Συνέντευξή μου στη voria.gr.
Με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία η Voria.gr ζήτησε από έναν άνθρωπο ο οποίος έχει εκλεγεί στο ανώτατο κομματικό αξίωμα, τη γραμματεία του κόμματος, να μιλήσει για την πολιτική, για τα κόμματα, για τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος όμως δεν παύει να συνιστά πρόκληση σε κάθε συνέντευξη, αφού το όνομά του δεν έχει απουσιάσει ποτέ από το πολιτικό σκηνικό της Θεσσαλονίκης, ενώ ηθελημένα ή μη όλα αυτά τα χρόνια που ο ίδιος αποχώρησε από τη γραμματεία της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, «μετριέται» στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις.
Από τις… προσεκτικές απαντήσεις του παρελθόντος σίγουρα ο κ. Παπαμιμίκος έκανε ένα βήμα παραπάνω. Στην πάντα «ιντριγκαδόρικη», επίκαιρη και αναπάντητη μέχρι σήμερα ερώτηση εάν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκη, η απάντηση ήταν πιο σαφής από ποτέ: «Δεν το κρύβω πως με ενδιαφέρει να είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης».
Και μάλιστα δεν έμεινε μόνο στο ενδιαφέρον του, αλλά δήλωσε ότι «το επόμενο διάστημα σίγουρα θα εντείνει τις προσπάθειές του».
Για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Παπαμιμίκος επισημαίνει ότι «πρέπει άμεσα να αποκτήσει όραμα, αφήγημα», ενώ απαντά και για τους αντιεμβολιαστές, αλλά κυρίως για το ενδεχόμενο να προκύψει από τις τάξεις τους ένα νέο κόμμα σε επανάληψη της πορείας των «αγανακτισμένων». «Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη πλέον να απομονώσει κάθε πολιτική κίνηση που θα επιχειρήσει να συγκροτηθεί έχοντας ως βάση έναν επικίνδυνο και ανεύθυνο λαϊκισμό», λέει ο κ. Παπαμιμίκος.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία και χαρακτηρίζει «ευτύχημα για την παράταξη» το γεγονός ότι κρατάει τα ηνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τάσσεται υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών στα κόμματα, υπέρ της διεύρυνσης και ζητά ιδεολογικές ζυμώσεις εντός των κομμάτων. «Τα κόμματα ‘μαντριά’ ανήκουν στο παρελθόν», υπογραμμίζει.
Όλη η συνέντευξη του Ανδρέα Παπαμιμίκου στη Voria.gr, με πολλά περισσότερα για Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά, ΠΑΟΚ και Ιβάν Σαββίδη:
-Σε ένα μήνα γίνονται οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ και τον Δεκέμβριο το συνέδριο του κόμματος. Ως πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, τι θεωρείτε ότι αλλάζει στην πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος αυτή η διαδικασία; Αφορούν την κοινωνία αυτές οι εσωκομματικές διεργασίες; Τι σημασία έχει ποιος θα είναι πρόεδρος σε μια νομαρχιακή οργάνωση, μια ΔΕΕΠ, όπως τις λέτε τώρα;
Γενικότερα οι θεσμοί της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας περνούν κρίση, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά κι αλλού. Η επί μακρόν απαξίωση του πολιτικού συστήματος και η πλήρης αποϊδεολογικοποίηση έχει οδηγήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας να μην δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τέτοιες διαδικασίες. Σε κάποιο βαθμό αυτό είναι κατανοητό. Οι άνθρωποι πιέζονται από την καθημερινότητα τους από τη μια και από την άλλη τα κόμματα δεν θέλγουν τον μέσο άνθρωπο όπως συνέβαινε παλιότερα. Αυτό είναι όμως δυστυχώς και το ουσιαστικό πρόβλημα.