Ανδρέας Παπαμιμίκος

Ο Πρωθυπουργός σχοινοβατεί ανάμεσα στο «Κούγκι» και τις αριστερές αγκυλώσεις

* Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαβού για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

– Ποια θα είναι κατά τη γνώμη σας η κατάληξη των διαπραγματεύσεων; Θα επιτευχθεί η συμφωνία ή βλέπετε ρήξη;

Για να μπορέσει κανείς να έχει ουσιαστική γνώμη πρέπει να γνωρίζει όλα τα δεδομένα. Η κυβέρνηση όμως διεξάγει μια διαπραγμάτευση εν κρυπτώ, δίχως καμία ενημέρωση. Ο Πρωθυπουργός προκάλεσε μια συζήτηση στη Βουλή, χωρίς να παρουσιάσει κανένα σχέδιο, κάτι που προφανώς δείχνει πως σχοινοβατεί μεταξύ των αριστερών αγκυλώσεων, εκείνων που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για συμβιβασμό και εκείνων που θέλουν να τα κάνουν «Κούγκι». Η χώρα όμως δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Δε μπορεί η οικονομία να σταθεί στα πόδια της όταν υπάρχουν άλλα δεδομένα το βράδυ και άλλα το επόμενο πρωί. Όταν ο ένας Υπουργός διαψεύδει τον άλλο. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση με κάνει να φοβάμαι για τα χειρότερα.

– Πιστεύετε στην εξεύρεση πολιτικής λύσης;

Πιστεύω στην ανάγκη άμεσης λύσης. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η χώρα τώρα είναι στην άκρη του γκρεμού. Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς είχαμε φτάσει λίγο πριν την έξοδο από το μνημόνιο. Είχαμε φτάσει σε πλεονάσματα, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στα πρώτα σημάδια μείωσης της ανεργίας, σε σταδιακή διόρθωση των δύσκολων μέτρων που είχαν ληφθεί στα προηγούμενα χρόνια. Πέντε μήνες μετά, που είμαστε και που πάμε; Ενώ στις αρχές του χρόνου προβλέπονταν για το 2015 ανάπτυξη 2,9%, σήμερα οι προβλέψεις είναι αρνητικές. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει «πέσει» στα χειρότερά του. Τα spread των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε στα ύψη. Η χώρα υποβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το Χρηματιστήριο καταγράφει σημαντικές απώλειες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 750 εκατ. ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών. Ταυτόχρονα, έχει «σκουπίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών φορέων. Μέσα σε μόλις τρείς μήνες, δραπέτευσαν από τις τράπεζες περίπου 30 δις ευρώ. Όλα αυτά είναι απόρροια των καθυστερήσεων της σημερινής κυβέρνηση, που σε πέντε μήνες πέταξε στα σκουπίδια θυσίες τεσσάρων χρόνων.

– Αν επιτευχθεί συμφωνία, θα περάσει από τη Βουλή από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση;

Αυτό είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Είδαμε όμως, πως εδώ και αρκετό καιρό, κορυφαίος υπουργός, στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, φοβούμενος αρνητικές ψήφους από κάποιους συντρόφους του, έσπευσε να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Προφανώς, δεν το είπε τυχαία.

-Και το ενδεχόμενο εκλογών;

Πρόωρες εκλογές θα σημαίνουν καταστροφή. Η παρούσα συγκυβέρνηση έχει νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό και πρέπει να τη σεβαστεί. Έχουν εντολή να κυβερνήσουν τη χώρα και να τη βγάλουν από το αδιέξοδο. Εάν η κυβέρνηση οδηγήσει τη χώρα σε ρήξη, ούτε οι εκλογές, ούτε το δημοψήφισμα θα μας λύσουν τα προβλήματα. Εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κανείς αυτό. Εκτός φυσικά, εάν ο αρχικός τους στόχος ήταν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ, δημιουργώντας αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Δε θέλω να το πιστεύω, αλλά μ’ αυτά που βλέπουμε, δε μπορώ να σας κρύψω ότι δεν το φοβάμαι κιόλας. Προφανώς και αν συμβεί αυτό, θα είναι έγκλημα εναντίον της χώρας.

– Οι διαφορετικές φωνές στην κυβέρνηση, δεν δημιουργούν μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές;

Η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι αποκλειστικά δικό τους θέμα. Σας επαναλαμβάνω όμως, πως η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές είναι ένα καταστροφικό σενάριο για τη χώρα και θα πρέπει να το αποφύγουμε. Μοναδική προοπτική για να ξεπεράσουμε τα δραματικά αδιέξοδα στα οποία μας έχει οδηγήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια μεγάλη εθνική συνεννόηση.

– Η Νέα Δημοκρατία γιατί δεν θέλει εκλογές; Τις φοβάται;

Στις δύσκολες αυτές ώρες πάνω απ’ όλα προέχει η διάσωση της χώρας. Εάν η συγκυβέρνηση, ακούγοντας τους ακραίους που τη συγκροτούν, επιλέξει ρήξη, οι συνέπειες για τους πολίτες και τη χώρα μπορεί να είναι δραματικές. Μην σκεφτόμαστε μόνον κομματικά. Ας σκεφτούμε τι θα γίνει αν η Ελλάδα χάσει κι άλλο χρόνο, αν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της και βυθιστεί ακόμη πιο βαθιά στην αβεβαιότητα. Και θα το πω ευθέως. Αυτή τη στιγμή, πράγματι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται. Ο κόσμος είναι αυτονόητο να συντάσσεται με την κυβέρνηση την ώρα της διαπραγμάτευσης με τους ξένους. Δεν θα είναι όμως το ίδιο, την ώρα που ο μέσος πολίτης θα κληθεί να πληρώσει ένα δυσβάσταχτο λογαριασμό εξ’ αιτίας των λαθών και της «τσάμπα μαγκιάς» με την οποία προσπάθησε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαπραγμάτευση και τους εταίρους. Εξ’ αιτίας της επί πέντε μήνες αναίτιας καθυστέρησης να κλείσουν τη συμφωνία.

– Το είπατε ήδη. Στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ δεν κερδίζει έδαφος. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας;

Σε καμιά περίπτωση δεν θα έλεγα ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ευρήματα. Όμως, έχουμε ήδη εντοπίσει τα λάθη μας και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα, έχουμε ανάγκη την ανανέωση των δυνάμεων μας μέσω της θεσμοθέτησης πολιτικών τάσεων και πιστεύω βαθιά πως πρέπει σταδιακά να μεταβάλλουμε τη ρητορική μας προς την κατεύθυνση προσέγγισης των ανθρώπων του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Την ώρα λοιπόν που τα ψέμματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταρρέουν, η Παράταξη έχει τη δυνατότητα να κερδίσει το χαμένο έδαφος κάνοντας συμμαχία με τα παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας και τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις.