Ανδρέας Παπαμιμίκος

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με πρόσωπα αποφασισμένα να εφαρμόσουν τη συμφωνία

* Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα για την εφημερίδα Επένδυση

Ερ: Κύριε Παπαμιμίκο, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στη ΝΔ για το εαν θα πρέπει να ψηφιστεί ή οχι η αναμενόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους. Θα στηρίξει τελικά το κόμμα σας την συμφωνία;

Ας φέρουν πρώτα συμφωνία να τη δούμε, γιατί όσο καθυστερούν η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο. Από την πλευρά μας, όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, δε θα κινηθούμε μικροκομματικά. Ψηφίσαμε ήδη τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Λειτουργούμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έτσι θα πράξουμε και στη συζήτηση για τη συμφωνία. Θεμελιακή θέση μας είναι πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε τρόπο. Συνεπώς θεωρώ πως πρέπει να στηρίξουμε μια Συμφωνία και να προχωρήσουμε με τρία βήματα. Αρχικά ο Πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τη Βουλή. Στη συνέχεια, ως Νέα Δημοκρατεία οφείλουμε να καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση για ισοδύναμα μέτρα μέσα από μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να αποτραπούν φόροι με ταξικά κριτήρια, που θα πλήξουν το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας. Και σε τρίτο στάδιο επιβάλλοντας στην κυβέρνηση να σταματήσει κάθε νέα πρωτοβουλία που αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του πελατειακού κράτους. Δε μπορεί να ζητάμε από τον κόσμο να κάνει νέες θυσίες και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπληρώνει προεκλογικά ρουσφέτια.

Ερ: Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, διατυπώθηκε η άποψη πως για τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία θα πρέπει να αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Συμφωνείτε;

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ, έχω ξαναπεί πως ο Αντώνης Σαμαράς και η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχουν πάρει πάνω της μεγάλο βάρος της ευθύνης τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα στα βράχια. Κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Για αυτό το θέμα, πιστεύω πως πρέπει να συνεδριάσουν όλα τα όργανα. Τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και η Πολιτική Επιτροπή. Αποτελούν κορυφαία όργανα του πολιτικού μας οργανισμού. Εκεί, εκπροσωπούνται μεγάλες κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες, συμμετέχουν επιστήμονες, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, από κοινού με τους επικεφαλής των νομαρχιακών μας οργανώσεων αλλά και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από την Ελλάδα και συζητούν και αποφασίζουν. Είναι μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα και να κάνουμε πράξη αυτό που ζητούν εδώ και χρόνια τα στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα. Να έχουν λόγο στις κορυφαίες αποφάσεις.

Ερ: Τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφει η ΝΔ, μετεκλογικά στις δημοσκοπήσεις δεν σας ανησυχούν;

Σκεφτείτε, είμαστε μόλις εκατό και κάτι μέρες από τη σύγκληση της νέας Βουλής. Είναι άραγε, λοιπόν, η πρώτη φορά πού καταγράφονται παρόμοιες δημοσκοπικές τάσεις; Σε κάθε περίπτωση, όμως, η δουλειά η δική μας είναι να παρουσιάσουμε ένα νέο αφήγημα που να είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικό αλλά και οραματικό. Μια νέα εναλλακτική πρόταση. Και αυτό που προέχει την ώρα αυτή, δεν είναι τα νούμερα των δημοσκοπήσεων αλλά τι κάνουμε για την Πατρίδα.

Ερ: Για να μπορέσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο η χώρα έχουν πέσει πολλά σενάρια στο τραπέζι. Εκλογές, Δημοψήφισμα, κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ποια είναι η γνώμη σας;

Η χώρα δε μπορεί να μπει ξανά σε προεκλογική περίοδο. Δεν έχουμε καν το περιθώριο να χάσουμε άλλους δύο μήνες, ενώ το δημοψήφισμα δε νομίζω να δώσει κάποια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της κυβέρνησης να εφαρμόσει όσα συμφωνηθούν με τους εταίρους. Σας το λέω ξεκάθαρα. Αυτό πρέπει να γίνει από μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με πρόσωπα ικανά και αποφασισμένα να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Που δε θα διστάσουν μπροστά στο πολιτικό κόστος, αλλά θα προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις που τόσο έχουμε ανάγκη, προκειμένου να γίνουν οι ζωές μας καλύτερες. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλους πειραματισμούς.

Ερ: Την ίδια ώρα όμως πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος για αλλαγή ηγεσίας. Τι λέτε;

Το θέμα έχει συζητηθεί στα αρμόδια κομματικά όργανα και έχει κλείσει. Αυτό που απασχολεί τον κόσμο όμως αυτή την ώρα, είναι να επιστρέψει η χώρα στη σταθερότητα. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται μια Νέα Δημοκρατία συντεταγμένη και απολύτως ενωμένη.

Ερ: Θα πρέπει η ΝΔ, όταν έρθει η ώρα, να βρει το δικό της 40αρη;

Έχω πει επανειλημμένα πως δεν πιστεύω στα ηλικιακά διαβατήρια. Πιστεύω στις φρέσκες αντιλήψεις και ιδέες όποιος και αν τις εκφράζει. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίζεται είναι οι ίσες ευκαιρίες για τους νεότερους και τους πιο ικανούς.

Ερ: Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία;

Δεν θα υποδείξω σε κανένα –και πολύ περισσότερο στον Κώστα Καραμανλή- ποιο ρόλο να αναλάβει. Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει αποδείξει με τη στάση του πως στηρίζει όλες τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια.