Ανδρέας Παπαμιμίκος

Η Χρυσή Αυγή είναι ένα απόλυτα συστημικό κόμμα

“H Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται συστηματικά τον πόνο και την αγανάκτηση του κόσμου. Προσπαθούν να φορέσουν επικοινωνιακά το μανδύα του αντισυστημικού, ενώ εκφράζουν ότι πιο συστημικό”

– Είναι νέο ναζί η Χρυσή Αυγή;

Όποιος ανατρέξει σε επίσημα κείμενά τους τα προηγούμενα χρόνια θα διαπιστώσει το θαυμασμό και τη νοσταλγία τους για τους ναζί. Είναι συνεπώς προφανές. Θα ήθελα όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Όλοι αυτοί που την ψήφισαν, δεν έχουν καμία σχέση με την αποκρουστική και απάνθρωπη ιδεολογία της.

– Γιατί όμως ανεβαίνουν τα ποσοστά της;

H Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται συστηματικά τον πόνο και την αγανάκτηση του κόσμου. Προσπαθούν να φορέσουν επικοινωνιακά το μανδύα του αντισυστημικού, ενώ εκφράζουν ότι πιο συστημικό. Εξάλλου τι αντισυστημικός είναι κάποιος που συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες από το 1994, που παίρνει κρατική χρηματοδότηση, οι βουλευτές του έχουν όλα τα προνόμια και διοριζουν τα δικά τους παιδιά ως μετακλητούς υπαλλήλους στη Βουλή; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως γίνεται και σε κάθε σκηνικό που θέλουν να παρουσιαστούν ως θύματα, να υπάρχουν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές; Καλλιεργούν τη μιζέρια για να τραφούν από αυτή. Αντίθετα, έχετε ακούσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση τους για την παιδεία, την υγεία, το ασφαλιστικό ή την ανεργία; Το ζήτημα είναι όμως να μας κρίνουν οι πολίτες με βάση όσα προτείνουμε και εκεί πρέπει να επιστρέψει ο δημόσιος λόγος.

– Πρέπει να παγώσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το 2014;

Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ζητήματος πρέπει να συνδυάζει από τη μια την κοινωνική ευαισθησία με την εφαρμογή του δικαίου, και από την άλλη τη μη δημιουργία στρεβλώσεων στην οικονομία για να βγούμε το συντομότερο από την ύφεση.

– Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών;

Κανένας δε θέλει εκλογές και περισσότερο από όλους οι πολίτες. Ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η χώρα οδεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά παιχνίδια και σενάρια εκλογών.

– Ισότιμος κυβερνητικός εταίρος ο κ.Βενιζέλος;

Η χώρα βρίσκεται σε μία έκτακτη ανάγκη, συνεπώς χρειάζονται υπερβάσεις από όλες τις πλευρές. Από εκεί και πέρα, όλοι έχουμε παρελθόν που κανένας δε μπορεί να διαγράψει. Έχουμε άλλη ιδεολογία, πολλές διαφωνίες αλλά τώρα προτεραιότητα έχει η σωτηρία της πατρίδας μας. Και αυτό είναι το σημαντικό.

– Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ φταίνε μόνο που η χώρα μπήκε στο τούνελ των μνημονίων;

Νομίζω πως δε θα βοηθήσει σε τίποτα την Ελλάδα να ανακυκλωνόμαστε σε αναλύσεις επί αναλύσεων για το παρελθόν. Αρκετά εγκλωβιστήκαμε σε τέτοια διλήμματα. Είναι καιρός να κοιτάξουμε μπροστά και να δούμε από εδώ και πέρα πως θα πετύχουμε.

– Κακώς βουλευτές της ΝΔ ασκούν δριμεία κριτική στον κ.Στουρνάρα;

Ο ρόλος των βουλευτών είναι να ασκούν κριτική και να εκφράζουν την αγωνία των πολιτών. Κανείς δε μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό. Οι βουλευτές για μένα είναι ήρωες καθώς βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό ή το παραταξιακό, δείχνοντας τεράστια υπευθυνότητα αυτές τις κρίσιμες ώρες. Δεν ενδίδουν στα εύκολα «όχι» του ψευτολαικισμού, αλλά αντίθετα επιλέγουν το δρόμο της σταθερότητας. Από την άλλη, πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Υπουργό Οικονομικών την τεράστια προσπάθεια που κάνει για το νοικοκύρεμα των οικονομικών της χώρας.

– Αν δεν ανοίξουν τον Σεπτέμβριο τα σχολεία η κυβέρνηση να ακολουθήσει σκληρή γραμμή;

Η κοινωνία δε μπορεί να είναι όμηρος καμιάς συντεχνίας. Στην Ελλάδα φτάσαμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε για αυτονόητα πράγματα. Όλοι κάνουμε θυσίες, αλλά κανένας δεν έχει το προνόμιο να εκμεταλλεύεται την αγωνία του άλλου και αν κάποιοι λίγοι το επιχειρήσουν, θα βρουν τους πολλούς απέναντί τους.

-Έχουν οι Έλληνες να πληρώσουν σε φόρους 7,5 δις μέχρι το τέλος του 2013;

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και το βιώνουμε καθημερινά όλοι στις οικογένειες μας. Γίνονται συνεχώς προσπάθειες για ρυθμίσεις στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά δεν έχουμε περιθώρια για ταμειακά ελλείμματα. Πρέπει να κάνουμε όλοι μία υπερπροσπάθεια, ώστε το 2014 να μας βρει με λιγότερες υποχρεώσεις και σίγουρα με μία νέα φορολογική συνείδηση προκειμένου η Πολιτεία να μην αντιμετωπίζει φαινόμενα του παρελθόντος.

– Είναι “ακραίος” όπως τον χαρακτηρίζετε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Τσίπρας που αύριο μπορεί να είναι πρωθυπουργός;

Δυστυχώς θα περίμενε κανείς από ένα νέο άνθρωπο όπως ο κ. Τσίπρας, να φέρει και νέα ήθη. Δεν το κάνει. Αντίθετα ανέχεται στο κόμμα του ανθρώπους που μιλάνε για γουναράδικα, πέτρες, ρόπαλα αλλά και εθνικοποίηση των τραπεζών ή αλόγιστες προσλήψεις στο Δημόσιο. Είναι καιρός στο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσουν τί από όλα αυτά πιστεύουν, διότι όσο τα ανέχονται, επί της ουσίας τα υιοθετούν.

– Αρκούν οι δηλώσεις Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν πρέπει να είναι η μοναδική στρατηγική εξόδου από την ελληνική κρίση η θα θέλατε και άλλες κινήσεις πίεσης προς την ΕΕ για το χρέος κλπ;

Αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε κάνει μία τόσο ξεκάθαρη δήλωση, όλοι θα έψαχναν να βρουν γιατί δεν το έκανε. Σήμερα που το έκανε, ορισμένοι ψάχνουν πάλι κάτι να πουν, οπότε αυτή η κουβέντα είναι αδιέξοδη. Το μήνυμα όμως για την ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. το έχουν δώσει πρώτα οι ίδιοι οι πολίτες. Η μονομερής λιτότητα δεν οδηγεί σε παραγωγικά αποτελέσματα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέδειξε μία άλλη λογική εξόδου από την κρίση που εφήρμοσε το 2008 στη χώρα του. Η στήριξη του Μπ.Ομπάμα είναι λοιπόν ένα πολύ δυνατό χαρτί, για να προχωρήσουμε και σε επόμενες κινήσεις για την αναγκαία αλλαγή πολιτικής, ώστε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

* Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο της Real News Χριστίνα Κοραή