Ανδρέας Παπαμιμίκος

Κόμματα και βουλευτές να ακούσουν την κοινωνία

* Συνέντευξη μου στο Έθνος της Κυριακής και το δημοσιογράφο Γιάννη Σαραντάκο

Τα τελευταία 24ωρα ακούγονται πολλά σενάρια σχετικά με τελευταία ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή. Η ΝΔ είναι έτοιμη να πει από τώρα την ημερομηνια εκλογών το ’15;

Τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολλά σενάρια και στη σεναριολογία δε θέλω να πάρω θέση. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία έχουμε ξεκαθαρίσει πως ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος και για τους τρεις γύρους, ενώ δεν έχει καμία βάση το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Εμείς όμως ποτέ δεν υπήρξαμε αδιάλλακτοι. Βάλαμε και βάζουμε πάντοτε το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα. Από εκεί και πέρα, στην πολιτική επιβάλλεται να υπάρχουν πάντοτε περιθώρια συναίνεσης, προκειμένου να διασφαλίζεται η οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Και στην παρούσα φάση, θεωρώ πως υπάρχουν περιθώρια.

Υπάρχουν ωστόσο πολλοί βουλευτές του κόμματος σας που ζητούν την ανάληψη πολιτών πρωτοβουλιών…

Σε μία περίοδο που απαιτεί σύνεση και υπευθυνότητα είναι θετικό να υπάρχουν φωνές που συμβάλλουν στο δημόσιο διάλογο με ουσιαστικές προτάσεις. Αυτό επιβάλλει ο ρόλος των βουλευτών. Όλοι κάνουμε τις εισηγήσεις μας και ο Πρωθυπουργός αποφασίζει. Από εκεί και πέρα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι συμπαγής και στηρίζει την υποψηφιότητα Δήμα.

Τι δεν πήγε καλά , κατα την γνώμη σας και τα “ναι” στην πρώτη ψηφοφορία ήταν σαφώς λιγότερα των αναμενόμενων;

Προσωπικά δε συμμετείχα ποτέ στην αριθμολαγνεία. Οι βουλευτές κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις και δε μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν κουκιά. Ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε τρεις ψηφοφορίες και ένα 5μερο κενό ανάμεσα στην κάθε μία προκειμένου να επιτυγχάνεται συναίνεση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα εκλογής προέδρου; Δηλαδή το 160 σήμερα να γίνει 180 στην τρίτη ψηφοφορία;

Θεωρώ πως ναι. Κόμματα και βουλευτές έχουν το περιθώριο να επανεξετάσουν τη στάση τους, να μετρήσουν τις πιεστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σ’ ό,τι αφορά την οικονομία, τα εθνικά θέματα και τους θεσμούς – αναφέρομαι στη Συνταγματική Αναθεώρηση – αλλά και να ακούσουν την κοινωνία που δε θέλει εκλογές. Μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έβαζε σε περιπέτειες και είμαι σίγουρος πως αυτό θα το σταθμίσουν σοβαρά πολλά μέλη του Κοινοβουλίου.

Το κόμμα έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Οι συνδυασμοί σας είναι στο στάδιο της επεξεργασίας;

Οι εκλογές δε θα έπρεπε να είναι ενδεχόμενο αυτή την περίοδο, που η χώρα έχει ανάγκη από τη σταθερότητα. Δυστυχώς όμως κάποιοι επιμένουν να τζογάρουν και σέρνουν την Ελλάδα στην πολιτική αβεβαιότητα. Δεν καταλαβαίνουν πως αυτή η βουλιμία τους για εξουσία κάνει κακό στη χώρα; Είναι κακή εξέλιξη για τον τόπο και οφείλουμε να την αποτρέψουμε. Το ίδιο θα σας απαντούσα ακόμα και αν κάποιος μπορούσε να μου εγγυηθεί – εξ’ αρχής – πως θα είμαστε πρώτο κόμμα. Εμείς δε θέλουμε σε καμία περίπτωση λοιπόν εκλογές τώρα. Δεν τις χρειάζεται ο τόπος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τις φοβόμαστε. Θα δώσουμε τη μάχη απέναντι στο χθες και θα κερδίσουμε. Η Νέα Δημοκρατία είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, εδώ και καιρό.

Ποια είναι τα διλήμματα που θα θέσετε στους πολίτες;

Τα διλλήματα μπαίνουν εκ των πραγμάτων. Ο κ. Τσίπρας θέλει μια κρατική Ολυμπιακή, σαν αυτή που μας έβαζε 400 εκατ. ευρώ μέσα το χρόνο, την στιγμή που εμείς υποστηρίζουμε μια ανταγωνιστική αγορά.
Θέλει να παρέμβει στον τουρισμό, ενώ εμείς κάθε χρόνο αυξάνουμε τα έσοδα. Τρομοκρατεί επενδυτές, την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει να φέρει νέες επενδύσεις. Υπόσχεται νομιμοποίηση μεταναστών ως μοχλό ανάπτυξης, όταν εμείς μιλάμε για έλεγχο τους. Δημιουργεί ανασφάλεια και θολούρα, την ώρα που εμείς επιμένουμε σε ξεκάθαρες λύσεις. Αναπόφευκτα λοιπόν, διαμορφώνονται δύο επιλογές. Το παλιό μοντέλο –αυτό που χρεοκόπησε- απέναντι στην αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις και βιώσιμη ανάπτυξη. Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και επιλέγει.

Ο κ. Καμμένος αποκάλυψε προσπάθεια δωροδοκίας του Π.Χαϊκάλη. Εσείς κάνατε λόγο για προβοκάτσια. Επιμένετε στη θέση αυτή;

Το επικίνδυνο για τη χώρα γαϊτανάκι αυτό έχει ξεκινήσει από το ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο και σήμερα το συνεχίζουν οι ΑΝΕΛ. Η Δικαιοσύνη οφείλει να αποφανθεί άμεσα, για να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό το άθλιο παιχνίδι με τους θεσμούς και τη χώρα. Από τη στιγμή που η έρευνα δεν τεκμηριώνει οτιδήποτε, πρέπει να δοθεί ένα τέλος Μολύνουν σκόπιμα το πολιτικό περιβάλλον, την ώρα που ο άνθρωπος που υποδεικνύουν ήταν στενός τους συνεργάτης. Δεν πάει άλλο όμως, η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα μακριά από τις θεατρικές πρακτικές που απαξιώνουν ακόμα περισσότερο στα μάτια του κόσμου το πολιτικό σύστημα. Και θα δώσουμε μάχη για αυτό.