Ανδρέας Παπαμιμίκος

Συνέντευξη στη νεολαία (Junge Union) του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)

Μέσα σ’αυτό το κλίμα της γενικότερης αναταραχής στην Ευρώπη, ως νέοι άνθρωποι έχουμε την υποχρέωση να δουλέψουμε για μία διαφορετική Ευρώπη.

Σ’αυτή τη λογική, η νεολαία (Junge Union) του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας ζήτησε την άποψη μου σχετικά με την αντίληψη των νέων της χώρας μας για τα αίτια της ελληνικής κρίσης, την άποψη μας για τη Γερμανία καθώς και το μέλλον της Ευρώπης…
Μέσα σε ένα σύντομο πλαίσιο προσπάθησα να εξηγήσω σε ανθρώπους της ηλικίας μας ότι ως Έλληνες δεν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευρωπαϊκή βοήθεια αλλά αντίθετα ζητάμε τη στήριξη τους ώστε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που πλέον όλοι αναγνωρίζουν πως είναι ευρωπαϊκό. Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν, πως αν θέλουμε πραγματικά κάτι να αλλάξει, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα δικά μας λάθη και να τα διορθώσουμε μέσα από μια ισχυρή Ευρώπη που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη των λαών.
Διαβάστε την συνέντευξή στα Αγγλικά ή την μετάφραση που ακολουθεί στα Ελληνικά:
 
1. Η νεότερη γενιά της Ελλάδας καλείται κατά κύριο λόγο να σηκώσει το βάρος των χρεών, τα οποία γενεές πολτικών πρίν από αυτήν προκάλεσαν / συσσώρευσαν. Ποιος είναι στα μάτια των νέων, ο κατά κύριο λόγο υπεύθυνος για αυτήν την κρίση;
            Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να κατηγορήσουμε ένα και μόνο άτομο, ή μία μόνο αιτία για την παρούσα δυσαρμονία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν απλοϊκή και αφελής. Αυτό που συμβαίνει είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς από σοβαρά λάθη. Μερικά από αυτά ήταν εγγενή στο σύστημα και άλλα ήταν σφάλματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακολουθήσαμε λάθος πολιτικές. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης. Πρέπει να αλλάξουμε τη γενικότερη πολιτική μας, και να αγωνιστούμε για περισσότερη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο (στο) να κατηγορούμε. Είμαστε εδώ για να διορθώσουμε τα προβλήματα. Αυτό είναι το σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει η γενιά μας, και το κόμμα μας πρέπει να υψώσει αυτή τη σημαία της αλλαγής και της ελπίδας.
2. Πώς εκτιμάτε τη στάση των νέων απέναντι στη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα;
 
 
            2. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές αντιδράσεις προς τις τελευταίες εξελίξεις. Μερικοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών έχουν κάνει ό, τι θα μπορούσαν προκειμένου να μειώσουν την αξία της πολιτικής. Για πολλούς νέους ανθρώπους η πολιτική σημαίνει (σήμερα) πολιτική αναποτελεσματικότητα, διαφθορά, σπατάλη χρόνου και ενέργειας. Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ήταν ένα μεγάλο βήμα για την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την ευθύνη που απαιτείται για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου μας είχε οδηγήσει. Πιστεύω ότι η νέα γενιά έχει υιοθετήσει (μέχρι τώρα) μια συμπεριφορά «βλέποντας και κάνοντας» προς το νέο πρωθυπουργό. Θέλουμε να δούμε αποτελέσματα, περισσότερες δράσεις και λιγότερα λόγια. Η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής ρητορικής και της ελάχιστης δουλειάς. Ωστόσο, η απόρριψη της πολιτικής δεν είναι λύση. Η γενιά μας πρέπει να αγωνιστεί για καλύτερη πολιτική, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λογοδοσία, τη διαφάνεια.
 
3. Ποια είναι η εικόνα της Γερμανίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πώς  την αποτιμάτε εσείς (ως νέοι);
 
            Σίγουρα πολλοί Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τη Γερμανία και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί Γερμανοί που είναι πάρα πολύ απογοητευμένοι και με την Ελλάδα. Αλλά κατά την άποψή μου, είναι λάθος να διαιωνίζουμε τα στερεότυπα, τα οποία στοχεύουν στη δημιουργία κόντρας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και την καλλιέργεια ευρωσκεπτικισμού. Νομίζω ότι υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση εδώ. Οι Έλληνες δεν θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευρωπαϊκή βοήθεια εναντίον των συμφερόντων των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή υποστήριξη και ζητάμε για μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο βαθμό κατανόησης. Το μοντέλο της πολιτικής που είχε προταθεί και το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση υιοθέτησε, ήταν εσφαλμένο. Η επιβολή μεγάλης λιτότητας χωρίς να δημιουργηθούνπροϋποθέσεις για ανάπτυξη, ήταν  λάθος συνταγή. Είναι μια πολιτική με μόνο «μαστίγια» και χωρίς «καρότα», η οποία στο τέλος της ημέρας έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του γαϊδουριού. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα είναι εξοργισμένοι. Η προσέγγιση της «θεραπείας σοκ» δεν βοηθά και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει.
 
