Ανδρέας Παπαμιμίκος

Η ΟΝΝΕΔ στις τοπικές κοινωνίες

Είμαστε νέοι και μας απασχολεί να έχουμε ρόλο, φωνή, συμμετοχή στη διαμόρφωση της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών που ζούμε.

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με μία Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβατική, μίζερη, και ξεπερασμένη.

Θέλουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση νεανικών αντιλήψεων.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, από τη μια δεν είναι αρκετά, από την άλλη σε πολλές περιπτώσεις έχοντας πολλές αδυναμίες παραμένουν στο περιθώριο.

Η ΟΝΝΕΔ θα πρέπει να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα των ΤΟ.ΣΥ.Ν. και να εκπροσωπείται δυναμικά σ’ αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις μου για τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. είναι:

  • Πρώτον: Δημιουργία ειδικού συντονιστικού φορέα για την υποστήριξη όλων των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων.
  • Δεύτερον: Ίδρυση αντίστοιχης βοηθητικής Δομής υποστήριξης και συντονισμού των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, σε κάθε Νομό της Ελλάδας
  • Τρίτον: Μέριμνα για εξασφάλιση πάγιας και τακτικής χρηματοδότησης των ΤΟ.ΣΥ.Ν. από το Υπουργείο Εσωτερικών.
  • Τέταρτον: Έναρξη λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Νέων ανά Διαμέρισμα, στους μεγάλους Δήμους της χώρας.
  • Πέμπτον: Δικαίωμα ψήφου, και όχι μόνο συμμετοχής, για τους προέδρους των ΤΟ.ΣΥ.Ν. στα Δημοτικά Συμβούλια.

Θα πρέπει σε κάθε πόλη να παίξουμε δυναμικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Να δώσουμε μάχες για τοπικές κοινωνίες φιλικές προς τους νέους. Εκεί θα κριθεί η εξωστρέφεια της οργάνωσής μας, το άνοιγμα στην κοινωνία.

Είτε, λοιπόν, με δικές μας αυτόνομες πρωτοβουλίες και δράσεις, είτε σε συνεργασία με τα ΤΟ.ΣΥ.Ν, είτε με την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, πρέπει να αναλαμβάνουμε δράση για ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής των νέων, ζητήματα περιβάλλοντος, αθλητισμού, πολιτισμού, νέων τεχνολογιών.

Προτείνω:
Ειδικός τομέας πολιτικής ευθύνης να συντονίζει τη δράση της ΟΝΝΕΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα ΤΟ.ΣΥ.Ν. καιν’ αναλάβει τη συγκρότηση και τη λειτουργία ενός δικτύου νέων αιρετών μελών της ΟΝΝΕΔ.

Προτεραιότητα μου θα είναι να μην αρκεστούμε σε διακοσμητικές, τιμητικές θέσεις στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αν η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να κάνει άνοιγμα στην κοινωνία των νέων, πρέπει να βγάλει τους δικούς του νέους στην κοινωνία.

Oι νέοι και οι νέες της παράταξης θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών. Πρέπει να διεκδικήσουμε δυναμική και επαρκή συμμετοχή στα ψηφοδέλτια νομαρχιακών, δημοτικών και διαμερισματικών συμβουλίων. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα δώσω μάχη για αυτό, για μια τοπική αυτοδιοίκηση νεανικών αντιλήψεων στα χέρια των νέων.