Ανδρέας Παπαμιμίκος

Τη χώρα θα τη βγάλει απο τα μνημόνια ο Σαμαράς

Ανδρέας Παπαμιμίκος


1. Δυο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΝΔ εμφανίζεται «διχασμένη» σε Αθήνα και Κεντρική Μακεδονία στις υποψηφιότητες. Πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο συσπείρωσης των ψηφοφόρων;

Απ: Ας μην αντιμετωπίζουμε τους πολίτες σαν ένα κοπάδι που δεν ξέρει προς τα που να κατευθυνθεί. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του κρίση. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία προτάσει από το Νοέμβρη μία διαφορετική φιλοσοφία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η οποία επιβάλλει η συζήτηση να γίνει με ξεκάθαρα αυτοδιοικητική ατζέντα και κυρίως πάνω στα μείζονα προβλήματα κάθε περιοχής. Στην Κεντρική Μακεδονία ο Γιάννης Ιωαννίδης και στην Αθήνα ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ξεκίνησαν πριν λίγο διάστημα την προσπάθεια τους και μέχρι σήμερα πορεύονται με την ίδια λογική. Συνεπώς η πρόταση τους, που ξεδιπλώνεται σταδιακά, πιστεύω πως μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών και γι’ αυτό τους καλούμε να σταθούν στο πλευρό τους.

2. Ποιος είναι – σε αριθμό – ο πήχης της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Απ: Όπως σας είπα, έχουμε υιοθετήσει μια διαφορετική αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ξεκινήσαμε με την πρόταση για χωριστά ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και δώσαμε έμφαση στην αυτοδιοικητική ατζέντα που πρέπει να προτάξει κάθε υποψήφιος. Οργανωτικά ήμασταν νωρίτερα έτοιμοι από ποτέ και ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να απεγκλωβιστούμε από τα χρίσματα. Ένα πρώτο σημαντικό βήμα έγινε, παρά το συντηρητισμό που επικρατούσε γύρω από το θέμα. Βλέπετε συνεπώς, πως συνολικά έχουμε αλλάξει λογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δε μπορούμε λοιπόν, να συζητάμε για νούμερα. Το παν είναι εκείνο το βράδυ να πανηγυρίζουν οι πολίτες, ότι εξέλεξαν ανθρώπους ικανούς και με συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας τους. Και εμείς αν συμβεί αυτό, που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, θα είμαστε ικανοποιημένοι.

3. Στη μητέρα των μαχών, ο αγώνας θα δοθεί από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, διακεκριμένο στέλεχος της ΝΔ, αλλά χωρίς υψηλή αναγνωρισιμότητα στις γειτονιές της Αττικής. Πώς θα καλυφθεί αυτό το «κενό» απέναντι σε μια βουλευτή, τη Ρένα Δούρου και  έναν εν ενεργεία περιφερειάρχη, τον Γιάννη Σγουρό;

Απ: Πιστεύω ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος μπορεί να είναι όχι μόνον ο επόμενος Περιφερειάρχης Αττικής, αλλά και ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης. Είναι άφθαρτο πρόσωπο, έχει πίσω του μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και κουβαλά την ευρωπαϊκή εμπειρία που θα τον βοηθήσει να πετύχει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Κουβαλά επίσης την εμπειρία του διπλωμάτη που ξέρει να συνθέτει και να ενώνει για το συλλογικό καλό. Οι πολίτες θα τον γνωρίσουν το επόμενο διάστημα, θα ενημερωθούν για τις προτάσεις του και πιστεύω πως θα σταθούν στο πλευρό του.

4. Ποιο θα είναι το χαρακτηριστικό του γαλάζιου ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές;

Απ: Στην Ευρωβουλή στέλνουμε εκείνους που θεωρούμε πως θα εκπροσωπήσουν αποτελεσματικότερα τη χώρα μας. Είναι αλήθεια ότι στις δύσκολες ώρες που περνάμε  οι Έλληνες, δικαιούμασταν και θέλαμε περισσότερα από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πάνω από όλα, όμως, θέλουμε να είμαστε εντός και όχι εκτός Ευρώπης, εντός και όχι εκτός ευρωζώνης. Οι υποψήφιοι μας λοιπόν θα εκφράζουν αυτά τα ιδανικά καθώς και θα αντανακλούν τη σημερινή κοινωνία. Γι’ αυτό και καταργήσαμε τη λίστα και θεσπίσαμε, το δικαίωμα της σταυροδοσίας. Έτσι ώστε ο πολίτης να επιλέγει, όχι μόνο το κόμμα, αλλά και τα πρόσωπα που θέλει να τον εκπροσωπούν.

