Ανδρέας Παπαμιμίκος

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

παπαμιμικος αυριανη

* Συνέντευξη μου στο δημοσιογράφο Ευτύχη Παλλήκαρη για την εφημερίδα Ημερησία

Το 2014 βρίσκει τους Έλληνες απαισιόδοξους-όπως δείχνουν οι μετρήσεις άλλωστε- παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης περί εξόδου στις αγορές και πρωτογενούς πλεονάσματος. Πώς εξηγείτε αυτήν την αναντιστοιχία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μείωσης των εισοδημάτων και δραματικής αύξησης της ανεργίας, οι αντοχές των πολιτών εξαντλήθηκαν. Όλα αυτά ήταν φυσικό να λειτουργούν  απογοητευτικά. Τα ζούμε και τα ξέρουμε όλοι. Όμως! Ο Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Διασφάλιση της παρουσίας μας στο ευρώ, αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας, επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Όλα αυτά έγιναν. Ενώ, όμως, οδηγούν στην έξοδο από την κρίση, είναι λογικό να μην είχαν χειροπιαστά αποτελέσματα. Και ο κόσμος είναι φυσικό να κρίνει με βάση αυτά που βιώνει. Πιστεύω, λοιπόν, ότι σύντομα η αίσθηση αυτή θα ανατραπεί. Και θα ανατραπεί γιατί, από την ερχόμενη άνοιξη, όταν η Eurostat θα επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα, θα αρχίσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα. Η κυβέρνηση θα μπορέσει τότε να διαθέσει το 70% του πλεονάσματος για την άρση των αδικιών του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσει και η διαπραγμάτευση για μια οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Η ανεργία είναι ο μεγάλος βραχνάς των πολιτών. Που είναι οι επενδύσεις; Τι απέγιναν οι μεταρρυθμίσεις που θα έφερναν νέες θέσεις εργασίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ανεργία είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα. Μιλώ καθημερινά με ανθρώπους που ψάχνουν και δε βρίσκουν δουλειά. Είναι πάντως σημαντικό ότι έχουν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης, προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να μην πηγαίνουν απλά στα ΑΤΜ να λαμβάνουν το βοήθημα και να κάθονται σπίτι τους. Θεωρώ, λοιπόν, πως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε το επίδομα ανεργίας να γίνει επίδομα απασχόλησης. Μόνο έτσι θα κρατηθούν οι άνθρωποι στην αγορά εργασίας και θα συνεχίσουν να αποκτούν νέες δεξιότητες. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυσή τους και ο Αντώνης Σαμαράς, κινείται ακούραστα στην κατεύθυνση αυτή. Το κλειδί και εδώ είναι το θεσμικό πλαίσιο. Για περισσότερες επενδύσεις, χρειαζόμαστε ακόμη λιγότερο κράτος. Λιγότερα αντικίνητρα, λιγότερη γραφειοκρατία και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Τελικά  μήπως είναι ένα ανομολόγητο ταμπού η απόλυση ενός δημόσιου υπαλλήλου; Σας θυμίζω ότι το ενάμιση εκατομμύριο των ανέργων προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι ήταν ένα ταμπού. Τόσο ισχυρό που κρατούσε στις θέσεις τους ακόμη και κατηγορούμενους για σοβαρά αδικήματα. Αυτά, όμως, τελειώνουν. Και παρά τις αντιδράσεις μπαίνουμε σ’ ένα καθεστώς συνεχούς αξιολόγησης τόσο των δομών, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Όποιος έχει τα προσόντα, όποιος κάνει τη δουλειά του δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Όχι όμως να επιβραβεύουμε επίορκους και αργόμισθους. Αυτό δεν γίνεται. Είναι πρόκληση σε μια κοινωνία που δεν αντέχει άλλο.

Στην αυγή του 2014, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται και τη ΝΔ να ακολουθεί. Μάλιστα, για πρώτη φορά η παράσταση νίκης είναι υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πώς κρίνετε αυτήν τη μεταστροφή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Συγκυριακή!  Άμεσο αποτέλεσμα των δύσκολων αποφάσεων που είχε μπροστά της η κυβέρνηση σ’ ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, το φόρο ακινήτων, τους πλειστηριασμούς.  Όμως: για μια ακόμη φορά διέψευσε τις Κασσάνδρες και πέτυχε λύσεις καλύτερες και από εκείνες που περίμεναν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι. Επομένως: Εάν και εφόσον υπάρχει κάποιο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως συγκυριακό και αναστρέψιμο. Δεν παρουσιάζει άλλωστε καμία δυναμική και σε πολιτικό επίπεδο δεν καταθέτει προτάσεις και δεν προσφέρει ρεαλιστική εναλλακτική. Εμείς θα θέλαμε μία σοβαρή αντιπολίτευση για να υπάρχει πολιτικός διάλογος, αλλά δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει.