Οι πολιτικοί οργανισμοί και τα πρόσωπα τους θα πρέπει να παράγουν θέσεις και κάποιοι βεβαίως να κυβερνήσουν, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής των πολιτών. Άρα θεωρώ πως οι πολίτες καλό θα είναι όχι μόνο να παρακολουθούν τέτοιες διαδικασίες αλλά και να συμμετέχουν ενεργά. Εδώ βεβαίως ξεκινά μια μεγάλη συζήτηση για το τι κάνουν οι πολιτικοί οργανισμοί για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες. Και νομίζω πως έφτασε η ώρα να μιλήσουμε πιο πολιτικά και να ενθαρρύνουμε ιδεολογικές ζυμώσεις μέσα στις δομές ενός κόμματος. Οι ανοιχτές διαδικασίες ήταν μια πρώτη θετική κίνηση, η επόμενη όμως είναι να δούμε τι κάνουμε για την ουσιαστική συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων, στη χάραξη πολιτικών. Και βεβαίως να αποφασίσουμε αν μας αρκεί να έχουμε μέλη που εντάσσονται απλώς για να συμμετάσχουν σε μια μόνο εσωτερική διαδικασία, την εκλογή του προέδρου δηλαδή, ή αν θέλουμε ανοιχτές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα λήψης των κομματικών αποφάσεων με μέλη που συμμετέχουν ενεργά σε έναν πολιτικό οργανισμό.
-Στη φετινή ΔΕΘ ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη ΝΔ που διατηρεί μεν τα κεντροδεξιά χαρακτηριστικά της, όμως «βλέπει» μέχρι την κεντροαριστερά. Το έχει κάνει και πράξη στην κυβέρνησή του ο κ. Μητσοτάκης. Εσείς έχετε αρθρογραφήσει από το 2015 γι’ αυτό στην «Καθημερινή». Τότε μιλούσατε για «τάσεις». Θέλετε να μας πείτε πώς γίνεται να δημιουργηθεί ένας τόσο πολυσυλλεκτικός πολιτικός φορέας; Και τι αντίκτυπο έχει αυτό στον παραδοσιακό Νεοδημοκράτη;
Ένας πολιτικός οργανισμός εξουσίας οφείλει να είναι πολυσυλλεκτικός, να εκφράζει διαφορετικά ρεύματα που συγκλίνουν σε μερικές βασικές αρχές και αντιλήψεις για τον κόσμο. Τα μονολιθικά κόμματα, τα κόμματα «μαντριά» ανήκουν στο παρελθόν, σε μια πιο πρώιμη φάση της δημοκρατίας και της κομματικής ανάπτυξης. Όπως έχω κατ’ επανάληψη υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία οφείλει να είναι ένας χώρος ιδεολογικής ώσμωσης που να συσπειρώνει κεντρώους, μεταρρυθμιστές, κοινωνικούς Φιλελεύθερους, και Λαϊκούς Δεξιούς. Να είναι ένα κόμμα που να αποτελείται από πρόσωπα που ασπάζονται βεβαίως την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης μας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εμείς οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» Νεοδημοκράτες που έχουμε δώσει αγώνες χρόνια για την παράταξη είμαστε πάντα θετικοί σε κάθε κίνηση που διευρύνει και υποστηρίζει την εσωτερική δημοκρατία. Είμαστε υπέρ του εσωκομματικού διαλόγου που θα εμπλουτίζει τις θέσεις και προτάσεις της παράταξης μας.
-Η διεύρυνση του κόμματος προς το κέντρο ή ακόμη και την κεντροαριστερά δεν αφήνει ένα κενό στη Δεξιά; Το καλύπτει η υπουργοποίηση των στελεχών που κάποτε ήταν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ και του κ. Καρατζαφέρη;
Δεν υπάρχει κανένα κενό. Το αντίθετο! θα έλεγα, για την ακρίβεια πως η στάση της κυβέρνησης σε σειρά θεμάτων όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα καλύπτει αυτό το χώρο που περιγράφετε ως δεξιότερα της. Αν και προσωπικά πιστεύω πως οι πολιτικές της κυβέρνησης σε αυτά τα θέματα δεν σχετίζονται με δεξιά ή αριστερά, ή με πρόσωπα. Σχετίζονται με τη λογική και τον δημοκρατικό πατριωτισμό.
