Κύριε Παπαμιμίκο, η Κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου να «αναβαπτίσει» την πολιτική της δυναμική. Ωστόσο, η αντιπολίτευση εξέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως «μανούβρα» της Κυβέρνησης προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να βάλει φρένο στην εκλογολογία. Ενώ βουλευτές τη χαρακτήρισαν ως «περιττή διαδικασία» από τη στιγμή που η υπερψήφιση του προϋπολογισμού που έπεται, εκλαμβάνεται «παραδοσιακά» ως «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την Κυβέρνηση. Συνεπώς, η εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης οριοθετεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις συνταγματικές προθεσμίες και βάζει «φρένο» στην εκλογολογία;-
Την ώρα που η χώρα είχε μπει στην τελευταία αξιολόγηση της τρόικας και ενώ η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για τα τελευταία βήματα εξόδου από τα μνημόνια αλλά και κυρίως τη βελτίωση της καθημερινότητας προκειμένου να πιάσουν στην πράξη τόπο οι θυσίες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει μπρος τα γνωστά σενάρια εκλογολογίας και πολιτικής ανωμαλίας. Ήταν κάτι που στόχευε την κυβέρνηση, τη διαπραγματευτική ικανότητά της και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα της χώρας μας. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να δουν ούτε απομάκρυνση του ΔΝΤ και της τρόικας, ούτε το τέλος των μνημονίων, ούτε την οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους. Και το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Έχουν στηρίξει την ύπαρξή τους σε όλα αυτά. Μπροστά στα σχέδια αυτά, αποφασίστηκε να ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής. Ήταν μια έμπρακτη απάντηση στα σχέδια όσων υπονόμευαν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, έχω επισημάνει από τον Αύγουστο πως θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου, όπως ακριβώς ορίζει το Σύνταγμα. Το προανήγγειλε άλλωστε και ο πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο της πρόωρης εκλογολογίας, βρίσκεται ως είναι φυσικό το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τελικά, πιστεύετε ότι η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ θα βρουν τον μαγικό αριθμό των «180», προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες; Και αν «ναι» από πού; Στρεφόμενη η ΝΔ προς τα Αριστερά της ή προς τα Δεξιά της; Πολύς λόγος γίνεται και για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν τα Χριστούγεννα λόγω γενικότερων συνθηκών; Το βλέπετε πιθανό;
Πλέον είναι ξεκάθαρος ο χρόνος των εξελίξεων. Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί με βάση όσα προβλέπονται και θα τηρήσει στο ακέραιο τις διαδικασίες. Εμείς εμπιστευόμαστε και υπηρετούμε πάντοτε τους θεσμούς, όχι α λα κάρτ, όπως κάνουν άλλοι. Ο Αντώνης Σαμαράς θα προτείνει πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, και τότε τα κόμματα και ο κάθε βουλευτής, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Άλλωστε κάνοντας την αντιπαραβολή τού πού βρίσκονταν η χώρα 2.5 χρόνια πριν και το πού είναι σήμερα, το πρόσημο είναι θετικό. Μ’ αυτό το δεδομένο λοιπόν αλλά και στη βάση μιας καθαρά πολιτικής πλατφόρμας θεωρώ ότι οι βουλευτές θα συμβάλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας, αναδεικνύοντας τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποτρέποντας την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Μην ξεχνάμε, όπως έχει πει ο συνταγματολόγος κ. Γ. Κασιμάτης, αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιγράφοντας αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2009, συνιστά συνταγματική εκτροπή. Σκοπός του Συντάγματος δεν είναι να δώσει σε μια μικρή μειοψηφία 120 βουλευτών το δικαίωμα να αποφασίζουν κόντρα στη βούληση των πολλών για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σκοπός του Συντάγματος είναι η ενθάρρυνση της συνεννόησης προκειμένου να αναδεικνύονται στο ύπατο αξίωμα πρόσωπα κύρους, ευρύτερης αποδοχής.
Υπάρχει μία ευρεία συζήτηση για την «ανασυγκρότηση» της Κεντροαριστεράς. Όσον αφορά στην ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς και τον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την υπόθεση, ποια είναι η άποψή σας και τι απήχηση εκτιμάτε ότι μπορεί να έχει μία τέτοια προσπάθεια; Και επιπλέον όταν γίνεται λόγος για «πανστρατιά» και «γενικό προσκλητήριο» όπως έχει αναφέρει και ο Α. Σαμαράς, πέρα από το «μήνυμα» που περνά η παρουσία συγκεκριμένων προσωπικοτήτων του χώρου, πρακτικά τι προσδοκάτε; Επίσης λέγεται ότι αναμένεται κύμα επιστροφής μεσαίων στελεχών στη ΝΔ το επόμενο διάστημα. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτό;
Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και το λέει καθαρά στην Ιδρυτική Διακήρυξή της. Σήμερα, είναι η μόνη ισχυρή και σταθερή πολιτική δύναμη. Εκφράζει το μεταρρυθμιστικό κέντρο και καλύπτει –αν θέλετε με όρους του χθες που δεν ασπάζομαι- ολόκληρη τη δημοκρατική δεξιά. Πιστεύω, ωστόσο, ότι πέρα από τα πρόσωπα, την επανασυσπείρωσή μας θα κινήσει πρωτ’ απ’ όλα το άνοιγμα σε νέες πολιτικές, που πάντα πιστεύαμε, αλλά ως πρόσφατα δεν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε. Όπως, για παράδειγμα η ελάφρυνση της φορολογίας που ξεκινά άμεσα, η μείωση της ανεργίας που ήδη ξεκίνησε και η λύση καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολύς κόσμος. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε όλους τους πολίτες που μπορεί κάποια στιγμή να αποστασιοποιήθηκαν, ίσως και από δικά μας λάθη, από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά και στους νέους ανθρώπους που δεν πιστεύουν στις ταμπέλες του χθες, και θέλουν να βάλουν πλάτη στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να ξεκολλήσει η χώρα από την ύφεση και να θεμελιώσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Τις μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς, στο κράτος, στην οικονομία και βέβαια τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Στους ανθρώπους της λογικής, της προκοπής και της δημιουργίας.
