* Συνέντευξη μου στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντάρα για το περιοδικό CRASH
ΕΡ.: Είχατε όλο αυτό το διάστημα εικόνα της διαπραγμάτευσης;
Απ.: Δεν μπορούσαμε, όλο αυτό τον καιρό, να ξέρουμε τι γινόταν, τι συζητιόταν. Μόνο ο πρωθυπουργός και μερικά από τα μέλη της κυβέρνησης τα ήξεραν. Και όφειλαν να ενημερώνουν. Και νομίζω ότι κανείς δεν κατάφερε να καταλάβει τι διαπραγμάτευση γινόταν, γίνεται ακόμα, που πηγαίναμε.
ΕΡ.: Στην κυβέρνηση, ήξεραν;
Απ.: Προφανώς. Και θα μας τα πούνε οι ίδιοι. Διότι οφείλουν να μας ενημερώσουν και τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο και κατ επέκταση τους Έλληνες πολίτες. Αυτό που ξέρουμε και το έχουμε πει είναι ότι ειδικά στο πρώτο διάστημα, αποδείχτηκε ότι είχαν μια επικοινωνιακού τύπου διαπραγμάτευση, ουσιαστικά μόνο και μόνο για να «παίξουν» εντός της χώρας το ότι διαπραγματεύονταν και διαπραγματεύονταν σκληρά αλλά επί της ουσίας δεν είδαμε τίποτα και χάσαμε τέσσρις μήνες.
ΕΡ.: Μα ούτε καν ο Αντώνης Σαμαράς ήξερε; Πως είναι δυνατόν; Αρχηγός κυβερνητικού κόμματος ήταν.
Απ: Εντάξει, ο Πρόεδρος συζητούσε με τους Ευρωπαίους ηγέτες από το Ευρωπαικό Λαικό κόμμα αλλά από εκεί και πέρα, το τι συζητούσε η κυβέρνηση, δυστυχώς είναι λυπηρό αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν ξέραμε ποια ήταν η βάση της διαπραγμάτευσης, ποιες ήταν και είναι οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές». Ζούσαμε όλοι μας κάθε μέρα με διαρροές.
ΕΡ.: Υπάρχουν άνθρωποι στη ΝΔ που αισθάνονται, έστω ελαφρώς δικαιωμένοι από τις εξελίξεις;
Απ: Δε μας απασχολεί είναι η προσωπική μας δικαίωση. Δε μπορείς να παίζεις με την πατρίδα. Το θέμα είναι να σωθεί η χώρα. Όχι το αν θα δικαιωθούμε εμείς ή κάποιος άλλος.
ΕΡ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νέα πρόσωπα, νέους ανθρώπους. Φρεσκάδα έχει;
Απ: Είναι επιτυχία του Συριζα που έχει νέους ανθρώπους, το ομολογώ αυτό. Αναδεικνύει νέα πρόσωπα. Όμως, θεωρώ ότι πολιτεύονται με όρους του παρελθόντος. Οι πράξεις και οι ενέργειες του κ. Τσίπρα αυτό δείχνουν. Γύριζε δυο χρόνια όλη την Ευρώπη αλλά δεν έβαζε το συμφέρον της χώρας πάνω απ ΄το κομματικό συμφέρον. Κατηγορούσε τη χώρα. Οδήγησε τη χώρα σε εκλογές ενώ έβλεπε ότι η χώρα άρχιζε να βγαίνει από το αδιέξοδο και να επιστρέφει στην ανάπτυξη. Και στην προσπάθειά του να πάρει την εξουσία, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που ήξερε ότι ήταν ανεφάρμοστο, αποδείκνυε ότι προχωρούσε με όρους του παρελθόντος.
ΕΡ.: Την πολιτική νοοτροπία και συμπεριφορά του μέσου πολίτη που έτρεξε και ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ «βοήθησαν» η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Εσείς οι δύο συμβάλατε ώστε να δημιουργηθεί το πρόβλημα.
