Ανδρέας Παπαμιμίκος

Οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοιχτές

Η συμπλήρωση των σαράντα χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ συμπίπτει με την προσπάθεια της χώρας να απεμπλακεί από το Μνημόνιο, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός. Πολιτικά, τι σηματοδοτεί η φετινή επέτειος;

Θα έλεγα ότι σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας. Τόσο για τη Νέα Δημοκρατία, όσο και για τη χώρα. Σηματοδοτεί το πέρασμα στις πολιτικές εκείνες που ανταποκρίνονται στις θέσεις της Παράταξής μας και απαντούν στα βασικά ζητούμενα του κόσμου. Ύστερα από δύο χρόνια δύσκολων αποφάσεων, κάνουμε άνοιγμα στις πολιτικές που θέλουμε και τώρα πια μπορούμε. Όπως είπατε, κα Κατσαβού, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει καταρτίσει ένα συγκροτημένο οδικό χάρτη, που οδηγεί στην απεμπλοκή από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, αλλά και στη σταδιακή ελάφρυνση των βαρών που σηκώνει σήμερα ο κάθε πολίτης. Βάρη που είναι αβάσταχτα, τόσο για τα ασθενέστερα, όσο και για τα μεσαία οικονομικά στρώματα.

Απευθύνετε κάλεσμα στα μεσαία στελέχη του κόμματος. Ωστόσο βάζετε τελεία στην ονοματολογία. Δεν είναι στους στόχους σας η επανένωση της παράταξης;

Ναι, απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που έχουν προσφέρει διαχρονικά στην παράταξη αλλά και σε όλους τους πολίτες, δίχως να αποκλείσουμε κανέναν. Επιδιώκουμε την επανασυσπείρωση όλων εκείνων που νοιώθουν κομμάτι από την Ιστορία της Παράταξής μας. Αλλά και την προσέλκυση νέων ανθρώπων και γενικότερα όλων εκείνων που υιοθετούν τις αρχές μας και στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, για να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος και να χτίσει ένα καλύτερο αύριο. Μιλάμε για άνοιγμα στις πολιτικές που συσπειρώνουν, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε στη στείρα ονοματολογία.

Μιλάτε για διεύρυνση πολιτικών και ιδεών από την παραδοσιακή δεξιά μέχρι το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Στους στόχους σας είναι και το «άνοιγμα» στους βουλευτές που έχουν διαγραφεί από τη ΝΔ και σήμερα βρίσκονται σε άλλα κόμματα ή είναι ανεξάρτητοι;

Να πω καθαρά: Οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοιχτές σε όλους εκείνους, που έχουν καταγράψει μια μικρή ή μεγάλη διαδρομή στον πολιτικό μας χώρο. Είναι ανοιχτές σε όλους εκείνους που αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνει ο Α. Σαμαράς και θέλουν να συστρατευθούν στον ίδιο στόχο για μια διαφορετική Ελλάδα. Είναι βέβαια ανοιχτές και σε εκείνους που σε κάποια στιγμή μπορεί να αποστασιοποιήθηκαν ίσως και εξαιτίας δικών μας λαθών ή να έκαναν άλλες επιλογές. Είναι ανοιχτές και σε εκείνους που δεν πιστεύουν στις ταμπέλες του χθες και θέλουν να βάλουν πλάτη στην τεράστια προσπάθεια να ξεκολλήσει η χώρα από το τέλμα της ύφεσης. Είναι δεδομένο –και προκύπτει ευθέως από την ιδρυτική διακήρυξή μας- ότι η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζεται στις ταμπέλες του παρελθόντος. Αν θέλετε, όμως, να μιλήσουμε με «γεωγραφικούς όρους» θα έλεγα «ναι». Η Νέα Δημοκρατία καλύπτει το μεταρρυθμιστικό κέντρο και την παραδοσιακή, τη δημοκρατική δεξιά.

