Ανδρέας Παπαμιμίκος

Να σηκώσουν μανίκια για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

* Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή για την εφημερίδα Real News

Τελικά το ΔΝΤ δεν φεύγει όπως ήθελε η κυβέρνηση, αλλά μένει με δική του πιστωτική γραμμή..

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016, κάτι που εμείς θα χρησιμοποιήσουμε μόνο εφ’ όσον το έχουμε ανάγκη.

Θα υπάρξει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος;

Αν για τις τεχνικές λεπτομέρειες χρειαστεί ένας μήνας παραπάνω δεν αλλάζουν τα πράγματα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να πατά η χώρα σταθερά.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, τι θα σημαίνει για την κυβέρνηση;

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία άμεσα. Αυτό που μετράει όμως σε μια δύσκολη διαπραγματευτική σκακιέρα -και όντως είναι δύσκολη γιατί είναι η τελευταία – είναι το αποτέλεσμα. Στη σκακιέρα αυτή, η Ελλάδα θα κερδίσει την τελευταία παρτίδα.

Ένα αδιέξοδο με την τρόϊκα θα μπορούσε να φέρει μπροστά πρόωρες εκλογές;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Λειτουργούμε θεσμικά και δεν παίζουμε με τη τύχη της χώρας. Δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. Και αυτό είναι ανάγκη να το καταλάβουν εκείνοι που, από την επόμενη των εκλογών, ζητούν εκλογές.

Οι συνδικαλιστικές άδειες να καταργηθούν; Να μειωθούν οι πόροι προς τα συνδικάτα;

Έχω ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ανάμεσα στις οποίες και αυτές. Να βάλουμε μαχαίρι στις συνδικαλιστικές άδειες, αλλά και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την αυτοχρηματοδότηση των συνδικάτων. Δεν γίνεται κάποιοι να διατηρούν προνόμια από άλλες εποχές. Επίσης, να ενισχυθεί και να ενεργοποιηθεί η διάταξη που προβλέπει ως απαραίτητο να συναινέσει το «50% συν 1» για την κήρυξη απεργίας. Δεν είναι δυνατό σε μια επιχείρηση 500 εργαζομένων να αποφασίζουν για απεργία μόνο οι 30. Να δούμε, όμως, και την επαναφορά του λοκ αουτ, κάτω από συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις. Όλα αυτά πιστεύω ότι είναι αυτονόητα και δεν χρειάζεται καμία τρόικα να μας τα πει.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συζητήσει αλλαγές στον εργασιακό νόμο;

Νομίζω ότι γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε το ΠΑΣΟΚ που έφτιαξε και το νόμο του 1982.

Έχει ευθύνες το ΠΑΣΟΚ που δεν προχώρησαν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα;

Δεν είναι ώρα να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο. Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, να κάνουμε αυτά που δεσμευτήκαμε, να κάνουν κι εταίροι μας αυτά που δεσμεύτηκαν και να πάει η χώρα στο επόμενο βήμα.

Η ΝΔ δεν έχει υπουργούς που είναι μεταρρυθμιστές και άλλους που είναι λαϊκιστές;

Εκείνο που θέλω να πω είναι πως δεν είναι ώρα για προσωπικές στρατηγικές. Να σηκώσουν όλοι τα μανίκια για να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα, όπως πράττει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που με τη δουλειά του σπάει στεγανά του παρελθόντος. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι αυτή που πιέζει την κυβέρνηση για ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στις αποκρατικοποιήσεις. Είναι πράγματα που χρειαζόταν να τα κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια. Τα περιφερειακά αεροδρόμια, για παράδειγμα, υπολειτουργούν και εκθέτουν την χώρα στα μάτια των επισκεπτών της. Τώρα με την αποκρατικοποίηση, πέρα από το τίμημα, τα αεροδρόμια θα γίνουν κέντρα περιφερειακής ανάπτυξης, θα έρθουν νέες επενδύσεις που θα συμβάλουν στην άνοδο του τουρισμού μας, θα φέρνουν ετήσια έσοδα στο κράτος και θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Ένα πολύ αυστηρό νέο πρόγραμμα -ένα νέο μνημόνιο- το οποίο θα συνοδεύει την προληπτική γραμμή, δεν θα δυσκολέψει την κυβέρνηση για τις 180 ψήφους στην προεδρική εκλογή;

