Ανδρέας Παπαμιμίκος

Ο ρόλος των πολιτικών νεολαιών έχει αλλάξει

Eίναι δεδομένο πως η πολιτική κατάσταση και η αντίληψη των πολιτών για τα κόμματα στην Ελλάδα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Σήμερα κυρίαρχα στοιχεία είναι η απαξίωση για το πολιτικό σύστημα και η καθημερινότητα που ορίζει η οικονομική κρίση.

 

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας για το τι προσφέρουμε τελικά όλα αυτά τα χρόνια στην κοινωνία αλλά παράλληλα να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία διαμορφώνοντας εμείς οι ίδιο την ιδανική κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.

 

Κατά τη δική μου γνώμη, παραδοσιακός τρόπος πολιτικής δραστηριοποίησης σήμερα έχει ‘τελειώσει’. Τα πολιτικά κόμματα και κατά συνέπεια οι νεολαίες, πρέπει να αναζητήσουν νέα μέσα για να φέρουν τους πολίτες κοντά τους. Σήμερα η κοινωνία και η θέληση της για προσφορά βασίζεται σε δύο έννοιες. Τη Συμμετοχή και τη Συνδιαμόρφωση των εξελίξεων. Ανήκω κατά συνέπεια σε αυτούς που δεν θεωρούν ότι η πολιτική έχει απαξιωθεί ως θεσμός αλλά αντίθετα αυτό που πρέπει να

αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή ασκείται. Έχουμε χρέος λοιπόν να προσαρμοστούμε στην εποχή.

 

Να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας που αυτό μπορεί να προσφέρει, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν, Το μεγάλο ζήτημα εδώ λοιπόν δεν είναι αν μπορούμε να προσφέρουμε φωνή, αλλά αν είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε πραγματικά, αυτά που θέλουμε να μας πουν.

 

Ως Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας αποφασίσαμε τον περασμένο Απρίλη να το τολμήσουμε. Να αλλάξουμε νοοτροπία αντιμετώπισης των μελών μας και να δώσουμε το λόγο σε αυτούς. Και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Περισσότεροι από 43,000 συμμετείχαν στις ανοιχτές διαδικασίες και χιλιάδες έκτοτε συμμετέχουν στις διαδικτυακές μας καμπάνιες. Μέσα από εκεί αποφασίσαμε το νέο μας λογότυπο, καταθέσαμε προτάσεις για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων και σήμερα διαμορφώνουμε

τις προτάσεις την ανώτατη Παιδεία της επόμενης δεκαετίας.

 

Η επιλογή μας λοιπόν, δικαιώθηκε.

 

Αφήσαμε λοιπόν οριστικά πίσω τις λογικές των κλειστών γραφείων και απαλάξαμε την οργάνωση από κάθε νοσηρή νοοτροπία που την κρατούσε στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής. Φέραμε στο κέντρο των αποφάσεων νέους από κάθε γωνιά της Ελλάδος κάνοντας τους συμμέτοχους στις πολιτικές μας.

 

Μέσω αυτής της λογικής, σήμερα νέοι άνθρωποι παράγουν έναν εποικοδομητικό πολιτικό λόγο σπάζοντας κατεστημένες αντιλήψεις και εξειδικεύοντας θέσεις και προτάσεις για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Ξεπεράσαμε μια και καλή τη στείρα άρνηση και πλέον είμαστε σε ένα δρόμο υγιούς παραγωγής πολιτικής που ξεκινά από τη βάση.

 

Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση συμβιβασμό με γεγονότα και καταστάσεις που δε συμβαδίζουν με τις ιδέες μας. Θα μιλάμε ξεκάθαρα, με γωνίες και ενάντια σε καθεστωτικές λογικές και μικροπολιτικά στεγανά.

 

Ο ρόλος της ΟΝΝΕΔ απαιτεί να εκφράζει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μιας γενιάς που θα θέσει τις βάσεις για μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα με άλλη ‘νοοτροπία’…