Απ: Σωστά. Έχουμε ευθύνες κι εμείς. Δεν αντιλέγει κανείς. Έχουμε ευθύνες και για το παρελθόν και για την κατάσταση που ήταν η χώρα. Αλλά το θέμα δεν είναι να κοιτάμε μόνο το παρελθόν. Πρέπει να κοιτάμε το παρόν και το μέλλον. Πόσο μάλλον όταν είμαστε νέοι άνθρωποι, όπως ο κ. Τσίπρας είναι νέος άνθρωπος που κατάφερε να αναρριχηθεί και να πετύχει μέσα στο δικό του χώρο αλλά δεν μπορεί να καταλάβει ότι μ αυτή τη λογική δεν μπορεί να συνεχίσει. Εμείς το είχαμε πει. Ότι πάμε σ΄ ένα δεύτερο «Λεφτά Υπάρχουν». Έταξε λαγούς με πετραχείλια γνωρίζοντας ότι τίποτε απ΄ αυτά δεν μπορεί να κάνει. Και το χειρότερο: έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει αλλά δεν έχει παραδεχτεί το παραμικρό. Όμως ήδη έχει αρχίσει να ξεσκεπάζεται όλη αυτή η στρατηγική του κ. Τσίπρα.
ΕΡ.: Σας αποκαλούν «ισορροπιστή». Αν και αρκετά νέος, λένε ότι δείχνετε σοφία έμπειρου στελέχους σε μια προσπάθεια – μάλλον του παρασκηνίου- να γεφυρωθούν οι διαφορές απόψεων, να στηριχθεί μια συμφωνία και –κυρίως- η Ελλάδα να μείνει με κάθε τρόπο στο ευρώ.
Απ: Η λογική η δική μου επιβάλλει τη σύνθεση απόψεων, αντιλήψεων και τάσεων. Έτσι πορεύομαι καθώς πιστεύω πως ο συμβιβασμός δεν έχει αρνητική έννοια αλλά είναι μέρος της ουσίας της πολιτικής. Σε ότι αφορά τη στάση στο ζήτημα της συμφωνίας, πάγια θέση της Παράταξης μας είναι να μείνει η Ελλάδα μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εν προκειμένω στην Ευρωζώνη. Το αντίθετο θα είχε τραγικές συνέπειες.
ΕΡ.: Ποια άποψη σας καλύπτει περισσότερο; Να δει ο Σαμαράς τον Τσίπρα και οι δυό τους να αποφασίσουν; Να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα αφού έχετε δει και μελετήσει τη συμφωνία; Να τοποθετηθούν και να ακουστούν όλοι οι βουλευτές; Παίρνετε πράγματι σαφή θέση υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας αλλά και της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα κληθεί να την εφαρμόσει; Να υπερψηφιστεί πάση θυσία η συμφωνία γιατί η μη ψήφισή της θα ήταν ολέθρια για τη χώρα; Να στηριχθεί η συμφωνία αλλά με σαφείς και ρητές «ρήτρες» και προϋποθέσεις ώστε να μην έρθετε σε αντιπαράθεση με τους ψηφοφόρους σας;
Απ: Βάλατε πολλά μαζί. Να τα δούμε ένα – ένα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο να σας θυμίσω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει για τη ανάγκη της μεγάλης συνεννόησης, ώστε να βγούμε από τα αδιέξοδα, να υπάρξει συμφωνία που να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση και την ανάκαμψη της χώρας. Αυτή την ώρα δεν επιτρέπονται ούτε ιδεοληψίες, ούτε κομματικά προτάγματα. Βλέπουμε όμως, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διεξάγει μια διαπραγμάτευση εν κρυπτώ. Ο Πρωθυπουργός προκάλεσε μια συζήτηση στη Βουλή καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και δεν ενημέρωσε για το παραμικρό. Προφανώς δεν τον ενδιαφέρει η συναίνεση. Φέρει λοιπόν ακέραιο το βάρος της ευθύνης για ότι συμβεί. Και προφανώς, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε εκλογές χωρίς συμφωνία, φοβάμαι τα χειρότερα. Θα αποδειχθεί περίτρανα πως στόχος τους ήταν εξ’ αρχής να μας οδηγήσουν στη δραχμήεάν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε εκλογές χωρίς συμφωνία, φοβάμαι τα χειρότερα. Θα αποδειχθεί περίτρανα πως στόχος τους ήταν εξ’ αρχής να μας οδηγήσουν στη δραχμή. Σε ότι αφορά τη δική μας στάση, επιμένουμε να ζητάμε μια μεγάλη εθνική συνεννόηση, ώστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό συμφωνία και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους μήνες. Όταν όμως έχουμε όλα τα δεδομένα, είναι αυτονόητο πως οι εξελίξεις θα απασχολήσουν τα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με μόνο κριτήριο το συμφέρον του ελληνικού λαού.
ΕΡ.: Δηλώνοντας πρόσφατα ότι πλην της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επί της συμφωνίας θα πρέπει να εκφραστεί και η Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., δείξατε ότι στο μυαλό και στις προθέσεις σας δεν είναι η διεξαγωγή Συνεδρίου. Συνεπώς δεν έχετε στο μυαλό σας τις οποιεσδήποτε διαδικασίες σημαντικών αλλαγών στην ιδεολογία , τη μορφολογία και τη λειτουργία του κόμματος, θεωρώντας ότι η Νέα Δημοκρατία «τα πάει καλά».
Απ: Είναι δυο διαφορετικά θέματα. Στο ζήτημα της ενδεχόμενης συμφωνίας τονίζω πως προήχε η διασφάλιση της παρουσίας μας στην Ευρωζώνη και η αποτροπή της χρεοκοπίας. Σχετικά με τον εσωκομματικό διάλογο για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη αποφασιστεί η διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης και έχουν ήδη αρχίσει οι προσυνδιασκέψεις. Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο υπαινιγμό σας: Σε καμιά περίπτωση δεν θα έλεγα ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ευρήματα. Έχουμε εντοπίσει τα λάθη μας, κάναμε την αυτοκριτική μας και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Εγώ ο ίδιος άλλωστε μίλησα για την ανάγκη να εξετάσουμε το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης τάσεων για να διευρύνουμε την Παράταξη αλλά και για την ανάγκη να αναδιοργανωθούμε και να διατυπώσουμε ένα πειστικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα της χώρας. Για να είμαστε έτοιμοι σε κάθε ενδεχόμενο και ταυτόχρονα να επουλώσουμε τις πληγές του ριφιφί που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ψήφους των Ελλήνων.
ΕΡ.: Μιλάτε για «τάσεις». Μιλάτε για «διεύρυνση», προηγουμένως μιλήσατε με… διαφημιστικούς όρους και για rebranding. Σας θυμίζω πως σχετικά πρόσφατα, τον Απρίλιο, είχατε δηλώσει πως η Ν.Δ. χρειάζεται ένα ισχυρό «rebranding» που θα την επανασυστήσει στους πολίτες. Είχατε μιλήσει με άνοιγμα σε νέες δυνάμεις, σημειώνοντας πως «όποιος φοβάται να τολμήσει ανοίγματα, είναι καταδικασμένος να μείνει πίσω». Μια θέση που οδήγησε αρκετούς να σχολιάσουν ότι κρατάτε τον τελευταίο καιρό, αποστάσεις ασφαλείας από την ηγεσία του κόμματος. Κι’ ακόμα κινητοποιεί συνειρμούς που φτάνουν μέχρι και τη δημιουργία νέου κόμματος.
Απ: Επιμένω σε ότι έχω πει. Πιστεύω ότι η παράταξη χρειάζεται ένα συνολικό rebranding και μία νέα ρητορική. Το άνοιγμα σε ολόκληρη την κοινωνία αποτελεί κοινή θέση της ηγεσίας και των στελεχών του κόμματος. Δε βλέπω λοιπόν, γιατί αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως απόσταση.
ΕΡ.: Σ΄ αυτή την προσπάθεια, του συνολικού rebranding, του ανοίγματος, της διεύρυνσης, θα είχε θέση ο Καραμανλής;
Απ: Ο πρώην Πρωθυπουργός στηρίζει όλες τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, υπηρετώντας στην πράξη την ενότητα. Προφανώς και η εμπειρία του είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη, ωστόσο ο ίδιος έχει επιλέξει το ρόλο που διαδραματίζει από τη στιγμή που αποχώρησε από την ηγεσία της παράταξης. Συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για πιθανά σενάρια, τη στιγμή που ο ίδιος έχει επιλέξει μια διαφορετική στάση.