Πρωτ’ απ’ όλα, δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Και δεύτερο θα βρεθούν οι 180 βουλευτές, γιατί θα μετρήσουν την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και την αξίωση των πολιτών να μην γίνουν πρόωρες εκλογές.

Θα ζητήσει η κυβέρνηση την έγκριση μιας συμφωνίας με την τρόικα από την πλειοψηφία των 180 βουλευτών;

Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Αποκλείεται.

Απαγορεύεται να διαμαρτύρονται οι φοιτητές;

Για κανένα δεν απαγορεύεται η διαμαρτυρία. Από τη διαμαρτυρία όμως ως το σημείο που παρανομούν, κάνουν καταλήψεις, κουβαλούν σκουπίδια στην έδρα του αντιπρύτανη, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Υπάρχουν νόμοι και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό έχω ήδη προτείνει τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Γιατί ο Πρωθυπουργός να μην καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναζήτηση μιας μίνιμουμ εθνικής συναίνεσης;

Μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι οι τακτικισμοί. Το μόνο εύκολο θα ήταν να καλέσει ο Πρωθυπουργός τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να πει ότι τον κάλεσε, ξέροντας ότι δεν θα γίνει τίποτα, αφού ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή τορπίλισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας πως δεν έχει να συζητήσει τίποτα. Και ας μην ξεχνάμε, πως ο Αντώνης Σαμαράς τον κάλεσε σε συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον κάλεσε για τη Συνταγματική αναθεώρηση και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που είχε να απαντήσει ήταν «παραιτηθείτε».

Μεγάλο συνασπισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μετά από εκλογές τον αποκλείετε;

Απ: Όσο και να προσπαθήσω, δυστυχώς δεν μπορώ να δω κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εμείς λέμε για αποκρατικοποιήσεις, εκείνοι μιλούν για κρατικοποιήσεις. Εμείς αναζητούμε νέους επενδυτές, εκείνοι τους φοβίζουν. Εμείς λέμε πως η χώρα δεν αντέχει άλλους παράνομους μετανάστες, εκείνοι θέλουν να αφήσουμε τα σύνορα αφύλακτα. Εμείς λέμε ανοικτά Πανεπιστήμια, εκείνοι υποκινούν καταλήψεις.

Με το ΠΑΣΟΚ η συνεργασία τελειώνει στις εκλογές;

Συνεργαζόμαστε, αλλά δεν ταυτιζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ. Και συνεργαζόμαστε για ένα συγκεκριμένο σκοπό στη βάση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας που φτάνει μέχρι τις εκλογές του 2016.

Γιώργος Καρατζαφέρης…

Πολιτικά διαφωνούμε. Για τα θέματα, όμως, που καταγγέλλεται, αρμόδια να απαντήσει είναι η Δικαιοσύνη, που κάνει τη δουλειά της.

Δωροδοκείτε βουλευτές των ΑΝ.Ελ όπως κατήγγειλε ο κ. Καμμένος;

Ας είμαστε σοβαροί και ας δώσουμε ένα τέλος σ’ αυτή τη φαιδρότητα. Πρόκειται για ένα ευτελές και αρρωστημένο γεγονός και εγώ δε θέλω να συμμετέχω σε μία τέτοια συζήτηση. Κάποιοι σκόπιμα μολύνουν το πολιτικό σύστημα γιατί αυτό τους βολεύει. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τα όσα αστεία υποστηρίζουν και η υπόθεση πλέον έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.