Ανδρέας Παπαμιμίκος

Σημεία ομιλίας απο το Προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ στην Κρήτη

Οννεδίτισσες, Οννεδίτες,

Δαπίτισσες, Δαπίτες,

Σας καλωσορίζω στο προσυνέδριο της οργάνωσης  μας στην ηρωϊκή Κρήτη, σ’ ένα τόπο που προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας, Σ’ έναν τόπο που ήταν και είναι υπόδειγμα για τη λεβεντιά, Για την αξιοπρέπεια και την αξιοσύνη του. Σ ΄ έναν τόπο που σήμερα πραγματοποιείται το πολιτικό μνημόσυνο του Ελευθέριου Βενιζέλου, του μεγάλου Γενάρχη του Ελληνικού Έθνους, του βασικότερου θεμελιωτή του φιλελευθερισμού στη χώρα μας.

Ειλικρινά, σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.
Πριν  προχωρήσω, όμως, θέλω να πω μόνο αυτό:

Η παράταξή μας, με μπροστάρη τον Προέδρό  μας,  βάζει στην πρώτη γραμμή του αγώνα τις αξίες και τους άξιους. Σ’ αυτό τον αγώνα θεωρώ ότι οι αξίες της Κρήτης και των Κρητικών, θα τους κάνουν να είναι πρώτοι από τους πρώτους.

ΟΝΝΕΔ και Νέα Μεταπολίτευση


Σ΄αυτό  τον αγώνα, όμως, φίλες και φίλοι, οι νέοι της οργάνωσής μας είναι ήδη στην πρώτη γραμμή.  Σε όλες τις ομιλίες μου επαναλαμβάνω κατηγορηματικά πως Νέα Μεταπολίτευση χωρίς τη Νέα Γενιά δεν γίνεται.

Η ΟΝΝΕΔ  θα πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο. Η ΟΝΝΕΔ θα είναι δύναμη για την παράταξη, για τους νέους, για τον τόπο. Αυτό το απέδειξε και χθες, από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος μας όταν ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των νέων έως 35 ετών σε όλα τα όργανα του κόμματος με ποσοστό 20%.

Φίλες και φίλοι, όμως, οι αριθμοί δεν  κάνουν τη διαφορά.  Διεκδικούμε ουσιαστική συμμετοχή. Μιλάμε για ανοικτές διαδικασίες και λογοδοσία παντού. Μίλάμε για ανοιχτό και σύγχρονο κόμμα. Είναι σαφές, η επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει. Και εμείς, οι νέοι και οι νέες θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Ξεκάθαρες Διαδικασίες


Κανένας επόμενος Πρόεδρος, δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, μέσα από θολές διαδικασίες. Δημοκρατία  και  Διαφάνεια  Παντού. Και όταν λέμε Δημοκρατία και Διαφάνεια, εννοούμε ουσιαστική Δημοκρατία και ουσιαστική Διαφάνεια. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρες διαδικασίες με κανόνες, όπως είχα ζητήσει από την αρχή, σχετικά με την παρουσία των υποψηφίων, με τους χώρους που θα έπρεπε το κόμμα να παραχωρήσει στους υποψηφίους, με τις δαπάνες, σχετικά με όλα. Ουσιαστικά ανοιχτές διαδικασίες, σημαίνει: όχι τυπικά ανοιχτές, προσχηματικά, μόνο κατ’ όνομα, αλλά και στην πράξη.

Ανοιχτές σε όλους, όσους έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν, άνοιγμα στους νέους σημαίνει άνοιγμα σε όλους τους νέους, για αυτό επιμένω, δεν μπορούμε να έχουμε άλλα μέτρα στο κόμμα και άλλα σταθμά στην ΟΝΝΕΔ. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει κάλπες παντού και όταν λέμε παντού εννοούμε παντού, όπως ακριβώς στις εκλογές του κόμματος. Χωρίς περιορισμούς, Χωρίς αποκλεισμούς. Για να έρθουν όλες οι νέες και οι νέοι κοντά στη διαδικασία.

