Ανδρέας Παπαμιμίκος

Οι μολότοφ δεν αυξάνουν την απασχόληση

Παπαμιμικος molotov

 

*Συνέντευξή μου στο δημοσιογράφο Ευτύχη Παλλήκαρη για την Athens Voice

Η κοινωνία δυσφορεί, τα αδιέξοδα μεγαλώνουν, οι άνεργοι ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο και πολλοί φοβούνται ένα νέο ξέσπασμα βίας. Ήδη προσμετρώνται περιστατικά βίας – πιθανόν καμπανάκι για τα μελλούμενα. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, γραμματέας της ΝΔ, ξεκινά την κουβέντα μας με έναν… εκρηκτικό τρόπο.

Tο πιο ανησυχητικό είναι η βουβή, παθητική αντίδραση των πολιτών». Βία τρομοκρατική, βία της ακροδεξιάς – σημάδια των καιρών. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τι λέει η ΝΔ; Ποιους πείθει και πώς; «Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας. Τι πιο καθαρό από αυτό; Οι μολότοφ και τα ρόπαλα δεν είναι λύση. Το να σπας βιτρίνες δεν αυξάνει την απασχόληση. Οφείλουμε ως κοινωνία να δημιουργήσουμε μια νέα κουλτούρα σεβασμού στον ίδιο τον άνθρωπο. Το να διαδηλώνεις, φυσικά και είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Το να πείσεις γι’ αυτό που πιστεύεις είναι η πρόκληση. Αυτό είναι η μεγαλύτερη μαγκιά». Ναι, αλλά δεν γεννά αντιδράσεις η απαξίωση και ο ευτελισμός του πολιτικού συστήματος; «Για μένα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πώς να πειστεί ο κόσμος ότι κάτι αλλάζει, όταν βλέπει συζητήσεις στη Βουλή να μετατρέπονται σε τσίρκο; Ας μην ψάχνουμε μετά να βρούμε αλλού τις αιτίες αποστασιοποίησης των πολιτών από θεσμούς και κόμματα. Ας κοιταχτούμε πρώτα εμείς στον καθρέφτη, εάν θέλουμε να μας σεβαστούν οι πολίτες».

Σε δίσεκτους για τα κόμματα καιρούς, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ξαφνιάζει με τις θέσεις του για τις εξελίξεις, αλλά και για τη… θέση του ως γραμματέας της ΝΔ. Η ενασχόληση με την πολιτική δεν ήταν αυτοσκοπός, λέει ο 34χρονος γραμματέας του κόμματος, που θεωρεί την εκλογή του στη θέση αυτή πρόκληση. Γιατί, όμως, να πέσει κανείς στα βαθιά στα 34 του; «Είναι πολύ εύκολο να λες ότι πρέπει να αλλάξει αυτό ή εκείνο. Το ζήτημα είναι να τολμήσεις να τα κάνεις εσύ. Ζούμε στην εποχή των doers. Δεν μπορούμε να μένουμε μόνο σε τυπικές διαπιστώσεις». Παραδέχεται ότι η ΝΔ περνά πολύ δύσκολη φάση, αλλά –όπως λέει– προέχει να προταχθεί το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, διαβλέποντας μια χαραμάδα εξόδου από το τούνελ. Δηλώνει οπαδός της σκληρής δουλειάς, της συνέπειας, του λιτού λόγου. Συνηθίζει να λέει λίγα και να κάνει περισσότερα. Δεν θέλει να είναι «κολλημένος». «Δεν θέλω εξαρτήσεις από στερεότυπα, ταμπού δόγματα ή ιδεοληψίες» λέει χαρακτηριστικά.

Ζητείται επικοινωνία με τους… νεότερους

Η ΝΔ δεν φημίζεται για την απήχησή της στις νεότερες ηλικίες, όπου υπερέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Παραδοσιακά η ΝΔ σε αυτές τις ηλικίες είχε πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι πρέπει σε πρώτη φάση να αναδείξει πρόσωπα που θα εμπνεύσουν τη γενιά τους. Ταυτόχρονα να υιοθετήσει πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάπτυξη της δυναμικής επιχειρηματικότητας». Ναι, αλλά η ΝΔ είναι ο κορμός της κυβέρνησης, οπότε το ερώτημα είναι αν ο Α. Παπαμιμίκος είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της. «Με βάση το πού ήμασταν 1,5 χρόνο πριν, η βελτίωση είναι ορατή. Με τεράστιες θυσίες πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περαιτέρω μείωση του χρέους. Προς Θεού, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι γέμισαν οι τσέπες μας ξαφνικά. Απλά είναι ένα ισχυρό χαρτί που θα φέρει την ανάκαμψη συντομότερα».

Οι πολίτες έχουν βγει από τα ρούχα τους λόγω… φόρων

Ο γραμματέας της ΝΔ στην ερώτησή μας για τα success stories της κυβέρνησης απαντά ότι αυτό που μετράει είναι πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα συμπολιτών μας που σημειώνουν επιτυχίες μέσα στην κρίση. Κανένας τους δεν περίμενε από το κράτος και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να πάψει να βάζει εμπόδια στην ελεύθερη επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Ναι, αλλά με τους φόρους τι γίνεται; Συμμερίζεται ο κ. Παπαμιμίκος τη θέση του υπουργού Οικονομικών ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται; «Οι πολίτες έχουν βγει από τα ρούχα τους με την υπερφορολόγηση και δικαιολογημένα. Έχουν κάνει απίστευτες θυσίες και δεν αντέχουν άλλο. Γι’ αυτό επιμένω για ένα δίκαιο και κυρίως σταθερό φορολογικό σύστημα ώστε οι πολίτες να εμπιστευτούν το κράτος και να έρθουν ξένες επενδύσεις».

