Ανδρέας Παπαμιμίκος

Αναγνώσαμε λάθος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

* Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή για την εφημερίδα Real News

-Υπάρχει μια ευφορία στον κόσμο. Αισθάνονται οτι επιτέλους έχουν μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται. Μήπως θα έπρεπε να ήσασταν πιο σκληροί με την τρόικα;

Θα μου επιτρέψετε να πω πως η δική μας κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε πολύ σκληρά. Για να μπορεί σήμερα ο κ. Τσίπρας να περιοδεύει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναζητώντας λύση στο πρόβλημα του χρέους, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν ορισμένες μεγάλες επιτυχίες της Νέας Δημοκρατίας. Μην ξεχνάμε πως εμείς στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, εξασφαλίσαμε τη δέσμευση των εταίρων μας για ρύθμιση του χρέους, δηλαδή την επιμύκηνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων. Επιπλέον, εμείς καλύψαμε το βασικό προαπαιτούμενο, που ήταν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτά δίνουν σήμερα τη δυνατότητα να ζητάμε λύση από την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι σε φάση διερευνητικών επαφών και – όπως φαίνεται – υπάρχει δρόμος μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης. Εμείς είπαμε την αλήθεια στον κόσμο με βάση τα δεδομένα που είχαμε μπροστά μας και προειδοποιήσαμε έγκαιρα για τους πιθανούς κινδύνους. Οποιαδήποτε άλλη στάση θα ήταν ανεύθυνη. Φυσικά, υπάρχει μία καινούργια κυβέρνηση και υπάρχουν υποσχέσεις που μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

-Ποντάρετε στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ;

Ούτε για αστείο. Θέλω η χώρα να πετυχαίνει το καλύτερο. Κανείς δε μπορεί να ποντάρει στην καταστροφή της Ελλάδας για μικροκομματικά οφέλη. Θα ήταν εγκληματικό να λειτουργούσαμε ως οπαδοί που θέλουν το κακό του αντιπάλου, ιδιαίτερα όταν αυτό ταυτίζεται με τη μοίρα της Πατρίδας.

-Τι είδους αντιπολίτευση πρέπει να κάνει η ΝΔ; Να ψηφίζει ακόμη και νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ; Η όχι σε όλα;

Εμείς ΣΥΡΙΖΑ δε θα γίνουμε. Μην περιμένετε να κάνουμε μια στείρα αντιπολίτευση. Έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε θεσμικά, κάνοντας μία γόνιμη, παραγωγική αντιπολίτευση με γνώμονα το καλό της χώρας. Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν πως με όσα νομοσχέδια συμφωνούμε, τα ψηφίζουμε. Η Παράταξη αυτή είναι από την ημέρα ίδρυσης της, εγγυήτρια της κοινοβουλευτικής ομαλότητας και της λογικής, και αυτό το ρόλο είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε και σήμερα.

-Ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά λάθη που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη ήττα με 8,5 μονάδες;

Δε χωράει αμφιβολία πως έγιναν αρκετά λάθη. Μόνο όποιος δε δουλεύει, δεν κάνει. Σημαντικό λάθος ήταν διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, ήταν ένα κομβικό σημείο που άλλαξε τις ισορροπίες. Επιπλέον, νομίζω πως δεν αναδείξαμε στο βαθμό που έπρεπε την προσπάθεια που έγινε και όσα πετύχαμε την περίοδο διακυβέρνησης. Γιατί όταν τον Ιούνιο του 2012 είσαι με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης και στο τέλος του 2014 βρίσκεσαι κοντά στο τέλος των μνημονίων, δε χωράει αμφιβολία πως έγιναν πολλά θετικά πράγματα την περίοδο που βρεθήκαμε στην κυβέρνηση. Σημαντικότερο όμως για μένα, ήταν πως αναγνώσαμε λάθος το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Στην περίοδο που ακολούθησε χάσαμε τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική και μπερδέψαμε τους πολίτες. Μεμονωμένες συμπεριφορές έδωσαν την εντύπωση πως επιχειρούσαμε να γίνουμε ένας «γαλάζιος» ΣΥΡΙΖΑ. Τη στιγμή που είχε διαμορφωθεί μια ευρεία μεταρρυθμιστική συμμαχία, την οποία στήριζαν ακόμη και άνθρωποι που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν βρεθεί κοντά στις θέσεις της ΝΔ, υπήρξαν οι εξαιρέσεις που τους «ψύχραναν».

-Παραδέχεστε ότι ήταν καταστροφική η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ;

Για να είμαστε ειλικρινείς, η καμπάνια σαφέστατα μπορούσε να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά όχι να το καθορίσει. Η πλειοψηφία του κόσμου είχε ήδη κατασταλάξει στις επιλογές της. Δίχως αμφιβολία έγιναν λάθη στην προεκλογική περίοδο. Η άποψη μου όμως, είναι γνωστή. Έχω επανελλειμένα υπερασπιστεί την αναγκαιότητα να μιλάμε θετικά και πως έπρεπε να παρουσιάσουμε περισσότερο εμφατικά το σχέδιο μας για την επόμενη ημέρα της χώρας.

-Ποιος φταίει γι αυτά τα λάθη;

Είναι ώρα να ξεφύγουμε από το στερεότυπο πως η νίκη έχει πολλούς πατέρες και η ήττα είναι ορφανή. Η ευθύνη ξεκάθαρα μας βαραίνει όλους στη Νέα Δημοκρατία και ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο. Άλλοι έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο και άλλοι μικρότερο.

-Οι βουλευτές, τα στελέχη δεν πρέπει να μιλήσουν κι αυτά; Πότε θα συνεδριάσουν τα όργανα;

Η συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα έχει ήδη ξεκινήσει. Συνεδρίασαν ήδη η Εκτελεστική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα ξανασυνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ ο διάλογος θα συνεχιστεί και με τη σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής. Συνεπώς, λόγο θα έχουν όλοι.

-Θέμα ηγεσίας υπάρχει;

Όχι. Η χώρα αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε κρίσιμο μονοπάτι και η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι εθνικά αναγκαίο να είναι παρούσα στις εξελίξεις με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά. Να μην βυθιστεί σε μια περίοδο καταστροφικής εσωστρέφειας.

-Κέντρο η δεξιά πρέπει να είναι η στόχευση της ΝΔ.Τι έδειξε η ήττα;

Η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπωμένη και ξεκάθαρη ιδεολογία. Καλύπτει όλο το χώρο «από την παραδοσιακή Δεξιά μέχρι τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας». Ακραίες φωνές είναι δεδομένο πως δημιούργησαν πρόβλημα. Πολλοί μετριοπαθείς πολίτες, μας γύρισαν την πλάτη. Αποτελεί συνεπώς στοίχημα για μας και στρατηγικό στόχο από εδώ και πέρα, να επαναπατρίσουμε αυτούς τους πολίτες στην Παράταξη. Να επαναπατρίσουμε τον κόσμο του μέτρου, της λογικής και του φιλελευθερισμού. Τον κόσμο του «μεταρρυθμιστικού» Κέντρου.