5. Χαρακτηρίσατε «μόδα» το εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη. Ωστόσο η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πιο «χαλαρή». Σας προβληματίζει το «Ποτάμι»;

Απ: Ο χαρακτηρισμός δεν αναφερόταν αποκλειστικά στο “Ποτάμι” αλλά σε μία τάση που έχουμε πολλές φορές στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουμε την πολιτική με όρους μόδας. Έτσι κάποτε βγάζαμε μπροστά τηλεοπτικές περσόνες, μετά «ψάχναμε» τους ακαδημαϊκούς ή τους τεχνοκράτες και σήμερα ίσως κάνουμε το ίδιο και με τους νέους. Αυτό που θέλω να πω είναι πως στο τέλος, αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία. Χορτάσαμε αναλώσιμους που πίστευαν ότι δίχως συγκεκριμένες προτάσεις θα τους έκανε ηγέτες ο κόσμος. Αν λοιπόν το Ποτάμι κατορθώσει να διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για τα μείζονα ζητήματα, εδώ είμαστε, θα το κρίνουμε και θα κριθούμε. Αν μείνει όμως μόνο σε γενικόλογες διαπιστώσεις και επικοινωνία, θα ξεχαστεί σύντομα. Δε με προβληματίζει λοιπόν ως κόμμα. Θα αναμετρηθούμε μαζί τους στις ιδέες που εκπροσωπεί καθένας. Εμείς για τις δικές μας είμαστε σίγουροι και ανοιχτοί στο διάλογο. Το πρόβλημα θα το έχουν εκείνοι που βασίζονται σε πολλές συνιστώσες και αδυνατούν να βρουν κοινή συνισταμένη, βλ. ΣΥΡΙΖΑ.

6. Πιστεύετε ότι αν πάρει μικρό ποσοστό το ΠΑΣΟΚ, αυτό  θα επηρεάσει την κυβερνητική συνοχή την επόμενη μέρα;

Απ: Πιστεύω ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να υπηρετούν την κυβερνητική σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Κανένας δεν θα θελήσει να τινάξει στον αέρα τις θυσίες που όλοι κάνουμε, Από την άλλη όμως, η ριζική αναθεώρηση της λειτουργίας του κράτους που επιχειρούμε πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα και να μην επηρεάζεται από εσωκομματικές σκοπιμότητες.

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις εκλογές με σύνθημα την ανατροπή του μνημονίου. Ποιο είναι το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ;

Απ: Έστω και τώρα ας καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι καιρός για ψευτοδιλήμματα. Πρωτ’ απ’ όλα, διότι τη χώρα θα τη βγάλει από τα μνημόνια ο Αντώνης Σαμαράς, η σημερινή κυβέρνηση, οι βουλευτές και ο κόσμος που τη στηρίζουμε. Έπειτα γιατί η εκλογή του ενός ή του άλλου δημάρχου δεν σημαίνει  ούτε συνέχιση ούτε κατάργηση του μνημονίου. Άλλο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Και κάτι ακόμη:  Στο βαθμό που τα μνημόνια ταυτίζονται με επώδυνα μέτρα όλοι οι Έλληνες είμαστε αντιμνημονιακοί. Το ζήτημα είναι πως βγάζει κανείς τη χώρα από τα μνημόνια; Ρίχνοντας ‘τη στο γκρεμό και μετατρέποντας την σε Αργεντινή; Ή μέσα από μεταρρυθμίσεις και ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας; Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο.

8. Παραδοσιακά, η ΝΔ έχει πλεονέκτημα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Πώς θα μπορέσετε να πείσετε νέους και αναποφάσιστους να συνταχθούν μαζί σας;

Απ: Προσεγγίζουμε κάθε πολίτη μπαίνοντας στη θέση και στη σκέψη του. Λέμε, σε κάθε περίπτωση, όλη την αλήθεια έτσι ώστε και ο κόσμος να ξέρει που βρισκόμαστε και εμείς να είμαστε αξιόπιστοι. Γνωρίζω τι συμβαίνει στους ανθρώπους της ηλικίας μου γιατί ζω μέσα στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να τους κοροϊδέψουμε όμως. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και δε χωράνε αλόγιστες υποσχέσεις, παρά μόνο σκληρή δουλειά να για διαμορφώσουμε το κλίμα για περισσότερες θέσεις εργασίας.

9. Μια τελευταία ερώτηση: Σας έχουμε ακούσει να εκφράζετε δυσφορία για τη τρόικα. Ποια είναι η θέση σας και γιατί;

Απ: Να βάλουν τέλος στα παιχνίδια και τις εμμονές. Δεν μπορεί την τελευταία στιγμή να κατασκευάζουν νέες αξιώσεις και ούτε να δείχνουν μια στείρα εμμονή σε θέσεις που δεν ταιριάζουν στα ελληνικά δεδομένα. Όταν η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να το υποτιμούν. Όταν οι Έλληνες έχουμε κάνει τόσο μεγάλες θυσίες δεν μπορεί να αγνοούν την πραγματικότητα. Η  Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και είναι η ώρα να ανταποκριθούν και οι δανειστές μας στις δικές τους.

 

* Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαβού για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής