Ανδρέας Παπαμιμίκος

Μόνο Μαζί Μπορούμε ν’ αλλάξουμε την ΟΝΝΕΔ

Η πορεία προς τις εκλογές της 18ης Απριλίου έχει αγωνία, ένταση, προβληματισμό, ενθουσιασμό. Χθες ξεπεράσαμε τα 5.000 μέλη στη σελίδα του Ενωμένοι για μια Νέα ΟΝΝΕΔ στο facebook. 5.000 μέλη της οργάνωσης βάζουν ήδη τη δύναμη τους για μια Νέα ΟΝΝΕΔ. Ένιωσα την εμπιστοσύνη τους, αλλά και την ευθύνη.

Πρωτ’ απ’ όλα σκέφτηκα ότι είμαστε έτοιμοι να τολμήσουμε για τη Νέα ΟΝΝΕΔ. Eίμαστε πολλοί και γινόμαστε κάθε μέρα ακόμα περισσότεροι. Μόνο αν θελήσουμε όλοι, αν προσπαθήσουμε όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε την ΟΝΝΕΔ. Μόνο μαζί μπορούμε.

Από τα τελευταία νέα των ημερών ξεχωρίζω παρεμβάσεις που άκουσα στα προσυνέδρια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, ο Γιώργος, ο Κώστας, ο Παύλος και τόσοι άλλοι, ομιλίες με πάθος, με άποψη, με τόλμη. Κυρίως όμως, ομιλίες γεμάτες ανάγκη για αλλαγή. Όπως και οι συζητήσεις μαζί σας. Ξεχωρίζω τις στιγμές που συζητάω τις προτάσεις μου μαζί με τα μέλη της οργάνωσης. Οι περισσότερες συζητήσεις καταλήγουν στην ανάγκη για αλλαγές με στόχους την περισσότερη Δημοκρατία, την περισσότερη Διαφάνεια, την μεγαλύτερη Συμμετοχικότητα και την εξωστρέφεια.

Οι περισσότερες απ’ τις προτάσεις μου είναι οι δικές σας προτάσεις. Είναι οι ιδέες, τα παράπονά σας, οι επιθυμίες σας, όλα συγκεντρωμένα και διαμορφωμένα σε προτάσεις για μια Νέα ΟΝΝΕΔ. Μια ΟΝΝΕΔ ανοιχτή προς τα μέσα, προς τα μέλη της, προς τη βάση, και ανοιχτή προς τα έξω, προς την κοινωνία και τους νέους. Μια ΟΝΝΕΔ που λειτουργεί δημοκρατικά, με διαφανείς διαδικασίες, που είναι ζωντανή, που παρεμβαίνει, που διεκδικεί.

Τώρα, τολμάμε να φωνάζουμε, όσα μέχρι χθες κάποιοι ούτε που τολμούσαν να ψιθυρίσουν. Τώρα, όλοι συμμετέχουμε.Τώρα, όλοι έχουμε δύναμη. Για αυτό χαίρομαι. Τα οφέλη των ανοιχτών διαδικασιών έχουν αρχίσει να φαίνονται. Διάλογος, προτάσεις, ελευθερία, δημιουργία, διαφωνία, πάθος και παν’ απ’ όλα συμμετοχή. Μακρυά από γραφεία, εντολοδόχους, προνομιούχους, χρίσματα και δαχτυλίδια. Υπάρχει αμφιβολία ότι η Νέα ΟΝΝΕΔ μετά απ’ αυτή τη διαδικασία θα είναι μια καλύτερη ΟΝΝΕΔ; Τώρα, η δύναμη έρχεται από τη βάση. Τώρα κάθε μέλος έχει φωνή, έχει αξία. Φτιάχνουμε ήδη την ΟΝΝΕΔ των πολλών, την ΟΝΝΕΔ όλων.