Επιμένω, από το πρώτο προσυνέδριο στα Γιάννενα,  μέχρι και σήμερα, ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουμε διάλογο προτάσεων και όχι συνθημάτων. Επιμένω να κάνουμε διάλογο πολιτικής και όχι παραπολιτικής. Αυτό έκανα, αυτό κάνω, και αυτό θα κάνω. στα προσυνέδρια, στις συζητήσεις που κάνουμε μαζί, στο διαδίκτυο.

Οι προσωπικές αντιπαλότητες, η λάσπη, οι βιαιοπραγίες δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι, στη δική μου ατζέντα. Βάζω πανω απ΄ όλα την ΟΝΝΕΔ. Οι διαδικασίες, φίλες και φίλοι, δεν άνοιξαν για να τραυματίσουμε την οργάνωση, ούτε για να τραυματίζονται μέλη της οργάνωσης. Δεν κατανοώ τις απρόκλητες επιθέσεις.

Δεν κατανοώ, όσους προσπαθούν να δυναμιτίσουν τις διαδικασίες  μας. Τι θα κερδίσουν; Καταδικάζω απερίφραστα την βία. Δηλώνω αποτροπιασμό για τα επεισόδια. Δεν είναι δυνατόν να απειλούνται άνθρωποι με ψυχολογική ή σωματική βία, να στοχοποιούνται , επειδή επιλέγουν να στηρίξουν κάποια υποψηφιότητα,  όποια και αν είναι αυτή. Είναι εντελώς απαράδεκτο.

Ότι συνέβη την Κυριακή αποτελεί παρένθεση, στην ιστοριά της οργάνωσης  και στην ιστορία των ανοιχτών διαδικασιών.   Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και πρώτοι απ ΄ όλους εμείς οι τρεις υποψήφιοι. Καλώ, λοιπόν, τον Βασίλη και τον Κώστα, τον καθένα απο εσάς, να αναδείξουμε, μόνη νικήτρια μια Ενωμένη και δυνατή ΟΝΝΕΔ. Μια περήφανη ΟΝΝΕΔ.   Και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε.

Έχω ζήσει  την οργάνωση. Έχω ζήσει την αγωνία να κερδίσουμε με το πλαίσιο μας Γενικές Συνελεύσεις. Έχω νιώσει την αγωνία των εκλογών στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Έχω βιώσει και έχω γιορτάσει νίκες μαζί με Δαπίτες και Δαπίτισες,  Έχω, ζήσει τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με πολιτικούς μας αντιπάλους. Έχω όμως βιώσει, όπως και πάρα πολλοί άλλοι σε όλη την Ελλάδα,  τον αποκλεισμό απο κλειστά σύστηματα και παρέες,  που ήθελαν να ελέγχουν την οργάνωση.

Ξέρω, λοιπόν, τι μας κάνει  περήφανους. Ξέρω τι μας πληγώνει.

Ξέρω  ότι ήρθε η ώρα  να τα αλλάξουμε.  Όλοι το ξέρουμε. Μπαίνω στην πρώτη γραμμή της Αλλαγής.

Δεσμεύομαι  ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για μια Νέα ΟΝΝΕΔ, με περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη Διαφάνεια, μεγαλύτερη Συμμετοχικότητα. Για την ΟΝΝΕΔ των πολλών και όχι των λίγων, των κολλητών καιτων εκλεκτών. Στη Νέα ΟΝΝΕΔ δεν περισσεύει κανείς.  Ο κάθε Οννεδίτης και η κάθε Οννεδιτισσα θα έχουν λόγο και ρόλο.

Οι ιδέες μας, η αντιπολίτευση και οι πολιτικές για τους νέους
Χρειαζόμαστε  τον κοινωνικό  φιλελευθερισμό για  μια καινούργια Ελλαδα. Είναι η λύση στα προβλήματα της εποχής και του τόπου μας. Είμαστε περήφανοι για τις ιδέες μας. Πιστεύουμε στην ελευθερία, στην αξιοκρατία, στις ίσες ευκαιρίες, στην ανταγωνιστικότητα, στην ατομική και κοινωνική ευθύνη, στην ατομική και εθνική αξιοπρέπεια. Δίνουμε έμφαση στο άτομο με κοινωνική συνείδηση. Πιστεύουμε στην κατάργηση των μονοπωλίων, στον περιορισμό του κράτους και στην ελευθερία της αγοράς, όχι όμως και στην ασυδοσία της.  Η νέα ΟΝΝΕΔ βγάζει τις ιδέες μας μπροστά.  Δεν τις διαπραγματευόμαστε. Δεν τις παραχωρούμε. Δεν μένουμε όμως, στα λόγια. Τις βάζουμε στη μάχη της αντιπολίτευσης. Μιας δυναμικής,  αλλά υπεύθυνης αντιπολίτευσης, στο δρόμο που χάραξε η Νέα Δημοκρατία.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ρίχνει προκλητικά τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία.  Της φταίνε μια οι κερδοσκόποι και μια οι Ευρωπαίοι. Ξεχνά τις δικές της ασυγχώρητες καθυστερήσεις. Ο κ. Παπανδρέου ξεχνά την ανεύθυνη αντιπολίτευση,  που ο ίδιος έκανε,

αλλά  και την ανεύθυνη διακυβέρνηση των  κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Λαμβάνει  φοροεισπρακτικά μέτρα. Δεδομένων των συγκυριών είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση. Προβλέπεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανεργία και τον πληθωρισμό. Τα μέτρα της κυβέρνησης πνίγουν την αγορά. Θα μας βυθίσουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση. Βλέπουμε, άλλη μια κυβέρνηση να υποθηκεύει το μέλλον της γενιάς μας, και το μέλλον των παιδιών μας. Η δική μας ιδεολογία, δείχνει μια άλλη κατεύθυνση.

Προτείνουμε:

  • τόνωση της οικονομίας
  • αναπτυξιακή  λογική
  • περικοπές  στην κρατική σπατάλη
  • αξιοποίηση  της δημόσιας περιουσίας
  • και  κάτι άλλο, φίλες και φίλοι,  που μας αφορά ιδιαίτερα

Είμαστε νέοι. Είμαστε δημιουργικοί. Έχουμε αξιοπρέπεια. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μέλλον. Δεν μπορεί κανένας να μας κόβει τα φτερά.

Εμείς, πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Πρέπει, λοιπόν, η ΟΝΝΕΔ, στο πλαίσιο της διεκδίκησης εθνικής πολιτικής για τη νεολαία, να βάλει το ζήτημα της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πρώτη προτεραιότητα.

Στον Εθνικό διάλογο για τη νεολαία που έχω προτείνει να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ, πρέπει να διεκδικήσουμε:

  • στοχευμένες δράσεις χρηματοδότησης της νεανικής επιχειρηματικότητας
  • παροχή  κινήτρων και στήριξης  για νέους επιχειρηματίες
  • και  πολιτικές για  την καλλιέργεια  νοοτροπίας νεανικής  επιχειρηματικότητας  και στις επόμενες  γενιές

 

Νέα πολιτική και Νέα  Μέσα


Η Νέα ΟΝΝΕΔ οφείλει να είναι φορέας νέας πολιτικής. Όταν μιλάμε για νέα πολιτική, Δεν μπορούμε να αφήνουμε απ΄έξω τις νέες τεχνολογίες και τα νέα μέσα. Αν θέλουμε να φέρουμε τους νέους κοντά στην πολιτική, θα πρέπει να υλοποιήσουμε πολιτικές για τις νέες τεχνολογίες, να τις υιοθετήσουμε στη διακυβέρνηση του κράτους, και να  φέρουμε την πολιτική στα νέα μέσα.

Οι νέες τεχνολογίες σήμερα δεν είναι μόδα. Δεν αποτελούν πολυτέλεια. Είναι απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς μας.

Έφτασε  η ώρα να μεταβάλλουν και τις  σχέσεις μεταξύ κράτους και πολιτών, μεταξύ πολιτικής και νέων. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε:

Πρώτον: Παροχή ίσων ευκαιριών για ευρυζωνικότητα σε όλους τους νέους, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, της γνώσης, των εξελίξεων. Κάθε νέος, κάθε νέα, σε όποια γωνιά της Ελλάδας και αν βρίσκεται, θα πρέπει να μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες.

Δεύτερον: Πολιτικές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μπορεί να θεραπεύσει τις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε πληροφορίες, ενημέρωση, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, συμμετοχή. Είναι η λύση για εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την μείωση της γραφειοκρατίας, την μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος. Η ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι ανάγκη της εποχής μας. Απαραίτητη  προϋπόθεση για μια νέα σχέση ανάμεσα σε κράτος και πολίτες, και ειδικά τους νέους πολίτες. Το κράτος και η πολιτική πρέπει να αποκατασταθούν στα μάτια μας.

Η αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνει η  ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι  μονόδρομος.

Νέες τεχνολογίες και ΟΝΝΕΔ


Θα πρέπει  να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις νέες τεχνολογίες και στην ΟΝΝΕΔ.

Πολλοί  από εσάς  έχετε δει την πρωτοβουλία μου για το Live streaming, και το live blogging.

Ήταν εντυπωσιακά πολλά τα μηνύματα που δέχτηκα, επειδή δεν είχαμε την τεχνική δυνατότητα να το πραγματοποιήσουμε και την προηγούμενη εβδομάδα από το ΣΕΦ.  Είναι μια πρωτοβουλία που δεν κοστίζει τίποτα.

Χαίρομαι, που το υποδεχτήκατε με τόσο ενθουσιασμό. Για μένα ανοιχτές διαδικασίες, δεν σημαίνει μόνο εκλογή προέδρου από τη βάση. Δεν σημαίνει μόνο άνοιγμα σε εκλογικές διαδικασίες. Σημαίνει ανοιχτή ΟΝΝΕΔ. Δεν πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές, για να ανοίξει η ΟΝΝΕΔ. Έχουμε ήδη ξεκινήσει. Ανοίγουμε την οργάνωση προς τα μέσα και προς τα έξω. Αυτή είναι η νέα φιλοσοφία της ΟΝΝΕΔ.

Το Live streaming και το live blogging είναι ακριβώς ένα βήμα προς μια ανοιχτή ΟΝΝΕΔ. Προτείνω, και σκοπός μου είναι,  να μεταδίδονται όλες οι εκδηλώσεις, και οι δράσεις της ΟΝΝΕΔ μέσω του διαδικτύου, ώστε να έχει ο καθένας από εσάς,  όπου και αν βρίσκεται, την ευκαιρία να τις παρακολουθεί.  Γιατί να μην μεταδίδονται οι συνεδριάσεις τις κεντρικής επιτροπής μέσω live streaming; Τα νέα μέσα μπορούν με χαμηλό ή και με καθόλου κόστος, να μας εξασφαλίσουν την απαραίτητη εξωστρέφεια,  την άμεση επικοινωνία με τους νέους και την προβολή των θέσεών μας.

Με τα νέα μέσα, όμως, μπορούμε, να κάνουμε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό, ν’ αυξήσουμε τη συμμετοχικότητα και τη συνδιαμόρφωση. Ξεκίνησα μια έρευνα στο διαδίκτυο, και μια πλατφόρμα διαλόγου, όπου προτείνετε θέσεις και τις ψηφίζετε για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της Τοπικές κοινωνίες . Σύντομα, θα παρουσιάσω τα αποτελέσματα της έρευνας και τις δικές σας προτάσεις με τις περισσότερες ψήφους,  τις οποίες και θα υιοθετήσω και στην πρότασή μου.

Η συμμετοχή στην έρευνα μ’ έχει εκπλήξει, όπως και κάποιες από τις προτάσεις, που είναι πραγματικά πρωτότυπες και πραγματικά αναγκαίες. Αποδεικνύουν τη δίψα της βάσης για συμμετοχή.  Είμαι αποφασισμένος να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και στην ΟΝΝΕΔ, μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαλόγου,  δημοψηφίσματα,  και έρευνες.

Είναι αυτονόητο ότι οι νέες τεχνολογίες θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τη διαφάνεια, μέσα από τη δημοσιοποίηση οικονομικών ισολογισμών, όπως έχω, ήδη, προτείνει, αλλά και αποφάσεων, διαδικασιών, γεγονότων. Η νέα πολιτική, λοιπόν, ξεκινάει από τη Νέα ΟΝΝΕΔ, και  ξεκινάει με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Ανοιχτή ΟΝΝΕΔ
Έχω επανειλημμένως πει ότι η Νέα ΟΝΝΕΔ είναι  ανοιχτή ΟΝΝΕΔ.

Ανοιχτή προς τα μέσα, προς τα μέλη της, αλλά και ανοιχτή προς τα έξω. Έχω μιλήσει για το άνοιγμα της ΟΝΝΕΔ στις τοπικές κοινωνίες, για την αναγκαιότητα της παρουσίας περισσότερων μελών της ΟΝΝΕΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση, για συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, και ειδικά με τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. Κατέθεσα προτάσεις για την ενίσχυση των ΤΟ.ΣΥ.Ν. από το Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, θα ήθελα να μιλήσω για την προσπάθεια να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Το άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών. Κάποιοι, το απαξιώνουν. Κάποιοι, το χρησιμοποιούν, όπως τους βολεύει. Κάποιοι, είναι αντίθετοι.  Οι υπηρεσίες υγείας, η ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους και πληθυσμούς – εντός και εκτός της χώρας – που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, η βοήθεια στο παιδί, ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον αποτελούν τομείς στους οποίους σύλλογοι, φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ομοσπονδίες, νέων ανθρώπων ή μη, αναπτύσσουν πολυσήμαντη δράση, και επιτυγχάνουν σημαντικά αποτελέσματα. Οι δράσεις τους, όμως, και οι ανάγκες τους, δεν μπορεί και πλέον δεν επιτρέπεται να αγνοούνται,  απο μία σύγχρονη πολιτική νεολαία.  Μπορούμε για παράδειγμα να αγνοήσουμε τη σπουδαία δράση της Παγκρητίου Νεολαίας; Η μεγαλύτερη και μαζικότερη πολιτική νεολαία, θα  πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία των πολιτών. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να συνδιεκδικούμε με δομές νεολαίας, που εκφράζουν νέους που δεν είναι κατ’ ανάγκη μέλη κομματικών νεολαιών. Εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε τους ενεργούς νέους. Θα πρέπει να στηρίξουμε τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Να αποκλείσουμε κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην κομματική κηδεμόνευσή τους. Να επιδιώξουμε την ενεργοποίηση όλο και περισσότερων νέων, Όλο και περισσότερων πολιτών. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να παραθέσω ένα απόσπασμα από από την ομιλία του Προέδρου μας, Αντώνη Σαμαρά, την περασμένη εβδομάδα στο Έκτακτο Συνέδριο. Μίλησε για τον εθελοντισμό και είπε:


«Ο εθελοντής είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής κάθε κοινωνίας…Ο εθελοντής είναι ο πιο «πλούσιος» άνθρωπος. Γιατί πλουτίζει δίνοντας, όχι παίρνοντας…Ο εθελοντής διδάσκει χωρίς να μιλάει. Διακρίνεται χωρίς να προβάλλεται. Αγαπάει χωρίς να ζητά ανταπόδοση και δίνει χωρίς να ζητάει ανταμοιβή. Τέτοια μαθήματα κοινωνικής προσφοράς μόνον η ΟΝΝΕΔ μπορεί να δώσει κι έτσι θα κερδίσει όχι μόνο τους νέους, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη.»