-Όταν ανέλαβε την αρχηγία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήρθε το τέλος των «στρατοπέδων» στη ΝΔ. Έξι χρόνια μετά θεωρείτε ότι απαλλάχτηκε το κόμμα από διαχωρισμούς του τύπου «καραμανλικοί», «σαμαρικοί», «μητσοτακικοί» κτλ.;
Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είναι σημαντικές παρακαταθήκες για τη χώρα πρωτίστως. Για το κόμμα είναι πολύτιμες αναφορές, που με την γνώση και την συμπυκνωμένη εμπειρία τους προσφέρουν πολύτιμες γνώμες και συμβουλές κάθε φορά που τοποθετούνται δημόσια. Το κάνουν με μεγάλη προσοχή και πάνω απ’όλα με αίσθημα ευθύνης. Δεν έχουν ανάγκη ούτε από στρατούς, ούτε από στρατόπεδα. Αυτήν την παράδοση διαφυλάττει τώρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι ευτύχημα που κρατάει τα ηνία της διακυβέρνησης σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο και καταφέρνει να διαχειριστεί με επιτυχία κρίσεις θέτοντας τη χώρα σε ρότα νέας ανάπτυξης.
-Δημοσκοπικά πάντως ο κ. Μητσοτάκης κρατάει το κόμμα πολύ ψηλά παρότι έχει ήδη δυο χρόνια διακυβέρνησης και μάλιστα με πολλές κρίσεις στην πλάτη του. Οπότε δεν ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων και αντιπαρέρχεται τη λεγόμενη φθορά της εξουσίας. Μια σχετική πτώση πάντως, μια δυο μονάδες στα δημοσκοπικά ποσοστά, όπως παρατήρησε και ο κ. Τσίπρας, εσχάτως καταγράφεται. Θέλετε να μας το ερμηνεύσετε;
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας κλήθηκε να διαχειριστεί μια σειρά κρίσεων, όπως το μεταναστευτικό και τη πανδημία και το έκανε με επιτυχία, αποδεικνύοντας πως υπήρχε σχέδιο από τον Πρωθυπουργό, και ικανό πολιτικό προσωπικό εντός της ΝΔ να το υπηρετήσει. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός και αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης και τις δημοσκοπήσεις. Είμαι απόλυτα πεισμένος πως θα αποτυπωθεί και στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας όπως είπε ο Πρωθυπουργός.
-Μια που αναφερθήκαμε σε κρίσεις, πώς βλέπετε όλο αυτό το κίνημα των αρνητών του εμβολίου και των αντιεμβολιαστών; Θεωρείτε ότι μπορεί να προκύψει ακόμη κι ένας νέος κομματικός σχηματισμός, όπως έγινε για παράδειγμα με τους «αγανακτισμένους»; Ή να ενισχυθούν υφιστάμενα κόμματα σε βάρος άλλων;
Κύριε Τασιούλα, με ανησυχεί κι εμένα το υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων. Πρέπει αποφασιστικά να επιταχύνουμε τις προσπάθειες μας προκειμένου να αυξήσουμε το ποσοστό των εμβολιασμένων και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συγκλίνουν όλες οι προσπάθειες τόσο της πολιτείας όσο και των επιστημόνων.
