Ανδρέας Παπαμιμίκος

Στην πολιτική δεν αρκεί να είσαι επικοινωνιακός, χρειάζεται ουσία

Παπαμιμίκος Μακεδονία

Ποιος ο χαρακτήρας που δίνετε και ο στόχος της ΝΔ σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές; Είναι δημοψήφισμα για εσάς;

Μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη των πολιτών. Κάθε εκλογική διαδικασία έχει το δικό της σκοπό, το δικό της διακύβευμα. Άλλο είναι το ζητούμενο των αυτοδιοικητικών εκλογών, άλλο των ευρωεκλογών και άλλο των εθνικών εκλογών. Αυτοί που μιλούν για δημοψήφισμα, ας ξεκαθαρίζουν τουλάχιστον τα αυτονόητα. Εμείς ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση την κοινή λογική, δίνουμε τον αγώνα μας και εμπιστευόμαστε τους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, πάντως, πως θα είναι τέτοια η πρωτιά του που θα του επιτρέψει να αξιώσει άμεσα εθνικές εκλογές.

Ακούσαμε πολλές φορές ως τώρα το ίδιο παραμύθι. Κάθε φορά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται από την κοινωνία και την ίδια την πραγματικότητα. Πως να το κάνουμε δηλαδή; Η χώρα χάρη στις θυσίες των πολιτών στάθηκε στα πόδια της και έχει σταθεροποιηθεί. Η κυβέρνηση δεν έπεσε ούτε στη ΔΕΘ, ούτε στην πρόταση δυσπιστίας αλλά ούτε και σε κάθε λογής “εξέγερση» που σχεδίαζαν. Δε βγάζουν πλέον καμία δυναμική, δεν έχουν ρεαλιστικό πολιτικό λόγο και αυτό το γνωρίζουν πρώτα από όλα οι πολίτες. Αλλά για να είμαστε σοβαροί. Ποιος θα ήθελε αστάθεια την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Ας σταματήσουν τα παιχνίδια που υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια, μια και καλή.

Πόσο σας προβληματίζει πως απέναντι στον κ. Ιωαννίδη στην περιφέρεια θα κατέβει ένα άλλο στέλεχός σας ο κ. Τζιτζικώστας, τον οποίο στο παρελθόν είχατε στηρίξει ως κόμμα και στην αντιπεριφέρεια και στην περιφέρεια;

Ο Γιάννης Ιωαννίδης δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει κερδίσει την αναγνώριση για την ακεραιότητα του και την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ξεκίνησε πριν λίγο διάστημα να ξεδιπλώνει τις θέσεις του για την Κεντρική Μακεδονία, ενώ καθημερινά είναι δίπλα στον κόσμο της περιοχής. Το επόμενο διάστημα θα καταθέσει ένα πειστικό πρόγραμμα για την Περιφέρεια, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να διαβάσουν με προσοχή όσα έχει να πει και να σταθούν στο πλευρό του στη μάχη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Καλείτε ακόμη και σήμερα τον κ. Τζιτζικώστα να σεβαστεί την κομματική επιθυμία και να παραιτηθεί;

Όπως σας είπα και παραπάνω, εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες. Όχι στους υποψηφίους. Η φιλοσοφία του πολιτικού μας οργανισμού για την αυτοδιοίκηση άλλωστε, επιβάλλει συζήτηση για συγκεκριμένη αυτοδιοικητική ατζέντα και όχι για μικροπολιτική.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ήδη 26 από τους υποψηφίους του, πολλοί από τους οποίους είναι κομματικά στελέχη. Θα υπάρχουν κομματικές κυρώσεις;

Νομίζω ότι το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί στην πράξη εδώ και καιρό. Οι σύγχρονοι πολιτικοί οργανισμοί άλλωστε δεν έχει νόημα να διαγράφουν. Το κάνουν οι πολίτες πολύ ουσιαστικότερα όταν χρειάζεται.

Στην πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε ο Μπουτάρης έχει μεγάλο προβάδισμα από τον Καλαφάτη και ο Τζιτζικώστας του Ιωαννίδη. Πόσο σας ανησυχεί και πως σχολιάζετε ότι οι δύο υποψηφιότητες που στηρίζετε είναι πίσω;

Και οι δυο υποψηφιότητες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι πρόσωπα που μόλις τώρα συγκροτούν την ομάδα τους και μόλις τώρα αναπτύσσουν το πρόγραμμά τους. Πιστεύω λοιπόν πως ως την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες θα έχουν αναπτύξει τη δυναμική που χρειάζεται για να είναι νικητές. Μπορούν, τόσο ο κ. Ιωαννίδης, όσο και ο κ. Καλαφάτης να είναι αυτοί νικητές.

Ποια στοιχεία θα πρέπει να αναδείξει η υποψηφιότητα του κ. Καλαφάτη ώστε να κερδίσει τον κ. Μπουτάρη;

Προφανώς δεν θα υποδείξω ούτε στον κ. Καλαφάτη, ούτε σε κανένα άλλο τα στοιχεία που θα αναδείξουν την υποψηφιότητά του. Έχει θητεία στο Δημοτικό Σύμβούλιο της Θεσσαλονίκης και ξέρει πολύ καλά τα προβλήματα. Είμαι λοιπόν σίγουρος, πως απέναντι σ’ ένα δήμαρχο που δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα έργο αλλά μόνο επικοινωνία, ο κ. Καλαφάτης είναι η απάντηση που χρειάζεται η πόλη. Είναι το πρόσωπο στο οποίο συγκεντρώνονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να γίνει η Θεσσαλονίκη σύγχρονη πόλη. Ένας Θεσσαλονικιός με ρεαλιστικό όραμα, που θα ξεδιπλώσει ένα ολοκληρωμένο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα. Και επιτέλους οι δημότες πρέπει να κρίνουν με βάση αυτό και όχι με βάση φθηνά επικοινωνιακά τρικ.

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το κόμμα που ανακοίνωσε ο κ. Στ. Θεοδωράκης.

Σίγουρα είναι θετικό που ένας άνθρωπος πιστεύει ότι μπορεί να συνεισφέρει στο πολιτικό σύστημα και μπαίνει στο στίβο της πολιτικής. Στην πολιτική όμως, δεν αρκεί να είσαι επικοινωνιακός, χρειάζεται ουσία. Και βέβαια ξεκάθαρες θέσεις. Μόνο έτσι θα φανούν οι διαφορές του εγχειρήματος αυτού με τα άλλα κόμματα. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει πραγματικός πολιτικός οργανισμός. Διαφορετικά θα είναι μία μόδα σαν τις άλλες που μας απασχόλησαν κατά καιρούς και πέρασαν. Τη Δευτέρα διαβάσαμε μία πρώτη τοποθέτηση τους λοιπόν, πάνω κυρίως σε θεσμικά θέματα. Όμως εγώ περιμένω να ακούσω τι έχουν να πουν σε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Για τα πιο δύσκολα. Για εκείνα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και είναι εν τέλει αυτά που καθορίζουν και το κλίμα της εποχής.

 

* Συνέντευξη μου στο δημοσιογράφο κ. Βαγγέλη Πλάκα για την εφημερίδα Μακεδονία.