Ανδρέας Παπαμιμίκος

Νέα Δημοκρατία και Νέα Γενιά

Η ΝΔ επιβάλλεται να διαμορφώσει φιλική προς τους νέους πολιτική, τέτοια που να λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα και τα όνειρά μας, που να αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας.

Θέλουμε ευκαιρίες να εργαστούμε για όφελος δικό μας, της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Εχουμε ανάγκη να συμμετέχουμε στην παραγωγική διαδικασία και στην πολιτική ως διαδικασία δημιουργίας ενός καλύτερου αύριο. Διεκδικούμε, όμως, να εξασφαλίζονται η αξιοκρατία και η αξιοπρέπεια.

 

Η πολιτική του χθες έχει τελειώσει για τη νέα γενιά. Γυρνάμε την πλάτη στις πελατειακές σχέσεις, στο βόλεμα των κολλητών, στη συντεχνιακή λογική στην πολιτική, στις προσωπικές στρατηγικές, στις κλειστές διαδικασίες.

 

Η ΝΔ πρέπει να επιδιώξει τον συγχρονισμό μας με την εποχή, με τη νεολαία και τα αιτήματά της. Για να κερδίσει τους νέους η ΝΔ, χρειάζεται να ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Ο τρόπος που θα προχωρήσουν οι εσωτερικές διαδικασίες και τα αποτελέσματά τους θα αναδείξουν τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και την αντίληψή μας για την οργάνωση, την ιδεολογία, την πολιτική, τα μεγάλα ζητήματα του σήμερα και του αύριο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις δημοκρατικές αρχές, τις διαφανείς διαδικασίες, την επικράτηση της ουσίας και της πολιτικής επί της επικοινωνίας και της εικόνας.

 

Η συγκυρία είναι κρίσιμη. Ο καθένας με τη στάση του -με όσα κάνει και με όσα παραλείπει να κάνει- αναλαμβάνει την ευθύνη για το μέλλον της παράταξης. Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι η επαναδημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή. Οι νέοι αποτελούμε το πιο δυναμικό κοινό και το κομμάτι της κοινωνίας που έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας.

 

Ο ρόλος που θα αναλάβουν οι νέοι της παράταξης σ’ αυτήν τη διαδικασία είναι σημαντικός. Ούτε η παράταξη ούτε η χώρα μπορούν να ανανεωθούν χωρίς τη νέα γενιά. Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη σε κάθε απόφαση και στρατηγική. Οι νέοι της Νέας Δημοκρατίας έχουμε το χρέος να υψώσουμε τη σημαία της παράταξης, με δύναμη και αισιοδοξία, με όραμα για την παράταξη, για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, μια ευρωπαϊκή, δυναμική, δύναμη.

Ομως, μόνο μια δραστήρια και δυναμική οργάνωση μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτόν τον ρόλο. Μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη διείσδυση στα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας. Η νεολαία θα πρέπει να έχει από τη μια λόγο στην ατζέντα και τη στρατηγική του κόμματος, από την άλλη να δρα αυτόνομα θέτοντας ως μοναδικό σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των νέων σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς τους, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην κοινωνία, στους χώρους εργασίας.

 

Οπως ο πολιτικός μας φορέας, έτσι και η οργάνωση της νεολαίας χρειάζεται αλλαγές. Δεν πρέπει να μένουμε, όμως, στην ανανέωση ή την ανακύκλωση προσώπων. Οφείλουμε να προχωρήσουμε στην ουσία, σε ανανέωση δομών, οργάνων, στρατηγικών.

 

Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τη συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων, να διευρύνουμε τη βάση μας και να ενδυναμώσουμε τον ρόλο της στην οργάνωση, να στήσουμε δίκτυα επικοινωνίας με τη νεολαία και την κοινωνία, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ζωντανής οργάνωσης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Έθνος