όχι μόνο στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά ανοιχτή στον κάθε νέο να συμμετέχει στις εξελίξεις και να συνδιαμορφώνει τις προτάσεις.

 

Πιστεύω σε μια ανοιχτή ΟΝΝΕΔ, όχι από τις 18 Απριλίου και μετά, αλλά απο την πρώτη μέρα που διεκδικήσαμε και πετύχαμε τις ανοιχτές διαδικασίες. Ανοιχτή ΟΝΝΕΔ δεν σημαίνει μόνο εκλογή του προέδρου με ανοιχτές διαδικασίες. Δεν σημαίνει, μόνο, άνοιγμα στην κοινωνία των νέων την ημέρα των εκλογών. Σημαίνει οργάνωση με ανοιχτές πόρτες για όλους και συνέχεια, οργάνωση που δεν φοβάται, που δεν έχει τίποτα να κρύψει, που δεν θέλει να αποκλείσει κανένα, που μπορούν όλοι να συμμετέχουν, να έχουν φωνή, ρόλο, οργάνωση που έχει πρόσωπο στην κοινωνία και το δείχνει. Δεν πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές, για να ανοίξει η ΟΝΝΕΔ. Έχουμε ήδη ξεκινήσει. Ανοίγουμε την οργάνωση προς τα μέσα και προς τα έξω με τις νέες τεχνολογίες. Αυτή είναι η νέα φιλοσοφία της ΟΝΝΕΔ.

 

Το πίστευα απο την πρώτη στιγμή και για αυτό έδωσα μεγάλη σημασία στο διαδίκτυο και σε ό,τι μπορούσε να μου προσφέρει δωρεάν ή με χαμηλό κόστος. Το διαδίκτυο αποτέλεσε τη βάση για γόνιμη επικοινωνία, ανοιχτή σε όλους, μέσα απο τη συνδιαμόρφωση θέσεων στην πλατφόρμα διαλόγου την οποία θα συνεχίσω να λειτουργώ και μετά τη 18η Απριλίου, στα ερωτηματολόγια, στις ζωντανές αναμεταδόσεις. Είναι πρωτοβουλίες που δεν κόστισαν, αλλά βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση και βοήθησαν στην προβολή την επικοινωνία και τη συνδιαμόρφωση των θέσεων. Έμεινα έκλπληκτος όταν είδα ότι μια διαφήμιση στο google στοίχησε μόνο μερικά ευρώ. Εντυπωσιάστηκα βλέποντας μέσα σε λίγη ώρα το μήνυμα “Mαζί & εγώ” να γίνεται εικόνα και αργότερα να υιοθετείται αυθόρμητα από πολλούς ως φωτογραφία προφίλ στο facebook.

 

Κέρδισα πολλά διαβάζοντας τις απόψεις απλών μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ σε e-mails ή σε σχόλια στο blog μου και την πλατφόρμα διαλόγου. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να εκφραστούν. Σ’αυτούς τους ανθρώπους προσπαθώ να απαντήσω όσο το δυνατόν συχνότερα, αλλά και να δώσω βήμα στις ιδέες τους. Έτσι, μπορώ να μαθαίνω την γνώμη του Νίκου από τις Βρυξέλλες, τα προβλήματα της ΔΑΠ στην Πάτρα απο τον Πέτρο και την ίδια στιγμή τα προβλήματα των νέων της Ρόδου από το Γιώργο. Γιατί πλέον όλοι μπορούν να έχουν φωνή που αξούγεται. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε.

 

Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε περισσότερο τις νέες τεχνολογίες και στην ΟΝΝΕΔ και να ανοίξουμε τις διαδικασίες όσο πιο πολύ μπορούμε. Πολλοί από εσάς έχετε δει την πρωτοβουλία μου για το Live streaming, και το live blogging. Χρειάστηκαν δύο lap tops δύο εθελοντές, κυρίως όμως βούληση για ανοιχτή ΟΝΝΕΔ, που δεν έχει τίποτα να κρύψει. Προτείνω, και σκοπός μου είναι, να μεταδίδονται όλες οι εκδηλώσεις, και οι δράσεις της ΟΝΝΕΔ μέσω του διαδικτύου, ώστε να έχει ο καθένας από εσάς, όπου και αν βρίσκεται, την ευκαιρία να τις παρακολουθεί. Γιατί να μην μεταδίδονται οι συνεδριάσεις τις κεντρικής επιτροπής μέσω live streaming; Τα νέα μέσα μπορούν αν αξιοποηθούν κατάλληλα να μας εξασφαλίσουν την απαραίτητη εξωστρέφεια, την άμεση επικοινωνία με τους νέους και την προβολή των θέσεών μας.

 

 

Με τα νέα μέσα, όμως, μπορούμε, να κάνουμε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό, ν’ αυξήσουμε τη συμμετοχικότητα και τη συνδιαμόρφωση στην ΟΝΝΕΔ. Ξεκίνησα μια έρευνα στο διαδίκτυο, και μια πλατφόρμα διαλόγου, όπου ο καθένας μπορεί ανοιχτά, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να κάνει προτάσεις, να τις βάζει σε ψηφοφορία να κάνει σχόλια. Τώρα ο καθένας απο εσάς μπορεί να προτείνει τι θέλει να αλλάξει, να κρίνει τις δικές μου προτάσεις και τις προτάσεις των άλλων. Τώρα ο καθένας απο εσάς έχει δύναμη και φωνή που ακούγεται. Η συμμετοχή στην έρευνα, όπως και κάποιες από τις προτάσεις, που είναι πραγματικά πρωτότυπες και πραγματικά αναγκαίες, αλλά και τα πάρα πολλά e-mails, μηνύματα, σχόλια, που λαμβάνω κάθε μέρα, αποδεικνύουν τη δίψα της βάσης για συμμετοχή. Είμαι αποφασισμένος να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και στην ΟΝΝΕΔ, μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαλόγου, δημοψηφίσματα, και έρευνες να δίνουμε την ευκαιρία σε όλους τα μέλη της οργάνωσης και σε όλους τους νέους να συμμετέχουν.

 

Είναι αυτονόητο ότι οι νέες τεχνολογίες θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τη διαφάνεια, μέσα από τη δημοσιοποίηση οικονομικών ισολογισμών, όπως έχω, ήδη, προτείνει, αλλά και αποφάσεων, διαδικασιών, γεγονότων.

 

Η νέα πολιτική της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας, η πολιτική που χρειαζόμαστε έχει ανάγκη τις νέες τεχνολογίες. Ξεκινάμε, λοιπόν, τη νέα πολιτική από τη Νέα ΟΝΝΕΔ. Ξεκινάμε με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια ανοιχτή ΟΝΝΕΔ για όλους.