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια κοινωνία ενεργών και υπεύθυνων πολιτών.

Δεν μιλώ ούτε για άνοιγμα, ούτε για στήριξη, μόνο στα λόγια. Είναι θέση μου ότι πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία των πολιτών στην πράξη:

Προτεραιότητες  είναι:

Πρώτον, η κατάρτιση ενός σύγχρονου, και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τη δράση των εκφραστών της, που θα τους επιτρέπει να αναλαμβάνουν το ρόλο τους ως εργαστήρια ιδεών, πρωτοβουλιών και ανάδειξης ανθρώπων, να πρωτοπορούν στην ανάληψη ευθυνών, στην τήρηση υποχρεώσεων και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων.

Δεύτερον, σημαντικό είναι να προτείνουμε την αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης,
μέσα  από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αρκετές οργανώσεις νέων, προσφέρουν μη τυπική μάθηση σε νέους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αναπτύσσουν ικανότητες και δεξιότητες, που δεν μπορούν να αποκτήσουν μέσα από την τυπική εκπαίδευση. Επιτέλους, οφείλει η Ελληνική Πολιτεία να πιστοποιήσει το έργο αυτών των οργανώσεων, αναγνωρίζοντας την μη τυπική μάθηση. Για να είμαι σαφής, θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά από τα πολλά παραδείγματα τέτοιων οργανώσεων, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Παρουσιάσα τις θέσεις μου για θέματα που αφορούν ευρύτερα τους νέους και τις νέες. Επέλεξα να το κάνω ,αυτό, σήμερα, από εδώ, από το Ηράκλειο, την πόλη που διεκδικεί με πολύ σημαντικές αξιώσεις να γίνει η  Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νέων για το 2012.

Και να στείλω ταυτόχρονα ένα μήνυμα σε όλους τους νέους και τις νέες : η Νέα ΟΝΝΕΔ οφείλει να μιλάει για τις πολιτικές νεολαίας.

Άλλωστε, είναι εξωστρεφής και απευθύνεται  σε όλους τους νέους, σε όλες τις  νέες.

Το έχω  πει και το ξαναλέω. Παρουσιάζω συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένες θέσεις. Με βάση αυτές θα κριθούμε, και δεν πρέπει να υπάρχουν, θολά σημεία.  Σήμερα, επέλεξα να μην αναφερθώ στα θέματα της οργανωτικής δομής της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το έκανα στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Αθήνα. Οι προτάσεις μου υπάρχουν στο μπλογκ μου και στην πλατφόρμα διαλόγου του uservoice, Εκεί τις βρίσκετε, ήδη τις σχολιάζετε, ήδη τις συμπληρώνετε.

Επαναλαμβάνω:

Είναι προτάσεις στηριγμένες στο τρίπτυχο: περισσότερη Δημοκρατία περισσότερη Διαφάνεια, μεγαλύτερη Συμμετοχικότητα. Είναι προτάσεις αλλαγής, ανανέωσης, εξωστρέφειας.

Είναι οι προτάσεις που χρειαζόμαστε για την ανασύνταξη της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας.  Είναι προτάσεις που βάζουν πάν’ απ’ όλα τον κάθε Οννεδίτη και την κάθε Οννεδίτισσα, τον κάθε έναν απο σας.

Πάμε  όλοι μαζί. Στις 18 Απριλίου όλοι μαζί γυρνάμε σελίδα,. Ψηφίζουμε για μια Νέα ΟΝΝΕΔ.