Ανδρέας Παπαμιμίκος

Ο διχασμός είναι απαράδεκτος και επικίνδυνος

Το ΠΑΣΟΚ έχει παράδοση στα εκβιαστικά διλήμματα. Από την εποχή του Σημίτη ήταν ο τρόπος με τον οποίο γαντζωνόταν στην εξουσία.

Οι 7000 μονάδες του χρηματιστηρίου και η ένταξη στην ΟΝΕ, με την κατ’ όνομα μόνο σύγκλιση, ήταν οι επιτυχίες του πολιτικάντη Σημίτη, που έβλαψαν όλους τους Έλληνες. Ο διάδοχος του προχώρησε ακόμη περισσότερο: Mε το επικίνδυνο δίλημμα του δημοψηφίσματος βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια μας, καθημερινή και εθνική, πλήττει το όποιο κύρος είχε απομείνει στη χώρα μας, διαλύει την όποια εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Μια πολιτική απόφαση χωρίς αύριο, που μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως κοντόφθαλμη στρατηγική για να παραμείνει ο Παπανδρέου πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Όλα για την καρέκλα, από εκείνους που υποκατέστησαν την πολιτική με τους τακτικισμούς και τα τερτίπια. Από τη γενιά που έκανε την πολιτική από τέχνη του εφικτού, τέχνη του να κοροϊδεύεις το λαό. Πλέον κανένας δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν. Αυτό είναι το ήθος και η νοοτροπία της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου της χώρας. Δυστυχώς, μας έτυχαν ή επιλέξαμε πολιτικούς για τους οποίους η διαχείριση της εικόνας τους ήταν πιο σημαντική από τη διαχείριση της χώρας. Ο σημερινός πρωθυπουργός απέτυχε παταγωδώς και στα δύο. Δυστυχώς, η αποτυχία του μας παρασέρνει όλους. Φορτώνει στη νέα γενιά περισσότερη αγωνία, μεγαλύτερη ανασφάλεια, βαθύτερη απογοήτευση και απελπισία.

Εμείς γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε Ευρωπαϊοι. Για εμάς η Ευρώπη δεν ήταν οι άλλοι. Είμαστε Ευρωπαϊοι, και θέλουμε να ζούμε, να σπουδάζουμε, να εργαζόμαστε, να μας συμπεριφέρονται ως περήφανους Έλληνες και ενεργούς Ευρωπαϊους. Η Ευρωπαϊκή πορεία για την πλειοψηφία της νέας γενιάς των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο διχασμός στον οποίο μας σέρνει η ανευθυνότητα του πρωθυπουργού είναι απαράδεκτος και επικίνδυνος. Υποτιμά για άλλη μια φορά τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Ξεφτιλίζει τους θεσμούς και τη Δημοκρατία. Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή μια μεταβατική κυβέρνηση που θα διασφαλίσει, εδώ που φτάσαμε, τη νέα δόση και θα προκηρύξει άμεσα εκλογές, όπου οι Έλληνες θα αποφασίσουμε για την κυβέρνησή μας χωρίς εκβιασμούς. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Παπανδρέου, αν και είναι αργά για να διορθώσει τα λάθη του, είναι να παραιτηθεί τώρα για να μας γλυτώσει από νέες γκάφες του.

Ξέρω ότι πολλοί θα πουν ότι “όλοι είναι ίδιοι”. Και τι μπορεί να αλλάξει τώρα; Γνωρίζω ότι πολλοί είστε εκ των προτέρων πεπεισμένοι ότι αφού είμαι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στόχος μου είναι να εξυπηρετήσω την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία.

Δεν σκοπεύω να επιχειρηματολογήσω για να σας αλλάξω γνώμη. Θα ήθελα, όμως, να απευθύνω μερικά ερωτήματα προς κάθε κατεύθυνση και ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του: Πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να παραμείνει στην εξουσία; Αμφιβάλουμε ότι χρειαζόμαστε μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, ένα άλλο μείγμα πολιτικής που δεν θα ξεζουμίζει τους μεσαίους και τους αδύναμους, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, μια διαφορετική νοοτροπία στις διαπραγματεύσεις και τη διαχείριση κρίσεων; Χρειαζόμαστε συνθήκες που θα τονώσουν τη δημιουργικότητα μας, την ανάπτυξη στην οικονομία, την αυτοπεποίθηση και τη συνοχή στην κοινωνία, το γόητρο στην εξωτερική πολιτική; Τελικά θέλουμε και μπορούμε να είμαστε περήφανοι και πώς;