Σας προβληματίζει ο επόμενος γύρος συνομιλιών με την τρόικα; Πολλοί υποστηρίζουν ότι και για προεκλογικούς  λόγους, ετοιμάζεστε για μια “αντιμνημονιακή” στροφή, με αρκετά “όχι” στην τρόικα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασφαλώς μας προβληματίζει κάθε επόμενη μάχη. Γι’ αυτούς, ωστόσο, που προβοκατόρικα σπεύδουν να δώσουν ερμηνείες προεκλογικής σκοπιμότητας θέλω να θυμίζω μόνο ένα: Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πριν από το καλοκαίρι, είχε πει ότι πέρα από τα συμφωνηθέντα δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα άλλο οριζόντιο μέτρο. Και αυτό που είπε το απέδειξε έμπρακτα στις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Λοιπόν: Η θέση του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη από καιρό: Όχι σε νέα μέτρα. Δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία. Αυτό το «όχι» ακούστηκε ήδη και ασφαλώς θα ακουστεί εάν και εφόσον χρειαστεί στο επόμενο διάστημα. Σας θυμίζω και πάλι τις τέσσερις μεγάλες πρόσφατες νίκες που πέτυχε η Κυβέρνηση παρά την αντίθεση της Τρόικας. Τον μικρότερο και αναλογικότερο φόρο ακινήτων, την προστασία της πρωτης κατοικίας από τους πληστειριασμούς, τη διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση. Οι νίκες αυτές πιστοποιούν οτι η χώρα μας ασφαλώς τηρεί τις δεσμευσεις της, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί πρόσθετες επιβαρύνσεις!

Φοβάστε για τη συνοχή της κυβέρνησης; Μιλάμε πλέον για εύθραυστη πλειοψηφία 153 βουλευτών, με το ΠΑΣΟΚ- τον έτερο κυβερνητικό εταίρο- στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβερνητική σταθερότητα και η πολιτική ομαλότητα δεν είναι κομματικός στόχος, αλλά εθνική αναγκαιότητα. Πιστεύω, λοιπόν, στον πατριωτισμό των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ακόμη και όταν διαφωνούν σ’ ‘ένα επιμέρους ζήτημα στην άλλη μεριά της ζυγαριάς υπάρχει το εθνικό, το συλλογικό συμφέρον. Και το συμφέρον αυτό είναι πάντα πιο βαρύ.

Υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε στη ΝΔ νέους “Πολύδωρες”;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Περιμένω το ακριβώς αντίθετο.

Ο πρωθυπουργός μιλάει για εκλογές το 2016. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως αυτές μπορεί να γίνουν ακόμα και τον προσεχή Μάρτιο…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε εκλογές από το Νοέμβρη του 2012, όταν προεξοφλούσε αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Στη συνέχεια, ο αρχηγός και κορυφαία στελέχη του προσπάθησαν πολλές φορές να υποκινήσουν εξεγέρσεις με στόχο – όπως οι ίδιοι έλεγαν –  την ανατροπή. Μόλις πρόσφατα κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας και ζητούσαν ανταρσία βουλευτών. Δεν τα κατάφεραν έως τώρα. Και δεν θα τα καταφέρουν ούτε στο μέλλον. Δεν θα το άντεχε η χώρα. Και βέβαια θα ήταν έγκλημα την ώρα αυτή που οι θυσίες του κόσμου πιάνουν τόπο. Και όταν τελικά θα γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την απάντησή του απο τον ίδιο τον ελληνικό λαό.

Εμφανίζεται μια δυστοκία στην επιλογή υποψηφίων ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Που οφείλεται αυτή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι καιροί απαιτούν άλλες λογικές από εκείνες του παρελθόντος. Είμαι σίγουρος ότι μόνοι τους οι πολίτες θα αναδείξουν ανθρώπους καταξιωμένους στους χώρους της δουλειάς τους, ανθρώπους της κοινωνίας και της αγοράς, ανθρώπους που μπορούν να παράγουν έργο και να δώσουν όραμα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι οι αρχηγοί της βρίσκονται φυλακή. Πώς το εξηγείτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το είχα πει από την πρώτη στιγμή. Η Χρυσή Αυγή είναι ένας σύγχρονος Ιανός. Από τη μια αποδεικνύεται κόμμα συστημικό και από την άλλη αναπτύσσει δράσεις εξαιτίας των οποίων διώκεται σαν εγκληματική οργάνωση. Καταφέρνει έτσι να εκμεταλλεύεται την κρίση, αλλά και να εμφανίζεται σαν επίδοξος τιμωρός ενός πολιτικού συστήματος που ο κόσμος θεωρεί απαξιωμένο. Εκείνο λοιπόν που χρειάζεται είναι να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που την τροφοδοτούν. Βεβαίως δεν είναι φασίστες όσοι την ψηφίζουν. Κανένας όμως δεν μπορεί πλέον να προσποιείται πως δεν ξέρει τι είναι και τι επιδιώκει αυτό το μόρφωμα.

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο ενός χαμηλού ποσοστού στις ευρωεκλογές; Πολλοί συνιστούν στον πρωθυπουργό να μην κάνει το λάθος του Κ. Καραμανλή το 2009 και να πάει για τριπλές εκλογές. Τι λέτε γι αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του: Εκλογές το 2016. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον του Τόπου. Και αυτό που επιβάλει το συμφέρον του Τόπου θα βρει τη στήριξη που χρειάζεται.