Ανδρέας Παπαμιμίκος

Δεν υπάρχει καλή και κακή βία

παραπολιτικα παπαμιμικοσ

1. Πως ερμηνεύετε  το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή  διατηρεί ακόμα και μετά τις  αποκαλύψεις και τις συλλήψεις  ηγετικών της στελεχών τα εκλογικά  ποσοστά της;

Είναι κάτι που  μας απασχολεί. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι τέτοια ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με σόου και υπερβολές. Εκείνο που χρειάζεται είναι να αναπτύξουμε κατάλληλες πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που έσπρωξαν τους συμπολίτες μας εκεί.

2. Πως εξηγείτε  ότι σε μικρό διάστημα η  Χρυσή Αυγή γιγαντώθηκε σε όλη την Ελλάδα;

Τέσσερα χρόνια σε εποχές σαν τη σημερινή είναι  τεράστιος πολιτικός χρόνος. Πολύ περισσότερο όταν η κρίση φέρνει ανατροπές στη ζωή των ανθρώπων, όταν ο κόσμος αμφισβητεί τους θεσμούς  και το πολιτικό σύστημα, όταν αναπτύσσονται μύθοι για υποκατάσταση του κράτους σε κρίσιμα καθημερινά προβλήματα, όπως η λαθρομετανάστευση.

 3. Πως θα επαναπροσεγγίσετε  τους ψηφοφόρους της ΝΔ που  δήλωναν ότι θα ψηφίσουν Χρυσή  Αυγή;

Δεν είναι αυτή η προτεραιότητά μας στις ώρες αυτές. Τώρα προέχει η αντιμετώπιση του νοσηρού και επικίνδυνου φαινομένου. Ξέρουμε, όμως, ότι δεν θα πάρουμε έτσι την εμπιστοσύνη του κόσμου. Τον κόσμο θα τον κερδίσουμε όταν τον πείσουμε για τις πολιτικές μας και τον εμπνεύσουμε για το δρόμο που ακολουθούμε.

4. Είναι τελικά εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή;

Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να αποφασίσει. Δεν είμαστε  και δεν μπορεί να γινόμαστε όλοι εισαγγελείς και δικαστές.

5. Πιστεύετε ότι πρέπει  να κινηθούν οι διαδικασίες  ώστε να τεθεί εκτός νόμου  η Χρυσή Αυγή;

Ούτε για  αστείο. Και το είπα από την πρώτη στιγμή. Το θέμα είναι να αντιμετωπίσουμε με πολιτικές πρωτοβουλίες, τα αίτια που την τροφοδότησαν. Κινήσεις σαν και αυτές που λέτε μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε τι έγινε, για παράδειγμα, στην Τουρκία.

6. Συμφωνείτε με τη θεωρία των δύο άκρων; Είναι ακραίο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία: Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποιο πρόσχημα κι αν επικαλείται. Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν υγιείς, αλλά και ακραίες φωνές. Εκείνοι επιμένουν στη θεωρία της «καλής» και «κακής» βίας. Μια θεωρία που ευνοεί τη βία και διχάζει τον κόσμο.

7. Πολλοί πιστεύουν ότι  μετά τις εξελίξεις με τη  Χρυσή Αυγή είναι αναγκαίες  οι εκλογές. Συμφωνείτε;

Όταν έγιναν ήδη τόσες  θυσίες και όταν έρχεται η ώρα να αποδώσουν, ποιος θέλει εκλογές; Ποιος θέλει  αποσταθεροποίηση την ώρα που φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ; Στο δικό μας σχεδιασμό – το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς – στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας.

8. Βλέπετε φως  στο τούνελ στην οικονομίας;

Ας σκεφτεί ο καθένας  που ήταν η χώρα  πριν ενάμισι  χρόνο. Κινδύνευε με έξοδο από  το ευρώ και με μια ανεξέλεγκτης έκτασης εθνική τραγωδία. Σήμερα είμαστε σ’ ένα καλύτερο επίπεδο χωρίς να λέμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Άρχισαν με τις άοκνες προσπάθειες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να έρχονται νέες επενδύσεις, να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα, να κλείνει το χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο και να έχουμε το πιο ψηλό τουριστικό ρεύμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και ανοίγουμε την πόρτα για οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους. Χρειάζεται βέβαια κάτι ακόμη: Να αλλάξουμε κουλτούρα και να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

9. Θα δώσει χρίσματα  η ΝΔ στις αυτοδιοικητικές  εκλογές;

Θέλουμε υποψηφίους υπερβατικούς, ικανούς και άξιους, καταξιωμένους στις τοπικές κοινωνίες, πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Γι’ αυτό, άλλωστε, θέλουμε και την αλλαγή του συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να ψηφίζουν οι δημότες με βάση την αυτοδιοικητική ατζέντα, ελεύθερα και ακηδεμόνευτα, τους καλύτερους.

10.Η ΝΔ έχει περιέλθει την τελευταία περίοδο σε εποχή εσωτερικών διοικητικών αλλαγών. Τι άλλο να περιμένουμε στην κατεύθυνση αυτή;

Μεταρρυθμίζουμε ριζικά τον πολιτικό μας οργανισμό για να τον μετεξελίξουμε. Τόσο την κεντρική διοίκηση, όσο και τις περιφερειακές οργανώσεις μας. Είχαμε για το σκοπό αυτό διαβούλευση με τις οργανώσεις μας σ’ όλη τη χώρα. Μειώσαμε από 23 σε οχτώ τις Γραμματείες και καταργούμε τοπικές οργανώσεις που υπήρχαν μόνο σαν σφραγίδες. Προχωρούμε σε ριζικές τομές για ένα σύγχρονο και ευέλικτο σχήμα και δημιουργούμε θεματικούς τομείς στην περιφερειακή οργάνωση ώστε να πετύχουμε ποιοτική αναβάθμιση, εξειδίκευση και νέα κουλτούρα. Θέλουμε τα ίδια τα μέλη μας να δώσουν ρόλο στους ικανούς και τους άξιους, στους ειδικούς κάθε τομέα, ώστε να έχουμε παραγωγή πολιτικής, σημεία αναφοράς κάθε επαγγελματικού και κοινωνικού φορέα, μια νέα σχέση συνεργασίας με τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και νέες πολύ περισσότερες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

11.Κάνει οικονομία η ΝΔ; Πόσο έχει μειωθεί το κόστος λειτουργίας του κόμματος;

Την ώρα που όλος ο κόσμος κάνει  τεράστιες θυσίες, εμείς δεν είμαστε  εξαίρεση. Παράδειγμα πρέπει να είμαστε. Κάνουμε, λοιπόν, ένα δραστικό νοικοκύρεμα, περιορίζοντας το κόστος λειτουργίας και αυξάνοντας τις δράσεις μας.

 

*Συνέντευξή μου στα παραπολιτικά