 
4. Θα υποστούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις μόνιμη βλάβη;
 
            Όχι εγώ δεν σκέφτομαι έτσι. Εφ ‘όσον και οι δύο χώρες εργάζονται για μια ισχυρή Ευρώπη, και ισχυρή Ευρώπη αυτή τη στιγμή χρειάζεται ισχυρά έθνη-κράτη και σε μεγαλύτερο βαθμό αλληλέγγυα, δεν μπορώ να φανταστώ (πως μπορεί να υπάρξει) μια μόνιμη ρήξη στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις. Ας είμαστε ειλικρινείς, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν καλή ούτε για τα ελληνικά, ούτε για τα γερμανικά συμφέροντα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες, και να βρουμε μια νέα ισορροπία μεταξύ της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο έργο. Αλλά είναι η μόνη διέξοδος από τη σημερινή κρίση.  Όμως, οφείλουμε να θυμόμαστε ότι σε κάθε μία προηγούμενη κρίση η ΕΕ έκανε ένα άλμα προς τα εμπρός, δημιούργησε νέους θεσμούς ή νέες πολιτικές. Τώρα πρέπει να δούμε σε τι μπορεί να βοηθήσει το ευρωπαϊκό σχέδιο και σε τι δεν μπορεί. Μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι μόνο καλή για την Ελλάδα, ή για την Ισπανία, την Ιταλία κλπ. Είναι η μόνη προσέγγιση που εξυπηρετεί το στόχο μιας ισχυρής Ευρώπης στο μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα.  Κανένα κράτος δεν θέλει να επιστρέψει πίσω σε μια κατακερματισμένη Ευρώπη. Αυτές τις μέρες έχω δει πολλούς να υποτιμούν τα οφέλη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όμως, εμείς οι δύο, Έλληνες και Γερμανοί, γνωρίζουμε καλά τι σημαίνουν αυτές οι δεκαετίες της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας. Πρέπει να εργαστούμε μαζί και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά.
 
           
5. Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ιστορικά την Ευρώπη  χωρίς τους Έλληνες. Μπορείτε εσείς να φανταστείτε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης;
 
            Όχι δεν μπορώ και πιστεύω ότι αυτό δεν αποτελεί επιλογή για κανέναν σε καμία περίπτωση. Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν είναι η Ευρώπη. Ευρώπη χωρίς τον Παρθενώνα, τη Δημοκρατία, τον Όμηρο, τον Αριστοτέλη, το Μέγα Αλέξανδρο, το Βυζάντιο, τον ελληνικό αγώνα της ανεξαρτησίας κατά των Οθωμανών, την ηγεσία και την επιμονή που έδειξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι μια Ευρώπη χωρίς ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της ιστορίας της. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν να κάνουν όλα μόνο με την ιστορία. Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν πολλά να συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προσπαθούμε σκληρά αυτή τη στιγμή. Η ελληνική κοινωνία υποφέρει. Η γενιά μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος λόγω των λαθών που έπραξαν οι προηγούμενες γενιές. Αλλά έχουμε αποφασίσει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας και να αρχίσουμε ένα νέο, στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό (οικονομικό-παραγωγικό) μοντέλο, που θα μπορεί να επιφέρει την ανάπτυξη με βάση τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Συμπερασματικά, νομίζω ότι η συζήτηση για διάλυση της ΕΕ είναι λάθος. Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει μια Ένωση των 27. Κάθε διαφορετική εξέλιξη θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με απρόβλεπτες συνέπειες.
 
 
6. Τί δυνατότητες έχει η οργάνωσή σας να συμβάλει στη συνδιαμόρφωση των πολιτικων εξελίξεων / προκλήσεων;
 
            Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η οργάνωση μας είναι πιο δραστήρια από ποτέ. Ξεκινήσαμε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της οργάνωσης. Δώσαμε σε όλα τα μέλη μας περισσότερες ευκαιρίες να εκφραστούν και εκμεταλλευτήκαμε όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι εξελίξεις στην πληροφορική και τα κοινωνικά δίκτυα. Όλα αυτά αναζωογόνησαν την οργάνωση, προήγαγαν τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των μελών μας και με την κοινωνία. Αλλά χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να δίνουμε συνεχώς τη μάχη για περισσότερη δικαιοσύνη μεταξύ των διαφορετικών γενεών, για ίσες ευκαιρίες, ενάντια στην ανεργία των νέων, για περισσότερες και πιο αποτελεσματικές πολιτικές για το περιβάλλον, για μια ισχυρότερη Ευρώπη μαζί με όλες τις νεολαίες του ΕΛΚ, κάτι που άλλωστε κάνουμε εδώ και αρκετά χρόνια μέσα από κοινές δράσεις και ψηφίσματα. Η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας είναι να φέρουμε αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια πολιτική. Είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί, καθώς μας ενώνουν οι κοινές απειλές και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουμε.