* Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαβού για την εφημερίδα Τύπος της Κυριακής
Έχει ανακύψει εδώ και μερικές το ζήτημα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να παραιτηθεί;
Απ: Ο κ. Κατρούγκαλος για μένα δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Ήταν δικαίωμα του ως δικηγόρος να έχει εργασιακή σχέση με τον οποιονδήποτε, οφείλει όμως τουλάχιστον να αποδεχθεί πως δεν έπρεπε να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, λέχθηκαν και ψέματα. Γιατί να πουν πως ανάλογα λειτουργούσε και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ξέχασαν ότι τότε ίσχυε το ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητας και επαγγελματικής δραστηριότητας; Τέτοιου είδους συμπεριφορές μόνο κακό κάνουν στην αξιοπιστία των θεσμών. Και να σας πως και κάτι ακόμα. Εφ’ όσον ο Υπουργός εντόπισε κενά που θεωρεί ότι πρέπει να καλυφθούν τόσο άμεσα, ας προσλάβει νέους ανθρώπους αντί να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη εκείνων που αξιολογήθηκαν και αποχώρησαν.
Πως κρίνετε τους πρώτους δύο μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων; Οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Απ: Σε ό,τι αφορά την οικονομία, σας θυμίζω ότι ξεκίνησαν μιλώντας για κούρεμα του χρέους, συνέχισαν με παράταση του μνημονίου και είναι τώρα στο σημείο που ετοιμάζουν νέα μέτρα. Ελπίζω να είναι ομαλή η προσγείωσή τους στην πραγματικότητα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Μην υποτιμούμε τα όσα έγιναν με τους παράνομους μετανάστες, που κατεβάζουν στο κέντρο της Αθήνας. Ούτε τα όσα έγιναν στο Αριστοτέλειο ή το Νομική Σχολή. Για έξι μέρες οι κουκουλοφόροι εμπόδιζαν τη λειτουργία της Σχολής, κατέστρεφαν και λεηλατούσαν, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλούσε για «ενδοοικογενειακή περίπτωση». Και ρωτώ: Όταν σήμερα η κυβέρνηση ποδοπατά τους νόμους, τι να περιμένουμε αύριο; Τις καταστροφές ποιος θα τις πληρώσει;
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ποια πιστεύετε πως θα πρέπει να είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας; Είστε υπέρ της συνεννόησης ή της ρήξης με το ΣΥΡΙΖΑ;
Απ: Πάντα πίστευα στην ανάγκη διαλόγου. Τα προβλήματα παραμένουν εδώ και περιμένουν λύσεις. Πιστεύω, λοιπόν, στην ανάγκη συνεννόησης πάνω στη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, που να στηρίζεται σε τρεις άξονες: Τη διασφάλιση της παραμονής μας στην Ευρωζώνη, την ταχεία έξοδο από την κρίση, τη βελτίωση της καθημερινότητας. Να είναι κοστολογημένο, με σαφή χρονοδιαγράμματα και να έχει αρχή, μέση και τέλος. Όχι ακροβασίες. Ας περιμένουμε όμως να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα του και τότε θα τοποθετηθούμε αναλυτικά για τη στάση μας. Ας μη μας θεωρούν κάποιοι εκ των προτέρων ούτε δεδομένους, αλλά ούτε αντίθετους.
Σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός φέρει ένα νέο Μνημόνιο και αντίστοιχους εφαρμοστικούς νόμους, η ΝΔ θα τους ψηφίσει;
Απ: Πρωτ’ απ’ όλα, έχουμε ζητήσει να φέρει για ψήφιση τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, λέγοντας ξεκάθαρα πως εμείς θα τη ψηφίσουμε. Έχουμε πει επίσης – και το είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς – ότι εμείς «δεν θα κάνουμε αυτά που έκαναν επί δυόμισι χρόνια» και ότι «θα στηρίξουμε την κυβέρνηση σε κάθε θετικό βήμα». Περιφρονούμε τις όποιες κορώνες λαϊκισμού και θα σταθούμε εθνικά υπεύθυνοι. Αρκεί και στην κυβέρνηση να μην κρυφθούν πίσω από τις λέξεις και να αποδεχτούν πως φέρνουν το τρίτο Μνημόνιο.
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία αρκετά πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη;
Απ: Πράγματι, είναι αρκετά πίσω αλλά αυτό είναι λογικό έπειτα από μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές. Τώρα όμως που τα ψέμματα τελειώνουν και αποδεικνύεται πως εξαπάτησαν τους πολίτες, είναι ώρα να επενδύσουμε ακόμη πιο πολύ στην αλήθεια. Να αποφύγουμε κάθε αντιγραφή πρακτικών του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοιχτούμε με τις πολιτικές μας στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο εθνικό αφήγημα που θα μιλάει σε όλους τους Έλληνες.
Υπάρχουν φωνές εντός της ΝΔ που ζητούν τη διενέργεια Έκτακτου Συνεδρίου, ενώ εκκρεμεί και η διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης. Πιστεύετε ότι χρειάζεται ανοιχτός διάλογος για την επόμενη ημέρα της παράταξης;
Απ: Πιστεύω σε μια διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία. Δεν αρκεί να μιλούμε. Έχουμε υποχρέωση να ακούμε. Και δεν αρκεί να ακούμε. Υποχρεούμαστε να προχωρούμε σε αποφάσεις. Να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, αλλά και να απομακρύνουμε τα αίτιά τους. Να εντοπίζουμε τις αδυναμίες μας, αλλά και να τις αντιμετωπίζουμε. Αν ο διάλογος δεν καταλήγει σε αποφάσεις, καταντάει μουρμούρα. Και η μουρμούρα δεν προσθέτει. Κουράζει.
Πως ακριβώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει ο διάλογος της ΝΔ με την κοινωνία;
Νομίζω πως πρέπει να ξεπεράσουμε κάθε ταμπού και με συντεταγμένες κινήσεις να φτάσουμε μέχρι τη βάση. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει αποφασιστεί να γίνουν προσυνδιασκέψεις σε κάθε περιφέρεια της χώρας και επιπλέον, έχω προτείνει ένα πλάνο τεσσάρων σημείων πάνω στο οποίο θεωρώ πως πρέπει να κινηθούμε. Πρώτον, τη συνεδρίαση όλων των Νομαρχιακών Συνελεύσεων με στόχο την οργανωτική ανασυγκρότηση σε τοπικό επίπεδο. Δεύτερον, τη δημιουργία ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας για τα στελέχη μας, προκειμένου να έχει άποψη για τις εξελίξεις και ο πιο απομακρυσμένος νεοδημοκράτης. Τρίτον, τη δημιουργία ενός πλαισίου νέων αρχών και θέσεων, πάνω στη βάση της ιδρυτικής μας διακήρυξης και τέταρτο: Τη στελέχωση των ομάδων παραγωγής πολιτικής με ανθρώπους της κοινωνίας και της αγοράς, που σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά μας στελέχη, θα διατυπώσουν ένα νέο σύγχρονο πολιτικό πρόγραμμα. Η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα χρειάζεται ανανέωση και μόνο η κοινωνία με τις δυνάμεις της, μπορεί να την προσφέρει.
Έχετε ταχθεί υπέρ της θεσμοθέτησης τάσεων εντός της ΝΔ. Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια κίνηση;
Θεωρώ πως η Παράταξη σήμερα χρειάζεται ένα σοκ. Μετά από πέντε χρόνια κρίσης και μνημονίων υπάρχουν παραγωγικές δυνάμεις εκτός Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν θετικα. Μ’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις πολιτικές και τη ρητορική μας και να προχωρήσουμε μαζί. Είμαι λοιπόν υπέρ της ύπαρξης τάσεων με καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, ώστε να ενταχθούν στην Παράταξη και νέες δυνάμεις, στη βάση της ύπαρξης μιας ενισχυμένης εσωκομματικής ισορροπίας και τον ηγέτη να έχει το ρόλο του εγγυητή της ενότητας. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα, θα προσέφερε στην Παράταξη νέα πρόσωπα και θα την ξαναβάλει μέσα στις κοινωνικές ζυμώσεις.