Ανδρέας Παπαμιμίκος

Βιώσιμη κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ δε γίνεται

Γιατί η ΝΔ είναι τόσο κατηγορηματική πως δε θα υπάρξει μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτοί που στήνουν σενάρια για το μέλλον, ας τα αφήσουν. Η χώρα δεν είναι μονόπολη για να παίζει καθένας τα παιχνίδια του. Ο τόπος έχει κυβέρνηση και ισχυρό πρωθυπουργό που κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του. Επιπλέον, ένας μεγάλος συνασπισμός απαιτεί μια κοινή συνισταμένη. Συνασπισμό συνεπώς, με αυτούς που δεν μπορούν να συνασπιστούν ούτε μεταξύ τους, δε μπορούμε να κάνουμε. Τέτοια σενάρια βολεύουν μόνο εκείνους που θέλουν να στρογγυλέψουν τον ακραίο τους λόγο και να εμφανιστούν συναινετικοί. Σε κάθε περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος. Και για αυτά τα σενάρια αλλά και για την εκλογολογία που κάποιοι καλλιεργούν.

Τα ίδια λέγατε για το ΠΑΣΟΚ και συνεργαστήκατε…

Με το ΠΑΣΟΚ μας χώριζαν και μας χωρίζουν πολλά. Κάναμε όμως μία υπέρβαση και συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα για το καλό της χώρας. Με τον «κυκεώνα» του ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν μπορεί να συνεργαστεί. Βιώσιμη κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται.

Αν αυτή τη φορά οι κάλπες δείξουν ότι για να υπάρξει κυβέρνηση πρέπει απαραιτήτως να συνεργαστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τι θα πει η ΝΔ;

Πώς να κυβερνήσεις με ένα κόμμα, που τα όσα λέει θα οδηγήσουν τη χώρα στην εξαθλίωση; Με ένα κόμμα που δεν συμφωνεί σε τίποτε και λέει «όχι σε όλα»; Με ένα κόμμα που θα έσερνε τη χώρα σε πτώχευση, την ώρα που πάει να βγει από την κρίση; Πώς να συμφωνήσεις με ένα κόμμα, που ενώ προσπαθείς να προσελκύσεις επενδύσεις και να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας, απειλεί τους επενδυτές; Πώς να συμφωνήσεις με αυτούς που θέλουν τη χώρα ξέφραγο αμπέλι και υπηκοότητες σε όλους τους μετανάστες;

Η λύση θα είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες;

Το ξαναλέω: Έως τις εθνικές εκλογές έχουμε πολλή δουλειά και πολύ χρόνο για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα πρέπει να πάει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές;

Ας βάλουμε επιτέλους κάθε πράγμα στη θέση του. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν είναι η πρόωρη διάλυση της Βουλής και η πρόκληση εθνικών εκλογών. Στις ευρωεκλογές, οι πολίτες αποφασίζουν ποιους θα στείλουμε στην Ευρωβουλή και γι’ αυτό οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν. Όπως και να έχει, ας μην προδικάζουμε τίποτα για το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Έχουμε πολύ πολιτικό χρόνο μέχρι τότε και η ψήφος των πολιτών δεν είναι καθόλου δεδομένη για κανέναν. Το αντίθετο.

Ποιο αποτέλεσμα θεωρείτε διαχειρίσιμο στις εκλογές; Ποια διαφορά; Πόσες μονάδες;

Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα μας να πείσουμε ότι πρέπει να στηριχθούν αυτοί που θέλουν μία Ευρώπη περισσότερο κοντά στον πολίτη και όχι αυτοί που θέλουν να ακυρώσουν το έργο της με κραυγές. Και θα κριθούμε γι’ αυτό. Αλλά ας μη διαγράφουμε και το τι έχει προσφέρει η Ε.Έ. όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά πάντως το τι θα είναι διαχειρίσιμο, σίγουρα δε θα είναι η ανικανότητα της αντιπολίτευσης να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η κίνηση των «58» έχει προοπτικές;

Ας περιμένουμε να δούμε και το «δια ταύτα», γιατί μέχρι σήμερα όλη η προσοχή έχει στραφεί στα πρόσωπα και όχι για στις ιδέες, που έχουν να συνεισφέρουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ζύμωση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, η οποία επιχειρεί να εμφανίσει και πιο κεντρώα χαρακτηριστικά. Οι πολίτες όμως, που παλαιότερα χαρακτηρίζονταν ως «Κεντρώοι» και σήμερα ζητούν την κοινή λογική, δηλαδή μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ασφάλεια, λιγότερο κράτος και έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία.

Να μπουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ; Να αυξηθούν οι ημέρες διαρκείας στο φρέσκο γάλα;

Θεωρώ επιτακτική ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να πέσουν ακόμη περισσότερο οι τιμές. Πάντοτε όμως χωρίς να παραγνωρίζονται καίριας σημασίας ζητήματα, όπως η ασφάλεια του καταναλωτή και τα δίκαια του παραγωγού.

Υπουργούς θα κατεβάσετε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές;

Έχω πει πως δεν δίνουμε χρίσματα και δεν ανακοινώνουμε υποψηφιότητες. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει κολλημένος στο χθες και σε αναχρονιστικές πρακτικές, ακούμε τους πολίτες και υιοθετούμε νέα πολιτική φιλοσοφία. Θα σταθούμε λοιπόν στο πλευρό άξιων υποψηφίων που θα υποδείξουν οι τοπικές κοινωνίες και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατευθύνει τα κονδύλια απευθείας πλέον στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Κατά συνέπεια, εκείνοι που θα διαχειριστούν αυτή τη μεγάλη πρόκληση, πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν στην ευθύνη.

Αν στο δεύτερο γύρο είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξετε εκείνον του ΠΑΣΟΚ;

Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση θέλει άκρως κομματικοποιημένες υποψηφιότητες, ως εκ τούτου οι άνθρωποι που κατεβάζει είναι ταγμένοι στο «όχι σε όλα» και δίχως αυτοδιοικητική ατζέντα. Τέτοιους ανθρώπους σας λέω ξεκάθαρα, πως δεν πρόκειται να στηρίξουμε. Το ζήτημα όμως στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι να πανηγυρίζει το άλφα ή το βήτα κόμμα. Διακύβευμα δεν είναι ούτε το μνημόνιο, ούτε οι δανειακές συμβάσεις, ούτε οι αποκρατικοποιήσεις. Είναι τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και της καθημερινότητάς τους. Το ζήτημα λοιπόν, το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι να πανηγυρίζουν τα κόμματα, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες που επέλεξαν κάποιον ικανό να αλλάξει την ποιότητα της ζωής τους.

* Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή για την εφημερίδα Real News