Έχετε διατυπώσει την άποψη ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε και να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Άρα αυτό το μη πολιτικό πρόσωπο ποιο θα μπορούσε να είναι και τι χαρακτηριστικά θα έφερε; Από την άλλη, ανάμεσα στην ονοματολογία περί προεδρολογίας συγκαταλέγεται και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ποια είναι η άποψή σας για μία πιθανή υποψηφιότητά του;
Πράγματι, έχω πει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να είναι ένα μη πολιτικό πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που να έχει διεθνές κύρος, να προέρχεται από την κοινωνία ή την αγορά και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή στήριξη στη Βουλή. Θεωρώ όμως πρόωρο και μάλλον επιζήμιο για το θεσμό να συνεχίσουμε την ονοματολογία. Συνεπώς ούτε τώρα θα μπω σε μία τέτοια συζήτηση.
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς διατύπωσε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2014, δηλαδή σε δυο μήνες θα βγούμε από το Μνημόνιο. Ωστόσο, αυτή η θέση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και με δυσπιστία όχι μόνον από την αντιπολίτευση αλλά και γενικότερα. Το σχόλιό σας.
Ο πρωθυπουργός μιλάει λίγο και εργάζεται πολύ. Μιλάει συγκεκριμένα, όχι γενικόλογα και σίγουρα όχι ανεύθυνα. Έχουν τελειώσει οι εποχές των μεγάλων υποσχέσεων και όποιος παραμένει προσκολλημένος σε τέτοιες λογικές, ουσιαστικά υπονομεύει το μέλλον της χώρας. Εμείς προτιμούμε να μιλάμε λίγο, να είμαστε προσγειωμένοι και τα αποτελέσματα να φαίνονται στην πράξη. Προχωράμε με την αλήθεια σύμμαχο, στέρεα βήματα για να μην τιναχτούν στον αέρα οι θυσίες που όλοι κάναμε.
Πρόσφατα η ΝΔ γιόρτασε τα 40 χρόνια παρουσίας της στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Πώς θα κρίνατε απολογιστικά τη πορεία αυτή; Ποια είναι τα «συν» και ποια τα «πλην».
Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν διεκδίκησε το αλάθητο. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τα διορθώνουμε. Αυτή είναι, άλλωστε, και μια μεγάλη διαφορά μας από τα άλλα κόμματα. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη των μεγάλων και απόλυτα δικαιωμένων εθνικών επιλογών. Η οριστική λύση στο Πολιτειακό, η καθιέρωση του πιο δημοκρατικού και προοδευτικού Συντάγματος που γνώρισε ποτέ ο τόπος, η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι όλα επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και επιτεύγματα της Νέας Δημοκρατίας που σήμερα έγιναν εθνικές θέσεις. Όπως πριν από 40 χρόνια λοιπόν βγήκαμε από μια κρίση αναίμακτα και ενώνοντας όλους τους Έλληνες, έτσι και σήμερα προχωράμε υπεύθυνα, βγάζοντας τη χώρα από την κρίση, δίχως να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Προέχει το συμφέρον της Πατρίδας.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως και το ΠΑΣΟΚ -επειδή κυβέρνησαν τον τόπο- φέρουν μέρος της ευθύνης για το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας. Αν προχωρούσαμε σε έναν επιμερισμό, τι ευθύνες θα αποδίδατε στην ΝΔ;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Είναι σίγουρο πως έχουμε μεγάλες ευθύνες, γι’ αυτό και σηκώνουμε τεράστιο πολιτικό βάρος. Είναι ανώφελο όμως, να συνεχίζουμε την αντιπαράθεση για το ποιος φταίει περισσότερο. Σημασία έχει να καταλάβουμε τι έφταιξε και να προχωρήσουμε μπροστά. Να μην ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος αλλά να δώσουμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.
Η Νέα Δημοκρατία του σήμερα, που συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ, ποια είναι; Αν σας ζητούσα να τη χαρακτηρίσετε τι θα λέγατε;
Θα έλεγα ότι είναι η Νέα Δημοκρατία της ευθύνης και της αλήθειας. Ο Αντώνης Σαμαράς, δεν υποσχέθηκε ποτέ έναν εύκολο δρόμο. Είπε την αλήθεια και με αυτή προχωράμε. Δεν είπε σε καμία στιγμή πως θα κάνει περισσότερα από όσα μπορεί, έτσι η παράταξή μας συνεχίζει σήμερα να πορεύεται με υπευθυνότητα, στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Σηκώσαμε τεράστιο βάρος για να σταθεί η Χώρα στα πόδια της, πικράναμε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου μας, αλλά αυτό μας έδωσε δύναμη σήμερα να μπορούμε να κάνουμε άνοιγμα σε πολιτικές που θα διορθώσουν αδικίες και θα αποκαταστήσουν τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Είπαμε πως δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα επώδυνα μέτρα και το αποδείξαμε. Μιλήσαμε για προστασία της πρώτης κατοικίας και έγινε. Το ίδιο και με τον ΦΠΑ στην εστίαση ή τη ρύθμιση για τον ΦΠΑ των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν τάξαμε «λαγούς με πετραχήλια», γι’ αυτό και σήμερα η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από τα μνημόνια. Υπερφορολογηθήκαμε, ματώσαμε οικονομικά για να σωθεί η χώρα, όμως σήμερα γυρίζουμε σελίδα. Ξεκινάμε την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που σηκώνουν οι πολίτες και σύντομα αυτό θα είναι ορατό στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Στην τσέπη τους κάθε πολίτη, αυτός είναι ο στόχος μας.
Η Νέα Δημοκρατία του «αύριο» πως πρέπει να είναι κατά την άποψή σας για να έχει… «αύριο»; Μπορεί ένα κόμμα τόσων ετών να πείσει τους ψηφοφόρους με μία πιο «σύγχρονη» εικόνα όταν πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ουσιαστικά «αντικατάσταση» των μεταπολιτευτικών κομμάτων; Πολύς λόγος έχει γίνει ακόμη και για αλλαγή ονομασίας. Θα εξυπηρετούσε σε κάτι αυτό;
Μπορεί να έχουμε νέα κόμματα που φτιάχνονται με παλιά υλικά, ακόμη και χρεοκοπημένες ιδέες. Μπορεί όμως να έχουμε και πολιτικούς οργανισμούς που πρέπει να ανανεώνονται με φρέσκες ιδέες και αντιλήψεις που αφορούν στο αύριο. Η Νέα Δημοκρατία σε αυτό τον δρόμο βρίσκεται. Εργάζεται για μια Νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος. Μια δίκαιη Ελλάδα, που παράγει και προοδεύει. Αυτό είναι το όραμά μας.
Την ίδια ώρα που η ΝΔ γιορτάζει τα 40 της χρόνια για πρώτη φορά είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών δημοσκόπηση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διψήφια διαφορά από τη ΝΔ και παρουσιάζει για πρώτη φορά δυναμική αυτοδυναμίας. Εκτιμάτε ότι η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει;
Αδιαμφισβήτητα παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα όμως κάθε αγώνα κρίνεται στο 90’. Όχι στην προθέρμανση, ούτε καν στο ημίχρονο. Έχουμε διανύσει μία διαδρομή που περιελάμβανε δύσκολες αποφάσεις, ωστόσο όλοι μας κρινόμαστε στο τέλος της. Εκεί που απέναντι στις ανεύθυνες υποσχέσεις και το «όλα σε όλους», θα αντιπαραβάλουμε την έξοδο από τα μνημόνια, την αλλαγή στην καθημερινότητα και το όραμά μας για το μέλλον.
Η επομένη Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Ποια είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να αποτελέσουν θέματα αιχμής και αλλαγής κατά την άποψη σας και ποια είναι θέση σας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;
Είμαι από τους βασικούς υποστηρικτές της άποψης πως η επόμενη Βουλή θα πρέπει να είναι αναθεωρητική. Όποιος νομίζει ότι η ανάπτυξη είναι μόνο ζήτημα οικονομικό, κάνει λάθος. Σε ό,τι αφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί αναλυτικά σε μία σειρά από ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν για να δοθεί ώθηση στην Ελλάδα του αύριο. Αναφέρομαι στην ίδρυση ειδικού Τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα εξετάζει μεγάλες επενδύσεις, στην κατάργηση των πολυάριθμων Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και η αντικατάστασή τους από τους Γενικούς Διευθυντές αλλά και μία σειρά από διατάξεις όπως για παράδειγμα, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, το άρθρο 86, που αφορά στην ευθύνη υπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων της, η ασυλία των βουλευτών, η Παιδεία, η ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων κ.ά.. Μπορεί, επίσης, στο ίδιο πλαίσιο να συζητήσουμε και τη θέσπιση ενός πάγιου εκλογικού συστήματος, έτσι ώστε να περιοριστεί η εκλογολαγνεία που επικρατεί κατά καιρούς.
* Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Μαρίνα Αποστολοπούλου για την εφημερίδα Ελευθερία