Διάβασα με ενδιαφέρον το κύριο άρθρο της εφημερίδας σας (φύλλο Παρασκευής 20/5/11), ωστόσο θα μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω κάποιες επισημάνσεις μου πάνω σε όσα το κείμενο αναφέρει.
Είναι γεγονός πως οι φοιτητικές εκλογές έχουν χάσει την αίγλη του παρελθόντος και μερίδιο ευθύνης σ’ αυτή την υποβάθμιση του θεσμού έχουμε όλοι, με πρώτες τις φοιτητικές παρατάξεις. Τα προηγούμενα χρόνια χάσαμε τον προσανατολισμό μας, με αποτέλεσμα να χάσουμε ξεκάθαρα και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι φοιτητές οι οποίοι έχουν ευθύνες. Η ‘μόδα’ της εποχής επιτάσσει την αποπολιτικοποίηση και απαξιώνει τους πολιτικούς θεσμούς, γεγονός από το οποίο δεν θα μπορούσαν οι φοιτητικές εκλογές να αποτελούν εξαίρεση.
Ωστόσο, τη φετινή χρονιά και μέσα στο χειρότερο περιβάλλον για την πολιτική ενασχόληση, είναι ενθαρρυντικό πως η συμμετοχή αυξήθηκε σημαντικά. 5,000 περισσότεροι φοιτητές συμμετείχαν στις διαδικασίες αυξάνοντας στο συνολικό αριθμό σε 133,000 φοιτητές που ψήφισαν. Αριθμός που δε μπορεί να θεωρηθεί μικρός, αν λάβουμε υπόψη μας πως ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι κατά πολύ μικρότερος από τους εγγεγραμμένους στα δημόσια Πανεπιστήμια που έχουν θεωρητικά και το δικαίωμα ψήφου. Μήπως τελικά κάποιοι ξεχνούν σκοπίμως να αναφερθούν συγκεκριμένα στη λεπτομέρεια αυτή προκειμένου να μπορούν να συνεχίζουν να μιλούν γενικά και αόριστα για το θέμα της χαμηλή συμμετοχής, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού;
Σωστή ωστόσο είναι η επισήμανση σας σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της ΕΦΕΕ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που κληρονομήσαμε από τις γενιές του 90 και του 00’ και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να λύσουμε. Οι παγιωμένες αγκυλώσεις και οι ξεπερασμένες δομές της άλλοτε ισχυρής οργάνωσης των Ελλήνων φοιτητών δεν επιτρέπουν σήμερα τη συνέχιση της λειτουργίας της. Για το λόγο αυτό ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προτείναμε την αναδιοργάνωση του θεσμού και την ίδρυση ενός νέου φορέα εκπροσώπησης των φοιτητών συλλόγων. Για να δώσουμε ένα τέρμα στον παραλογισμό των ξεχωριστών αποτελεσμάτων και να καθοριστούν κοινές προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνονται οι εκλογές σε όλη την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, συμφωνώ και με την επισήμανση που κάνετε σχετικά με την αγωνία των φοιτητών να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο σύντομα τις σπουδές τους. Είναι σημαντικό σήμερα το Πανεπιστήμιο να αποτελεί εστία γνώσης άμεσα συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας, προκειμένου να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της και προσφέρει ουσιαστική κατάρτιση. Αυτή η θέση, μαζί με ένα μεγάλο πλαίσιο προτάσεων περιλαμβάνονται στην Πρόταση Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση που διατυπώσαμε τη φετινή χρονιά, έπειτα από ένα ευρύ διάλογο με όλους τους φοιτητές.
Φυσικά στις 50 σελίδες της δεν περιλαμβάνει κανένα μαγικό ραβδί που θα μεταμορφώσει το ελληνικό Πανεπιστήμιο, ωστόσο αποτελεί μια τεκμηριωμένη προσπάθεια, η οποία λαμβάνει υπόψην της τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κυρίως προέρχεται από νέους ανθρώπους που ζουν τα προβλήματα και τις παθογένειες της ανώτατης εκπαίδευσης καθημερινά.
Αυτή λοιπόν η προσπάθεια για πολιτικοποίηση, αποτέλεσε τη φετινή χρονιά πρώτη μας προτεραιότητα και ήταν αυτή που ουσιαστικά επιβραβεύθηκε στις φοιτητικές εκλογές. Καταφέραμε να έχουμε σημαντική αύξηση όχι μόνο των ποσοστών μας, αλλά και των ψήφων μας σε απόλυτους αριθμούς, γεγονός που αποδέχτηκαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες άλλωστε υπέγραψαν και τα αποτελέσματα.
Ήταν για μας ένα μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να πείσουμε τους νέους ανθρώπους να προβληματιστούν, να προτείνουν και στο τέλος να μεταδώσουν πολιτικές ιδέες και θέσεις, την ίδια ώρα που βομβαρδίζονται καθημερινά και από όλα τα Μέσα με την εικόνα της απαξίωσης για την πολιτική.
Σίγουρα, δεν αλλάξαμε τον κόσμο μέσα σε λίγους μήνες αλλά ξεκινήσαμε μια ειλικρινή προσπάθεια να συμβάλουμε στην αναμόρφωση των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Ο ρόλος της νεολαίας είναι φυσικά όπως επισημαίνετε, να αμφισβητεί και να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Όμως στην Ελλάδα του 2011, η νεολαία οφείλει πρώτα να αντισταθεί και να διεκδικήσει το ρόλο της μέσα από ένα κοινωνικό σύστημα που προσπαθεί να την πείσει να μείνει απαθής.
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Παπαμιμίκος
Πρόεδρος Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας
*Απάντηση στο Διευθυντή της εφημερίδας Τα Νέα κ. Χρήστο Μεμή για το κεντρικό άρθρο στις 20/5 σχετικά με τις Φοιτητικές εκλογές, 20 – 5 – 2011