Σ’ αυτή την πορεία τις τελευταίες μέρες συνάντησα πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Θα μοιραστώ μαζί σας τον ενθουσιασμό όταν φτιάξαμε την πρωτοβουλία διαλόγου με μια έτοιμη πλατφόρμα στο διαδίκτυο. Η πρώτη θεματική που ανοίγουμε είναι οι προτάσεις για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ακολουθούν και οι υπόλοιπες θεματικές. Ο καθένας από εσάς μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. Θέλαμε να ανοίξουμε και άλλο τον διάλογο, αλλά ως συνήθως, όπως ξέρετε και εσείς απο τις σχολές σας και απο τις οργανώσεις σας, έπρεπε να βρούμε κάτι με χαμηλό ή καθόλου κόστος. Ευτυχώς, η πλατφόρμα στο διαδίκτυο λειτούργησε και βοηθάει.

Διάβασα κάποιες προτάσεις, όπως αυτή για το διαγωνισμό ανάμεσα στα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την καμπάνια της οργάνωσης. Οι Δαπίτισσες και οι Δαπίτες διψούν για συμμετοχή, για δημιουργία. Με απασχολεί το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι, υπάρχουν μέλη της οργάνωσης που ποτέ δεν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους υποψηφίους, να ανταλλάξουμε απόψεις. Για αυτό ήθελα να δείχνουμε live τα προσυνέδρια. Δύο lap top, μία κάμερα και δύο, τρεις εθελοντές. Ορίστε τι γίνεται όταν η τεχνολογία, συναντά το φιλότιμο, τη θέληση, την πίστη σε μια καινούργια προσπάθεια, περισσότερα από 1000 άτομα παρακολουθούν live τα προσυνέδρια και άλλα τόσα τα παρακολουθούν μετά.

Ήδη σκέφτομαι ότι στη Νέα ΟΝΝΕΔ θα πρέπει να αναλαμβάνουμε περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες. Οι νέοι έχουν μάθει να ζουν, να εργάζονται, να δημιουργούν, να διασκεδάζουν με τα νέα μέσα. Πρέπει και εμείς να τα χρησιμοποιήσουμε, να γίνουν ο δίαυλός μας για να αποκαταστήσουμε τη σχέση των νέων με την πολιτική και συγχρόνως ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και τη διαφάνεια. Η νέα πολιτική θα πρεπει να είναι η πολιτική των νέων ανθρώπων και των νέων μέσων.

Παράλληλα, προσπαθώ να ταξιδεύω όσο πιο πολύ μπορώ και να γνωρίζω, να ακούω όσους περισσότερους από εσάς. Σ’ ένα απ’ αυτά τα ταξίδια γνώρισα τον Γιάννη. Στο τέλος της κουβέντας μας ο Γιάννης μου είπε “Ανδρέα, θέλω να σε βοηθήσω. Θέλεις να σου φτιάξω τα γραφικά;” Του είπα “μέσα” και του έδωσα το mail μου. Το επόμενο πρωί άνοιξα τον λογαριασμό μου και βρήκα τα φανταστικά γραφικά του Γιάννη και τις ιδέες του. Η Μαρία σκέφτηκε να τα κάνουμε αυτοκόλλητα. Ο Βασίλης είπε ότι μπορούμε να τα κάνουμε πανό και wallpaper. Κάποιοι ήδη τα βάλανε profile pictures στο facebook και ο Γιάννης στέλνει ακόμα και άλλες καταπληκτικές ιδέες, τόσες που φτιάξαμε και ένα Design Kit. Γιάννη σ’ ευχαριστώ για την προσφορά σου και σένα και όλους τους άλλους, φίλους, γνωστούς και άγνωστους, που κάθε μέρα προσπαθείτε, που βάζετε τη δύναμη σας για μια Νέα ΟΝΝΕΔ.

Η προσπάθεια μας ενώνει. Αποδεικνύουμε ότι το Ενωμένοι για μια Νέα ΟΝΝΕΔ δεν είναι ένα έξυπνο σύνθημα. Είναι η δική μας πραγματικότητα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας καθημερινά γιατί μόνο μαζί μπορούμε.
Συνεχίζουμε…