Η Χρυσή Αυγή επιστρέφει;  «Η Χρυσή Αυγή δεν έφυγε ποτέ, για να αναρωτιόμαστε αν θα επιστρέψει. Παραμένει, όσο το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε ένα ποσοστό των Ελλήνων φασίστες, οι πολίτες βλέπουν το ψηφοδέλτιό της ως μία επιλογή τιμωρίας. Εξάλλου, όσο και αν προσπαθούν για το αντίθετο οι επικεφαλής της, που βρίσκονται στη φυλακή για εγκληματικές ενέργειες, πρόκειται για ένα 100% συστημικό κόμμα, το οποίο δεν προτείνει τίποτα και δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα, η κατάσταση ξεφεύγει από το ανεκτό, γι’ αυτό θεωρώ πως οι πολίτες θα το σκεφθούν διπλά πριν τους ξαναψηφίσουν. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν δουλέψουμε για να απομειώσουμε τα αίτια που γέννησαν αυτό το φαινόμενο, ας μην περιμένουμε θαύματα».

Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος

Η συζήτηση για τα πανεπιστήμια περνά από… σαράντα κύματα. Ένα πλήρες αδιέξοδο 13 εβδομάδων με τα δύο μεγαλύτερα ΑΕΙ κλειστά. Τι δεν πήγε καλά; «Η σωστή σειρά έπρεπε να είναι διάλογος και μετά τολμηρές λύσεις… Όσοι αδυνατούν να αντιληφθούν πως η εποχή των συντεχνιών και του βολέματος πέρασε δεν έχουν θέση στα ιδρύματα. Και σ’ αυτό το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να δείξει μεγαλύτερη τόλμη. Σε κάθε περίπτωση, είμαι υπέρ κάθε μεταρρύθμισης που εξορθολογίζει τη λειτουργία του Δημοσίου. Είναι σωστό να μένουν κάποιοι στις θέσεις τους δίχως να αξιολογείται η παραγωγικότητά τους; Στην επιχείρησή του κανένας μας δεν θα το έκανε. Γιατί στο Δημόσιο, λοιπόν, να κλείνουμε τα μάτια και να αναγκαζόμαστε να μειώνουμε μισθούς;

Μην κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα

Αίφνης η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης προκάλεσε νέους κραδασμούς στη Βουλή, την αντίδραση της Εκκλησίας, αλλά και την κυβερνητική συνοχή. Ο Α. Παπαμιμίκος δίνει τη δική του εκδοχή για το πρόβλημα: «Υπάρχουν δύο δεδομένα. Η καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και η κοινωνική πραγματικότητα. Μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας σ’ αυτά; Το σύμφωνο συμβίωσης έρχεται να διευθετήσει μια σειρά από γραφειοκρατικά και νομικής φύσεως προβλήματα, οπότε καλό είναι να μην εθελοτυφλούμε. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας κάνει να πάρουμε επιπόλαιες αποφάσεις σε ευαίσθητα και σύνθετα θέματα, όπως αυτό της δυνατότητας υιοθεσίας από τα ζευγάρια ομοφυλοφύλων. Δεν πρέπει εν ονόματι καμιάς προοδευτικότητας ούτε να βιαζόμαστε ούτε και να πετροβολούμε την Εκκλησια που έχει ένα τόσο σημαντικό ανθρωπιστικό έργο και που αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ανακουφίζει και υλικά αλλά και ψυχικά πολλούς ανθρώπους που περνάνε δύσκολα αυτές τις στιγμές της κρίσης. Μαζί με το θεσμό της οικογένειας, άλλωστε, έβγαλαν τους Έλληνες από πολλά αδιέξοδα που προέκυψαν μέσα στην κρίση».

Μιας και το έφερε η κουβέντα, πάντως, τον ρώτησα για τη σχέση του με τον Θεό. «Ναι, πιστεύω» απάντησε εμφατικά, μην αφήνοντας περιθώριο για αμφισβήτηση.

Μια ευκαιρία αλλαγής

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν, κατά τα φαινόμενα, με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν «περπατάει». Ο Α. Παπαμιμίκος παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της αλλαγής του σχετικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές. «Τόσα χρόνια μιλάμε για καπέλωμα των δήμων από τα κόμματα. Σήμερα που μπορούμε να έχουμε την ευκαιρία να ψηφίζουμε πρόσωπα ανεξαρτήτως συνδυασμών, γιατί να κάνουμε πίσω; Ειλικρινά, δεν το καταλαβαίνω» αναρωτιέται. Όσο για το ενδεχόμενο εκλογικού ατυχήματος, ο γραμματέας της ΝΔ επιμένει πως «η χώρα τώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Χρειάζεται σταθερότητα. Από την άλλη, οι βουλευτές πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν υπεύθυνη στάση και είναι ευκαιρία για ακόμα περισσότερους να βάλουν στην άκρη τους εγωισμούς και τη μικροπολιτική, τολμώντας να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις». Μια νύξη, προφανώς ενόψει των επικείμενων κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, τους πλειστηριασμούς, το φόρο ακίνητης περιουσίας…