Υποστηρίζετε ότι τα πρόσωπα από μόνα τους δε σηματοδοτούν τίποτα αν δε συνοδευτούν από νέες πολιτικές. Εννοείτε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει «στροφή» προς την κοινωνία;

Η Νέα Δημοκρατία αποτελώντας το βασικό κορμό της κυβέρνησης έβαζε πάντα -και αυτός ήταν ο γνώμονας του Αντώνη Σαμαρά- το εθνικό συμφέρον και το κοινωνικό καλό πάνω από όλα. Οι αποφάσεις ωστόσο που είχε να πάρει η κυβέρνηση ήταν δύσκολες και είχαν κόστος για όλους. Και για τους πολίτες και για την ίδια. Δεν διστάζω να πω ότι σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και λάθη. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν και αδικίες. Τώρα είναι η ώρα που όλα αυτά τελειώνουν. Μετά από τη σκληρή προσπάθεια των δύο τελευταίων χρόνων, πετύχαμε σημαντικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, που μας επιτρέπουν να κάνουμε άνοιγμα στις πολιτικές που θέλουμε. Αυτό κάνουμε τώρα και πιστεύω ότι σύντομα θα πετύχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Κάνουμε, λοιπόν, άνοιγμα στις πολιτικές που εκφράζουν τη Νέα Δημοκρατία και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πολίτη.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναστρέψιμη αυτή η εικόνα;

Βεβαίως! Έγιναν, άλλωστε, όλες αυτές οι δημοσκοπήσεις σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύω, όμως, ότι τα δύσκολα για μας πέρασαν. Τώρα έρχονται τα δύσκολα για εκείνους που τόσο καιρό βασίζονταν στην ύπαρξη του Μνημονίου και αμφισβητούσαν την προσπάθειά μας. Τώρα θα έχουμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια ρυθμούς ανάπτυξης και όχι ύφεσης. Και μείωση αντί για αύξηση της ανεργίας. Και τις πρώτες ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους. Τώρα βάζουμε σε εφαρμογή σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο, το ΔΝΤ, την τρόικα. Ανοίγουμε άλλη σελίδα.

Η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα είναι προεκλογική. Η ΝΔ βρίσκεται σε προεκλογική ετοιμότητα;

Στόχος μας –το είπε πολλές φορές ο Αντώνης Σαμαράς- είναι η εξάντληση της τετραετίας. Θα ήταν καταστροφικό, την ώρα αυτή που δρομολογείται η έξοδός μας από το Μνημόνιο και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, να συρθεί η χώρα σε πολιτική αναταραχή και αβεβαιότητα. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τινάξει στον αέρα τις θυσίες που όλοι κάνουμε. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίξει τη μοίρα της χώρας μας στα ζάρια. Ποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό; Δεν μιλώ για το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας. Για τους κινδύνους μιλώ, αλλά και για τις δυνατότητες που έχει τώρα η Ελλάδα.

Πόσο εφικτός είναι ο στόχος των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Αν στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να παίξουν παιχνίδια με τους θεσμούς, να αναλάβουν και την ευθύνη. Αν θέλουν να συμμαχήσουν με τη Χρυσή Αυγή, να αναλάβουν την ευθύνη. Εμείς με τους θεσμούς και το συμφέρον της χώρας, δεν παίζουμε. Τον κατάλληλο χρόνο ο Πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και θα φέρει στη Βουλή τη δική του πρόταση, για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία θα είναι ευρύτερης αποδοχής. Και όταν το κάθε κόμμα και ο κάθε βουλευτής θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δική του ευθύνη μπορεί να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος από αυτή τη Βουλή.

Μια τελευταία ερώτηση: Θα είναι ο κ. Καρατζαφέρης στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας;

Έχω πει, ήδη, ότι στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις δεν καλέσαμε κανένα κόμμα και άρα δεν θα είναι κανένας πρόεδρος ή άλλος εκπρόσωπος κανενός άλλου κόμματος.

* Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαβού για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής