Ανδρέας Παπαμιμίκος

Απευθυνόμαστε σε όσους θέλουν τις μεταρρυθμίσεις

* Συνέντευξη μου στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1. Πως προέκυψε η πρόταση για απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την οποία σας κατηγόρησε για λαϊκισμό;

Η κυβερνητική πρόταση είναι γεμάτη στρεβλώσεις, αδικίες και δυσανάλογα βάρη. Πρόκειται για μια μη βιώσιμη πρόταση που το μόνο που θα καταφέρει είναι να διαλύσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, δίχως ταυτόχρονα να προσφέρει καμία προοπτική στο ασφαλιστικό σύστημα το ίδιο. Δε συμφωνεί η κοινωνία, είναι αντίθετοι οι εταίροι, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει μείνει μόνη της σε ένα κοινωνικά άδικο δρόμο. Η απόσυρση του είναι μονόδρομος.

2. Ήδη από το ΕΛΚ ενόψει και της 17ης Φεβρουαρίου ακούγονται φωνές που θέλουν από τη ΝΔ να στηρίξει το ασφαλιστικό. Θα το κάνετε; Αν συνδεθεί με τη μείωση του χρέους ή την παρουσία της χώρας στην ευρωζώνη, όπως το καλοκαίρι, πάλι θα πείτε όχι;

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που η ιδεοληψία της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν επιτρέπουν να δει. Ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει ένα ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας, στοχεύοντας να πολώσει και να διχάσει. Αυτό είναι καταστροφικό και δεν προσφέρει τίποτα στους πολίτες που συνειδητοποιούν τις αλληλοσυγκρουόμενες υποσχέσεις, που τους έχει δώσει η ίδια κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αδιαπραγμάτευτη.

3. Βλέπετε πολιτικές εξελίξεις με αφορμή το ασφαλιστικό; Θα συναινούσατε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με προϋποθέσεις όπως π.χ. άλλος πρωθυπουργός;

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει. Από εκεί και πέρα, και επειδή έχουμε δει πολλά τον τελευταίο χρόνο, δεν είμαι μάντης για να προκαταλάβω τις εξελίξεις. Αλλά ας μη συζητάμε πάνω σε υποθετικά σενάρια. Γενικά αν θα θέλατε τώρα ένα σχόλιο, οφείλω να σας πω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας χτίζονται πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις, τα πρόσωπα έπονται. Για να μπορέσει κανείς όμως να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο πρέπει και η άλλη πλευρά να έχει ρεαλιστικές θέσεις και να είναι αξιόπιστη. Εγώ δε βλέπω καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις να εκπληρώνονται στην περίπτωση μας.

4. Στο θέμα του προσφυγικού τι πρέπει να γίνει κατά τη ΝΔ;

Στο Αιγαίο και τη Συρία δυστυχώς παρακολουθούμε μια τραγωδία. Η Ευρώπη υποτίμησε το πρόβλημα, η Κυβέρνηση έκανε καταστροφικά λάθη και τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μία λύση για να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα να μη μεταβάλλεται βίαια η ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι πολυμερές και μέρος μιας δύσκολης εξίσωσης που πρέπει άμεσα να λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της περιοχής από κοινού. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάει κανείς πως φτάσαμε ως εδώ, επειδή ο κ. Τσίπρας και μέλη της Κυβέρνησης του επέμεναν ιδεοληπτικά να μη βλέπουν το πρόβλημα, μιλώντας για μετανάστες που λιάζονται στην Ομόνοια ή για θάλασσες δίχως σύνορα.

5. Σας προβληματίζει μια πίεση από τα δεξιά δεδομένης της πρόθεσης του νέου προέδρου για διεύρυνση προς το κέντρο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει τη σύνθεση και ήδη έχει δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής. Το σημαντικό είναι να ξεπεράσουμε τις ταμπέλες και να μιλήσουμε ξανά στους ανθρώπους του μέτρου και της κοινής λογικής. Προφανώς και ξεκινάμε από το μεταρρυθμιστικό Κέντρο που είναι ζωτικός μας χώρος, ωστόσο απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που ασπάζονται την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και ρήξη με οτιδήποτε θυμίζει το παρελθόν που χρεοκόπησε.

6. Η ΝΔ είναι σε προσυνεδριακή διαδικασία. Ποιες αλλαγές θα προχωρήσουν στην οργανωτική δομή του κόμματος; Και ποιο θα είναι το πολιτικό διακύβευμα;

Το 10ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έχει στόχο να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας του κόμματος. Για να μπορέσουμε να παράξουμε μια σύγχρονη εναλλακτική πρόταση, οφείλουμε να δούμε από την αρχή το πλαίσιο για το πως συζητάμε, πως αποφασίζουμε και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε την κοινωνία συμμέτοχο της πολιτικής μας. Είναι ένα Συνέδριο λοιπόν, μέσα από το οποίο θα προκύψει ένα νέο Καταστατικό, το οποίο θα δίνει περισσότερα δικαιώματα στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, θα εφαρμόζει στην πράξη την αξιολόγηση προσώπων πολιτικών και θα δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες για να μετεξελιχθούμε σε ένα ευρωπαϊκό συμμετοχικό κόμμα της Κεντροδεξιάς. Καλώ τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση που ξεκίνησε στην ιστοσελίδα synedrio.nd.gr και δώσουν φωνή στις ιδέες τους.

7. Στο συνέδριο ολοκληρώνεται η θητεία σας ως γραμματέας. Ποια θα είναι τα επόμενα πολιτικά σας βήματα;

Ως άνθρωπος γνωρίζω πολύ καλά να κλείνω τους κύκλους μου και πότε να ανοίγω νέους. Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος και εγώ αισθάνομαι πως μόλις ολοκληρώνω τα πρώτα μου 100 μέτρα. Θα δώσω όμως ιδιαίτερο βάρος στο δικηγορικό μου γραφείο, καθώς δεν είμαι από τους ανθρώπους που εξαρτώνται από την πολιτική. Και ευτυχώς για αυτό φρόντισα πολύ νωρίς. Και σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα μου βήματα, δεν είναι απαραίτητο να είναι πολιτικά…