Αναγνωρίζω, εντούτοις, πως συμπολίτες μας μπορεί να έχουν κάποιες ευαισθησίες ή φόβους και ανησυχίες. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους προσεγγίσουμε με τα εργαλεία της επιστήμης, με ενημέρωση, πειθώ, υπομονή και κατανόηση.Δεν χρειάζεται ούτε να τους κουνάμε το δάκτυλο με ειρωνεία και θυμό, ούτε να τους στοχοποιούμε. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από οργανωμένες προσπάθειες εκμετάλλευσης των ανησυχιών που υποκρύπτουν διάφορα κίνητρα, ακόμη και πολιτικά. Θα πρέπει όσοι αναζητούν ευκαιρίες πίσω από κάθε κρίση προκειμένου να εξυπηρετήσουν σχέδια δημιουργίας νέων σχηματισμών, δίχως ιδεολογικό στίγμα, να γνωρίζουν πως αυτές οι προσπάθειες εύκολα και γρήγορα θα οδηγηθούν σε ναυάγιο.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη πλέον να απομονώσει κάθε πολιτική κίνηση που θα επιχειρήσει να συγκροτηθεί έχοντας ως βάση έναν επικίνδυνο και ανεύθυνο λαϊκισμό.
-Σε προηγούμενη συνέντευξή μας είχατε πει ότι βάλατε για ένα διάστημα στην άκρη τις πολιτικές σας φιλοδοξίες, προκειμένου να αφιερωθείτε στη δουλειά σας και στην οικογένεια. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Το όνομά σας «παίζει» για ενδεχόμενη υποψηφιότητά σας στις επόμενες εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης. Σας μετρούν και σε δημοσκοπήσεις. Θα είστε υποψήφιος;
Έχω πει πολλές φορές πως η πολιτική είναι κομμάτι της ζωής αλλά δεν είναι αυτοσκοπός για μένα. Απέδειξα στην πράξη αυτό που έλεγα. Αφιερώθηκα με επιτυχία στην δουλειά μου και στην οικογένεια μου από την οποία αντλώ ευτυχία. Ποτέ όμως δεν έπαψα να ενδιαφέρομαι, να παρακολουθώ, να αγωνιώ και να προσπαθώ να προσφέρω στη πατρίδα μας, στην Θεσσαλονίκη και στη Νέα Δημοκρατία, από οποιαδήποτε θέση. Το επόμενο διάστημα σίγουρα θα εντείνω αυτές μου τις προσπάθειες. Δεν το κρύβω πως με ενδιαφέρει να είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης.
-Και με το κεφάλαιο ΠΑΟΚ; Πρόσφατα κάνατε μια παρέμβαση που υπερασπίζονταν τον Ιβάν Σαββίδη. Γιατί το κάνατε;
Στη δική μου πολιτική αντίληψη δεν χωράει πολιτική εργαλειοποίηση του ποδοσφαίρου από κανέναν και πόσο μάλλον καιροσκοπικά. Αυτός ήταν ο στόχος της ανάρτησής μου. Ο ΠΑΟΚ είναι κάτι παραπάνω από μια ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι μια μεγάλη αθλητική οικογένεια, με ιστορικές ρίζες συνδεδεμένες με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και του ελληνισμού. Δεν μπορεί κανείς να διαμορφώνει ένα κλίμα που να εμφανίζει μια μεγάλη παράταξη απέναντι σε έναν μεγάλο αθλητικό σύλλογο. Σε ό,τι αφορά τον Ιβάν Σαββίδη δεν χρειάζεται υπερασπιστές, κύριε Τασιούλα. Έτσι και αλλιώς το επιχειρηματικό του μέγεθος, η πατριωτική του στάση και γενικά η συνεισφορά του σε αυτήν την πόλη και σε αυτή τη χώρα μιλάνε από μόνες τους.
-Ποια θεωρείτε ως κυριότερα προβλήματα στην πόλη και την περιοχή, στα οποία θα έπρεπε να ενσκήψουν αφενός οι τοπικοί φορείς, αφετέρου η κεντρική διοίκηση;
Προσωπικά τα διαχωρίζω σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στα καθημερινά, αλλά τόσο σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας όπως το κυκλοφοριακό, το πάρκινγκ, η καθαριότητα και βεβαίως οι υποδομές. Και το δεύτερο επίπεδο, έχει να κάνει κυρίως με την έλλειψη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το πού θέλουμε να το πάμε ως πόλη, ποιο ευρύτερο ρόλο θέλουμε να παίξει η Θεσσαλονίκη, στη χώρα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η περιοχή μας πρέπει άμεσα να αποκτήσει όραμα, αφήγημα. Να έχουμε μια πυξίδα και να ξέρουμε που πάμε. Να μην νιώθουμε ότι γίνονται αποσπασματικές κινήσεις. Αλλά ότι όλα είναι οργανωμένα προς έναν στρατηγικό στόχο. Για μένα για παράδειγμα είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου πως πρέπει να εξελιχθούμε σε 12μηνο τουριστικό προορισμό, σε πρότυπο κέντρο καινοτομίας και σε υπερσύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο, με τις πολιτικές μας να είναι στραμμένες προς αυτά τα πεδία.
-Υπάρχει κι ένας κόσμος που αντιδρά σε μια σειρά από έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Μέθοδος κατασκευής σταθμού Βενιζέλου του μετρό, ανάπλαση ΔΕΘ κτλ. Πιστεύετε ότι πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο και πιθανώς υποκινούμενο ή για απλές κοινωνικές ανησυχίες, που πιθανώς και να μην έχουν χαρακτηριστικά ομαδοποίησης; Αν και σε επίπεδο προσώπων και κομματικού προσανατολισμού δεν βλέπουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Σέβομαι όλες τις απόψεις και ακούω με προσοχή κάθε διεκδίκηση που χρησιμοποιεί νόμιμα μέσα. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις. Τις αποφάσεις λοιπόν τις λαμβάνουν τα θεσμοθετημένα όργανα με βάση την αρχή της πλειοψηφίας, που συνιστά την κύρια αρχή λήψης των αποφάσεων στις δημοκρατίες. Για το μετρό, για παράδειγμα, υπάρχει απόφαση του ΚΑΣ, απορρίφθηκαν οι προσφυγές από το ΣτΕ, και το έργο πρέπει να προχωρήσει. Δεν μπορούμε να συζητάμε διαρκώς. Πρέπει να πράξουμε. Άλλο λοιπόν θέσεις, απόψεις, ανησυχίες και άλλο ιδεολογικές εμμονές και δημιουργία εμποδίων.
-Το κόμμα σας επέμεινε και άλλαξε το σύστημα της απλής αναλογικής και επανέφερε την ενισχυμένη. Πιστεύει σ’ αυτό το σύστημα, επικαλούμενο την κυβερνησιμότητα. Από την άλλη η απλή αναλογική συνέβαλε στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού τόσο στα κόμματα, όσο και στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Θυσιάζετε την ανανέωση για την κυβερνησιμότητα;
Για την απλή αναλογική, δυστυχώς, αρκεί μόνο να δείτε την ακυβερνησία στους περισσότερους δήμους που βιώνουν το αίσθημα μιας χαμένης τετραετίας με χαμένους πάνω απ’ όλα τους πολίτες. Πιστεύω στην ανάγκη ενός συστήματος που θα σέβεται μεν την λαϊκή βούληση και ετυμηγορία αλλά από την άλλη θα οδηγεί σε σταθερές και ισχυρές κυβερνήσεις. Σε ό,τι αφορά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού δεν συμφωνώ ότι είναι θέμα εκλογικού συστήματος. Η ανανέωση είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων: των κομμάτων, των πολιτικών που πρέπει να ξέρουν πότε κλείνει ο κύκλος τους αλλά πάνω από όλα των ίδιων των πολιτών και των κριτηρίων με τα οποία επιλέγουν τους ανθρώπους που θα τους αντιπροσωπεύουν είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο.
Όπως δημοσιεύθηκε στο voria.gr
Θα παλέψω δυναμικά ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει αναπτυξιακή ταυτότητα.
Η ανάπτυξη είναι σημαντική όταν κατανέμεται όσο το δυνατόν δικαιότερα προς όλους
Copyright © 2013